Fortums uppgraderar – men glömmer miljön

Fortum i Jössefors

Fortum uppgraderar sitt kraftverk vid Jössefors i Arvika kommun.

Älvräddarna:
Under slutet av april inleddes en omfattande uppgradering av Fortums vattenkraftstation i Jössefors i Arvika kommun. Tyvärr väljer Fortum som vanligt bort åtgärder som skulle kunna påvisa att man tar någon som helst miljöhänsyn.

När det nu är dags att uppgradera kraftverket kommer man att byta ut stora delar av anläggningens utrustning. Bland annat byter man ut turbinhydrauliken, intagsluckornas hydraulik samt stora delar av den elektriska utrustningen. Trots att Fortum årligen investerar cirka 800 miljoner kronor i den nordiska vattenkraften i syfte att maximera sina vinster, har man konstigt nog inte råd att investera en krona i miljöanpassning av sina vattenkraftverk.
– Som vanligt är det inte prat om vare sig EU:s vattendirektiv eller väl fungerande faunapassager vid uppgraderingen. Detta är mycket beklagligt och visar återigen på den totala oviljan hos kraftbolagen att ta sitt ansvar för miljön, säger Anna Krantz från Älvräddarna.
Eftersom kraftbolagen så resolut avsäger sig allt vad miljöansvar heter måste de otillräckliga lagarna från 1800-talet som vattenkraften omfattas utav avskaffas. På grund av den stora negativa miljöpåverkan vattenkraften innebär måste den till skillnad från idag regleras av modern lagstiftning och därför införlivas under miljöbalken snarast. Först då kommer kraftbolagen att kunna tvingas till att ta sitt givna ansvar för alla de vattendrag som de i dagsläget hänsynslöst utnyttjar för egen ekonomisk vinnings skull.
www.alvraddarna.se

Läs tidigare notiser om Fortum

Annons
AKTUELLT

Följ björnarnas laxfrossa – live!

Drömmer du om att få se Alaskas beryktade brunbjörnar fånga hoppande laxar? Nu går det att koppla upp sig på live-kameror för att avnjuta det mäktiga skådespelet.

Damm töms för att utrota solabborrar

Länsstyrelsen i Jönköping tömmer Bergadammen för att få bort de solabborrar som har lyckats etablera sig. På så sätt vill man hindra att den främmande arten sprids till närliggande vattendrag.

Så tar du en abborre över kilot

Den 18 maj tog Erik Peterson en storabborrsvit som hette duga. 1300, 1480, 1660 och en på 2210 gram. Hur gör han? Erik Peterson är 20 år gammal och bor i Kalmar. Han kombinerar jobbet i Sportfiskebutiken och båttillbehörsaffären Baltic Skeppsfournering med sitt guidejobb i företaget Fishing in Sweden. Det är med andra ord fiske

Abborrtips från fiskare i medvind

Jens Byholm har haft en fantastisk abborrsäsong och radat upp mängder av randiga bjässar. Senaste storfångsten mätte hela 51,5 centimeter och fångades i en värmländsk sjö i högsommarvärme. Här kommer Jens hetaste tips för att få storabborren att gapa!

Tidernas 3 bästa gösbeten

Fiskejournalen har gjort statistik på 40 000 fångster från Sportfiskarnas storfiskregister och vårt eget Recordfiskregister. Här nedan följer de tre beten som fångat flest gösar i våra register. Här följer tidernas tre bästa gösbeten:   Klicka på bildspelet här nedan för att se resultatet:

Fin film om gäddfabriker

Är du nyfiken på hur en gäddfabrik fungerar? Kika i så fall på Linus Gradins kortfilm som förklarar just detta. Sportfiskarnas gäddexperten Olof Engstedt medverkar och berättar om ett lyckat projekt i Blekingevattnet Vambåsa.

Makrillen är här – så tar du den!

En av våra mest älskade fiskar har nu återkommit till vår saltstänkta kust. En makrill på kroken glädjer alla och får man fler på en gång går pulsen lätt i taket. Här kommer en rad tips på hur du fångar det grönsvarta guldet under den tidiga säsongen!

Östersjöflundran – unik art i Östersjön

Östersjöns skrubbskäddor är genetisk isolerade från varandra och tillhör två olika arter. Upptäckten gjordes i fjol och nu har forskarna beslutat att den art som endast lever i Östersjön ska heta Östersjöflundra, Platichthys solemdali.

Tidernas 3 bästa gäddbeten

Genom att gräva bland 40 000 storfångster i Recordfiskregistret och Storfiskregistret har Fiskejournalen tagit fram de tre beten som fångat flest storgäddor, alltså gäddor över 7,5 kilo. Om du vill ha en storgädda, är det vobbler som gäller, enligt statistiken. På tredje plats finner vi en klassiker, nämligen Hi-Lo från ABU. Men det var stor

Fiskare varnas för flygande bläckfisk

Exotiska flygbläckfiskar har dykt upp längs den svenska västkusten. Den ovanliga gästen kan flyga uppemot 20 meter så fiskare bör se upp, menar Kennet Lundin på Naturhistoriska museet.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...