Fortum i Jössefors[/caption] " /> Fortums uppgraderar – men glömmer miljön | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

8 år sedan Sverige Morgan Fihn
Fortums uppgraderar – men glömmer miljön
Fortum i Jössefors

Fortum uppgraderar sitt kraftverk vid Jössefors i Arvika kommun.

Älvräddarna:
Under slutet av april inleddes en omfattande uppgradering av Fortums vattenkraftstation i Jössefors i Arvika kommun. Tyvärr väljer Fortum som vanligt bort åtgärder som skulle kunna påvisa att man tar någon som helst miljöhänsyn.

När det nu är dags att uppgradera kraftverket kommer man att byta ut stora delar av anläggningens utrustning. Bland annat byter man ut turbinhydrauliken, intagsluckornas hydraulik samt stora delar av den elektriska utrustningen. Trots att Fortum årligen investerar cirka 800 miljoner kronor i den nordiska vattenkraften i syfte att maximera sina vinster, har man konstigt nog inte råd att investera en krona i miljöanpassning av sina vattenkraftverk.
– Som vanligt är det inte prat om vare sig EU:s vattendirektiv eller väl fungerande faunapassager vid uppgraderingen. Detta är mycket beklagligt och visar återigen på den totala oviljan hos kraftbolagen att ta sitt ansvar för miljön, säger Anna Krantz från Älvräddarna.

Eftersom kraftbolagen så resolut avsäger sig allt vad miljöansvar heter måste de otillräckliga lagarna från 1800-talet som vattenkraften omfattas utav avskaffas. På grund av den stora negativa miljöpåverkan vattenkraften innebär måste den till skillnad från idag regleras av modern lagstiftning och därför införlivas under miljöbalken snarast. Först då kommer kraftbolagen att kunna tvingas till att ta sitt givna ansvar för alla de vattendrag som de i dagsläget hänsynslöst utnyttjar för egen ekonomisk vinnings skull.
www.alvraddarna.se

Läs tidigare notiser om Fortum

Relaterad nyhet från din region
5 timmar sedan Sverige Anders Holm
Nu finns nummer 4 av Fiskejournalen i butik.
Nytt nummer ute nu!

Nu när vårkänslorna börjar bubbla ställs ett nytt nummer av Fiskejournalen upp i butikshyllorna, nämligen nummer 4. Här är lite av innehållet.

Det börjar bli läge för att sätta sig mot en södervägg med en kopp kaffe – vad passar då inte bättre än ett nytt nummer av Fiskejournalen? Nummer 4 kryddas med extra mycket läsning för den metesugne, eller den som helt enkelt söker nya utmaningar eller suktar efter inspiration. Det utlovas sköna napp, guide över agn, prylnyheter samt gott om tips och idéer. Bland annat ett strandhugg på västkusten efter abborre.

Filmen Gäddfeber har blivit en klassiker som gjorde jerkbaitfisket stekhett. Nu hänger Niklas Örtengren med en av huvudrollsinnehavarna samt en annan gäddexpert ut på sjön för att se om metoden fortfarande håller måttet.

I gör-det-själv-anda får vi del 1 av en guide som visar hur man gjuter egna jiggar, samt hur man enkelt knyter stinger på egen hand.

Flugfiskenestorn Johan Klingberg berättar om världens bästa nymf – och ja, vilken är det? Havsöringsfisket längs Höga Kusten sätts också under lupp, en region som ofta hamnar i skuggan av andra klassiska områden. Ett långt stenkast därifrån finns Luleälven och Markus Teilus följer med fiskeguiden Robert Westin när han släpar beten efter botten i älven.

De sista isarna i norr bjuder på ett njutbart fiske med vårsol och huggvillig röding. Vi tar tillfället i akt och följer med när fjällen är som lugnast. Utöver detta får du i vanlig ordning de senaste sportfiskenyheterna, spännande fiskevibbar varvat med roliga fiskehistorier. Du hittar tidningen i en butik nära dig. Är du osäker på var du hittar din närmaste återförsäljare som säljer Fiskejournalen kan du söka här.

Du kanske även gillar detta