Just nu:
Annons

Nyheter

9 månader sedan Sverige Anders Lundin
Så här såg det ut efter att Fortum stängt av vattnet i Väljeån. Foto: Privat
Fortums vattenskandal – torrlade fiskrika Väljeån

Bybor längs den fiskrika Väljeån fick en smärre chock när de upptäckte vad som hänt. Allt vatten var plötsligt borta, med följden att mängder av fisk troligtvis dog i torkan. Forum har erkänt att ett misstag begåtts.

Det var en tillsynsman som under måndagen slog larm om att vattnet i Väljeån mellan sjöarna Hennan och Storsjön i Hälsingland plötsligt var borta. Ån är känd för sin storöring och harr, och det har lagts flera miljoner på fiskevård i vattendraget. Nu kan flera årskullar av både harr och öring vara utslagna, till bybornas stora sorg och vrede.
– Vattnet var borta på en sträcka av 2 kilometer, och det låg fisk och sprattlade. Folk i Hennan fick rusa dit för att bära fisk med händerna och försöka rädda dem, berättar Olle Läth som är ordförande i Ljusdals Fiskevårdsområde.

Det stora bekymret var att ingen svarade på Fortum via journumret, och när de väl nådde fram till ansvarig genom Vattenregleringsföretagen så var det redan för sent.
– Först efter 1 timme och 10 minuter släppte de på vattnet igen. Det inträffade är väldigt tråkigt, och naturligtvis ska det gå att få tag på ansvariga via journumret. Jag har pratat med Fortum och de tar på sig fullt ansvar, alltså erkänner att det begåtts ett stort fel, berättar Olle Läth.
Han har anmält händelsen till länsstyrelsen, och därmed är den juridiska processen i ärendet påbörjad.
– Det här kan stå dem dyrt, konstaterar en besviken Olle Läth som ändå tyckte det var skönt att Fortum erkände sitt misstag.

Relaterad nyhet från din region
11 timmar sedan Sverige Anders Holm
Fisket skedde vid ett regnbågsvatten i Hubo-Långsjön, i Hofors kommun.
Lättnad efter ny dom i fiskekortsmål

Domen som många i fiskesverige väntat på har kommit. Det handlar om den omtalade fiskekortsdomen där två personer friades från olovligt fiske efter att tingsrätten ansett att fiskekort inte är personliga. Nu döms de två männen i hovrätten.

Det blir alltså en helomvändning i hovrätten i det omtalade målet som Fiskejournalen rapporterat om tidigare. De två åtalade männen döms nu till dryga dagsböter och skadestånd för olovligt fiske.
När Fiskejournalen pratar med Urban Henriksen i Hubo-Långsjön, området där händelsen inträffade, så är han lättad och lite överraskad.
– Jag hade faktiskt inte hoppats på att vi skulle få rätt och att det skulle gå vägen för oss, men det gjorde det ändå. Rättvisa har skipats.

Domen har fått mycket uppmärksamhet och väckt stor oro hos många aktörer som upplåter fiske, men Urban har inte hunnit ägna så mycket tankeverksamhet åt det specifika fallet.
– Nej, jag sitter faktiskt med 40-talet ärenden om olovligt fiske bara från förra året, men det är klart att det är skönt att det gick vägen både för oss och för resten av fiskesverige, säger han till Fiskejournalen.

Du kanske även gillar detta