”Förvalta varje laxbestånd beståndsanpassat”

Fiskevårdaren Bernt Moberg med lax från Testeboån, ett av landets minsta bestånd. (Foto: Simon Moberg)

Fiskevårdaren Bernt Moberg med lax från Testeboån, ett av landets minsta bestånd. (Foto: Simon Moberg)

En beståndsanpassad förvaltning av Östersjölaxen efterfrågades av flertalet deltagare när landsbygdsdepartementet nyligen höll nationella samtal om Östersjölaxen på KSLA. Detta skriver Sportfiskarna i ett pressmeddelande.
Både myndigheter och olika intressegrupper slöt upp när Östersjölaxen diskuterades på Kungliga Skogs- och Lantbruksakademien 8 november. Syftet med dagen var att identifiera och prioritera åtgärder för en framtida förvaltning av Östersjölaxen.
– Sportfiskarna framförde bland annat hur vattenkraftsutbyggnaden, flottledsrensningen och uppbyggnaden av den europeiska fiskeflottan påverkat laxbestånden negativt. Men med miljöåtgärder och förändringar i laxförvaltningen kan vi få tillbaka ett sportfiske efter lax i världsklass och en ekonomisk utveckling i glesbygden samtidigt som vi säkrar våra laxbestånd, berättar Sportfiskarnas representant Glenn Douglas, tillika ansvarig för projekt ”Laxfiske framtidens besöksnäring”.

Efter inledande presentationer följde gruppdiskussioner med målsättningen att identifiera behov, problem och lösningar för en utveckling av laxförvaltningen. I gruppdiskussionerna ingick representanter från samtliga intressegrupper. En punkt som ständigt återkom var behovet av anpassad förvaltning för de olika laxbestånden för att bättre anpassa uttaget efter varje bestånds bärkraft. Bland annat uttryckte representanter från Länsstyrelsen i Västerbotten att de snabbt ville genomföra en beståndsanpassad förvaltning av länets bestånd. Många av landets svagaste vildlaxbestånd finns i Västerbotten, som exempelvis Rickleån, med uppskattningsvis endast 30-40 lekande laxar årligen.
– En beståndsanpassad förvaltning framstår som ännu mer viktig när vi ser hur beståndsutvecklingen går mot både starka bestånd i de nordligaste stora vildlaxälvarna medan ett antal bestånd i mindre laxälvar är fortsatt mycket svaga, kommenterar Glenn Douglas.
www.sportfiskarna.se

Annons
AKTUELLT

Mäktiga hugg i Artjakten

Högtryck råder över Sverige och detsamma gäller för Artjakten – landets roligaste sommartävling för barn och ungdomar. Den senaste veckan har mängder av fiskar anmälts, bland annat Isac Larssons skäggtorsk från ett vrakfiske på västkusten.

Följ björnarnas laxfrossa – live!

Drömmer du om att få se Alaskas beryktade brunbjörnar fånga hoppande laxar? Nu går det att koppla upp sig på live-kameror för att avnjuta det mäktiga skådespelet.

Damm töms för att utrota solabborrar

Länsstyrelsen i Jönköping tömmer Bergadammen för att få bort de solabborrar som har lyckats etablera sig. På så sätt vill man hindra att den främmande arten sprids till närliggande vattendrag.

Så tar du en abborre över kilot

Den 18 maj tog Erik Peterson en storabborrsvit som hette duga. 1300, 1480, 1660 och en på 2210 gram. Hur gör han? Erik Peterson är 20 år gammal och bor i Kalmar. Han kombinerar jobbet i Sportfiskebutiken och båttillbehörsaffären Baltic Skeppsfournering med sitt guidejobb i företaget Fishing in Sweden. Det är med andra ord fiske

Abborrtips från fiskare i medvind

Jens Byholm har haft en fantastisk abborrsäsong och radat upp mängder av randiga bjässar. Senaste storfångsten mätte hela 51,5 centimeter och fångades i en värmländsk sjö i högsommarvärme. Här kommer Jens hetaste tips för att få storabborren att gapa!

Tidernas 3 bästa gösbeten

Fiskejournalen har gjort statistik på 40 000 fångster från Sportfiskarnas storfiskregister och vårt eget Recordfiskregister. Här nedan följer de tre beten som fångat flest gösar i våra register. Här följer tidernas tre bästa gösbeten:   Klicka på bildspelet här nedan för att se resultatet:

Fin film om gäddfabriker

Är du nyfiken på hur en gäddfabrik fungerar? Kika i så fall på Linus Gradins kortfilm som förklarar just detta. Sportfiskarnas gäddexperten Olof Engstedt medverkar och berättar om ett lyckat projekt i Blekingevattnet Vambåsa.

Makrillen är här – så tar du den!

En av våra mest älskade fiskar har nu återkommit till vår saltstänkta kust. En makrill på kroken glädjer alla och får man fler på en gång går pulsen lätt i taket. Här kommer en rad tips på hur du fångar det grönsvarta guldet under den tidiga säsongen!

Östersjöflundran – unik art i Östersjön

Östersjöns skrubbskäddor är genetisk isolerade från varandra och tillhör två olika arter. Upptäckten gjordes i fjol och nu har forskarna beslutat att den art som endast lever i Östersjön ska heta Östersjöflundra, Platichthys solemdali.

Tidernas 3 bästa gäddbeten

Genom att gräva bland 40 000 storfångster i Recordfiskregistret och Storfiskregistret har Fiskejournalen tagit fram de tre beten som fångat flest storgäddor, alltså gäddor över 7,5 kilo. Om du vill ha en storgädda, är det vobbler som gäller, enligt statistiken. På tredje plats finner vi en klassiker, nämligen Hi-Lo från ABU. Men det var stor

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...