Fiskevårdaren Bernt Moberg med lax från Testeboån, ett av landets minsta bestånd. (Foto: Simon Moberg) Fiskevårdaren Bernt Moberg med lax från Testeboån, ett av landets minsta bestånd. (Foto: Simon Moberg)[/caption] " /> "Förvalta varje laxbestånd beståndsanpassat" | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

7 år sedan Sverige Morgan Fihn
”Förvalta varje laxbestånd beståndsanpassat”
Fiskevårdaren Bernt Moberg med lax från Testeboån, ett av landets minsta bestånd. (Foto: Simon Moberg)

Fiskevårdaren Bernt Moberg med lax från Testeboån, ett av landets minsta bestånd. (Foto: Simon Moberg)

En beståndsanpassad förvaltning av Östersjölaxen efterfrågades av flertalet deltagare när landsbygdsdepartementet nyligen höll nationella samtal om Östersjölaxen på KSLA. Detta skriver Sportfiskarna i ett pressmeddelande.
Både myndigheter och olika intressegrupper slöt upp när Östersjölaxen diskuterades på Kungliga Skogs- och Lantbruksakademien 8 november. Syftet med dagen var att identifiera och prioritera åtgärder för en framtida förvaltning av Östersjölaxen.
– Sportfiskarna framförde bland annat hur vattenkraftsutbyggnaden, flottledsrensningen och uppbyggnaden av den europeiska fiskeflottan påverkat laxbestånden negativt. Men med miljöåtgärder och förändringar i laxförvaltningen kan vi få tillbaka ett sportfiske efter lax i världsklass och en ekonomisk utveckling i glesbygden samtidigt som vi säkrar våra laxbestånd, berättar Sportfiskarnas representant Glenn Douglas, tillika ansvarig för projekt ”Laxfiske framtidens besöksnäring”.

Efter inledande presentationer följde gruppdiskussioner med målsättningen att identifiera behov, problem och lösningar för en utveckling av laxförvaltningen. I gruppdiskussionerna ingick representanter från samtliga intressegrupper. En punkt som ständigt återkom var behovet av anpassad förvaltning för de olika laxbestånden för att bättre anpassa uttaget efter varje bestånds bärkraft. Bland annat uttryckte representanter från Länsstyrelsen i Västerbotten att de snabbt ville genomföra en beståndsanpassad förvaltning av länets bestånd. Många av landets svagaste vildlaxbestånd finns i Västerbotten, som exempelvis Rickleån, med uppskattningsvis endast 30-40 lekande laxar årligen.

– En beståndsanpassad förvaltning framstår som ännu mer viktig när vi ser hur beståndsutvecklingen går mot både starka bestånd i de nordligaste stora vildlaxälvarna medan ett antal bestånd i mindre laxälvar är fortsatt mycket svaga, kommenterar Glenn Douglas.
www.sportfiskarna.se

Relaterad nyhet från din region
7 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Plötsligt dyker det upp en utter istället för en gädda i hålet. Foto: Privat
Chocken i hålet – plötsligt dyker en utter upp

Han hoppades på storgäddan – men fick i stället drilla en livs levande utter. Anton Molin kommer aldrig att glömma det som utspelade sig under den senaste fisketuren.

Händelsen utspelade sig på ett fiskevatten i Gävle kommun, dit uppenbarligen både fyrfota och tvåbenta fiskare sökt sig. Anton och hans sällskap fick några gäddor på ismete, innan händelsen med uttern utspelade sig.
I tron om att det var en större gädda som slukat mörten så började Anton drilla den mot hålet, där han dock fick en rejäl överraskning.
– Fisket var ju riktat på gädda, så man blev ganska paff, berättar Anton för Fiskejournalen.

Väl uppe i hålet så visade uttern tänderna, och mycket mer hann inte hända innan den lossnade och försvann ned mot djupet igen. Nu håller Anton tummarna för att den ändå klarade sig oskadd och att en eventuell krok rostar bort och lossnar av sig själv.
– Den såg väldigt pigg ut, vittnar Anton om som dessutom fångade ögonblicket på film.

Vi på Fiskejournalen gör som Anton – vi håller tummarna för att den fridlysta uttern klarade sig utan skador.
Här nedan hittar du filmklippet:

Foto: Anton Molin

Du kanske även gillar detta