[/caption] " /> Fotografera skräp | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
Fotografera skräp

Fotografera skräp längs Östersjökusten och vinn en läsplatta. (Foto: Håll Sverige Rent)

Var med och uppmärksamma nedskräpningen av våra kuster och hav. Fotografera skräpet längs med och i Östersjön med Håll Sverige Rent-appen eller med din kamera – och tävla om en surfplatta. Appen heter Håll Sverige Rent och finns för både Android och Iphone och är gratis att ladda ner. Kampanjkoden är Östersjöskräp.
Marin nedskräpning är ett stort problem i Östersjön. Men hur mycket skräp sköljs egentligen upp på stränderna? I projektet Marlin – Baltic Marine Litter samarbetar Håll Sverige Rent med fyra länder kring Östersjön för att sätta fokus på marin nedskräpning och skapa förutsättningar för att samla in fakta på ett enhetligt sätt. Nu lanserar man en tävling för att uppmärksamma problemet. Fotografera skräp du hittar längs östersjökusten, skicka in bilden till tavling@hsr.se och du har chansen att vinna en läsplatta.
Håll Sverige Rent vill ha ditt bidrag senast den 31 augusti. Alla bidrag kommer att bedömas av en jury, som består av:
Anna Linusson, VD på Håll Sverige Rent
Folke Rydén, journalist och filmare
Joakim Odelberg, dykare och undervattensfilmare
Tävlingen är en del i projektet Marlin – Baltic Marine Litter.
Läs mer här.

Relaterad nyhet från din region
11 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nors – bra föda för rovfiskar. Foto: Länsstyrelsen
Se där – plötsligt påträffades nors i Försjön

Försjön i Eksjö kommun är ett populärt sportfiskevatten, där det genom årens lopp satts ut flera olika arter med syftet att stärka bestånden. Nu har det för första gången i modern tid påträffats nors i sjön.

Redan på 1800-talet sattes det ut röding och gös i Försjön, och senare skedde även stödutsättning av gädda och sik. En nyligen publicerad undersökning om fiskbeståndet i Försjön visar att det domineras av abborre, men för första gången i modern tid konstateras det finnas nors i sjön. Arten sattes ut redan 1905, men har alltså inte påträffats där på senare tid.

Förutom fisk fångades även signalkräftor. I bottensatta nät fångades mycket få individer medan fångstvikten var normal jämfört med sjöar av liknande storlek och djup på höglandet, rapporterar länsstyrelsen i Jönköping. Resultatet från provfisket visar att sjöns ekologiska status med avseende på fisk är god.

– Att det fångades få fiskar var väntat och är en följd av Försjöns karga och näringsfattiga karaktär. Däremot medför den rika förekomsten av nors och signalkräftor bra förutsättningar för sjöns fina bestånd av abborre, säger Rasmus Linderfalk, fiskerikonsulent vid Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Du kanske även gillar detta