Just nu:
Annons

Nyheter

11 år sedan Sverige Mathias Arnham
Fototävling för miljöns skull

Ut och plåta dina favoritfiskar! Du kan vinna en fotoresa till USA.

Ut och plåta dina favoritfiskar! Du kan vinna en fotoresa till USA. Foto: Magnus Ström

Lowepro och Polar Bears International bjuder in till fototävlingen ”My favorite things” skapad för att öka medvetenheten om klimatfrågor genom fotografering.

Lowepro, ledande inom skyddsutrustning för kameror och andra mobila elektronikprylar, och Polar Bears International (PBI), en ideell organisation som arbetar för att bevara isbjörnen, har arrangerat fototävlingen ”My favorite things”.
Tävlingen är öppen för både professionella och amatörer och har två syften: att uppmärksamma ekosystem som hotas av den globala uppvärmningen samt att visa upp vår vackra natur.
Första pris i tävlingen är en resa för två till Churchill, Manitoba, Kanada i november 2010 för att observera isbjörnar i deras naturliga miljö.

”My favorite things” pågår från 1 juli 2010 till 31 augusti 2010 och självklart tycker vi på Fiskejournalen att det vore roligt att se lite fisk representerad bland bidragen.

Läs mer på http://www.lowepro.com/myfavoritethings

Relaterad nyhet från din region
8 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nors – bra föda för rovfiskar. Foto: Länsstyrelsen
Se där – plötsligt påträffades nors i Försjön

Försjön i Eksjö kommun är ett populärt sportfiskevatten, där det genom årens lopp satts ut flera olika arter med syftet att stärka bestånden. Nu har det för första gången i modern tid påträffats nors i sjön.

Redan på 1800-talet sattes det ut röding och gös i Försjön, och senare skedde även stödutsättning av gädda och sik. En nyligen publicerad undersökning om fiskbeståndet i Försjön visar att det domineras av abborre, men för första gången i modern tid konstateras det finnas nors i sjön. Arten sattes ut redan 1905, men har alltså inte påträffats där på senare tid.

Förutom fisk fångades även signalkräftor. I bottensatta nät fångades mycket få individer medan fångstvikten var normal jämfört med sjöar av liknande storlek och djup på höglandet, rapporterar länsstyrelsen i Jönköping. Resultatet från provfisket visar att sjöns ekologiska status med avseende på fisk är god.

– Att det fångades få fiskar var väntat och är en följd av Försjöns karga och näringsfattiga karaktär. Däremot medför den rika förekomsten av nors och signalkräftor bra förutsättningar för sjöns fina bestånd av abborre, säger Rasmus Linderfalk, fiskerikonsulent vid Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Du kanske även gillar detta