Nordamerikansk dvärgmal är en aggressiv art som äter allt i sin väg.  Bild: Wikimedia Commons
Nordamerikansk dvärgmal är en aggressiv art som äter allt i sin väg.
Bild: Wikimedia Commons[/caption] " /> Främmande fiskart i Örebro | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Maria Ålander
Främmande fiskart i Örebro

Nordamerikansk dvärgmal är en aggressiv art som äter allt i sin väg.  Bild: Wikimedia Commons


Nordamerikansk dvärgmal är en aggressiv art som äter allt i sin väg.
Bild: Wikimedia Commons


En främmande art, nordamerikansk dvärgmal, har påträffats i ett vattenhål i Örebro. Nu ska man försöka utrota fisken innan den sprider sig och gör skada.
Det var inte bara några fiskar i grustaget, utan dvärgamalarna hade redan förökat sig kraftigt.
– Nordamerikansk svart dvärgmal har aldrig påträffats i Sverige. Den hör inte hemma i vår fauna och att den har hittats här är väldigt allvarligt, säger Daniel Bergdahl , vattenvårdshandläggare på länsstyrelsen i Örebro.
Att plantera in en främmande art kan i värsta fall förstöra hela den ekologiska balansen i våra svenska vatten. Det finns många exempel på när främmande arter trängt undan inhemska arter eller när sjukdomar som den främmande arten spridit, slår ut de inhemska arterna. Signalkräftan är ett sådant exempel i Sverige.
Denna dvärgmal är exempel på en aggressiv art som äter allt. Därför kommer Länsstyrelsen att vidta ovanliga åtgärder.
– Vi kommer att fylla igen hela vattenhålet, säger Daniel Bergdahl.
Vattenhålet är på en hektar och arbetet med att fylla igen det har redan påbörjats och beräknas ta två veckor.

Källa: Aftonbladet

Relaterad nyhet från din region
6 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Snart kanske denna art återfinns i svenska vatten. Foto: Karolina Wikander/SLU
Sensationella svenska fyndet – långt från stallet

SLU:s personal på fartyget R/V Svea fick ett oväntat men uppskattat besök i sina nät när de genomförde en expedition på Nordsjön. Det handlar om en sjöhäst – som rörde sig långt ifrån sitt hemmastall.

SLU berättar i ett pressmeddelande att de aldrig har fångat någon sjöhäst tidigare. Den aktuella arten, kortnosad sjöhäst, lever vanligtvis i varmare vatten, och detta fynd gjordes i området där Nordsjön möter Skagerak, på danskt vatten.

Snart i svenska vatten?
Enligt SLU hittades den första sjöhästen i danskt vatten på 50 år 2017, men sedan dess har det rapporteras enstaka fynd av sjöhästar då och då. Senast i veckan hittades ett levande exemplar av arten allmän sjöhäst (hippocampus guttulatus) på en strand i Vejers på danska västkusten.

– Det verkar som om sjöhästar blir vanligare här och det lär inte dröja länge innan någon dyker upp också i svenska vatten, säger Peter Rask Møller, docent vid Statens Naturhistoriske Museum vid universitetet i Köpenhamn.

Söhästen som fångades på Svea levde tack och lov, och släpptes tillbaka efter fotografering. Bilderna skickades till en brittisk expert för artbestämning, vilka bekräftat att det rör sig om en honfisk av arten kortnosad sjöhäst (hippocampus hippocampus).

Här kan du läsa mer om fyndet.

Du kanske även gillar detta