Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
Framtidens Sportfiskare

Ung sportfiskare som fångat en sarv på mete. (Foto: Anders Lilja)

Sportfiskarna startar ett nytt projekt. I ”Framtidens Sportfiskare” fiskar barn och vuxna tillsammans, upplever fiskeglädje och tävlar om fina priser.
Syftet med projektet är att så många barn som möjligt ska komma ut på fiske med en vuxen. Genom att fiska tillsammans kan man uppleva gemensam fiskeglädje och en förmedling kan ske av fiskeknep och naturkunskaper från en generation till en annan. Alla har vi haft någon som tagit med oss på fiske i början.
– Att ta med ett barn på fiske är bland det bästa du som sportfiskare kan göra för sportfiskets framtid, den nya generationen är de som i framtiden ska ta över våra frågor och värna våra fiskbestånd, säger Marie Wiman projektledare på Sportfiskarna för Framtidens Sportfiskare.
Projektet Framtidens Sportfiskare är öppet för alla, det är gratis och alla som deltar har chans att vinna fina priser som exempelvis fiskeutrustningar, digitalkameror och en fiskesemester. Projektet arrangeras av Sportfiskarna för andra året i rad och i fjol fiskade 1500 i Framtidens Sportfiskare. Målsättningen i år är att få ut betydligt fler på fiske och friluftsliv.
Här hittar du mer information.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
2 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Em Chaipha med en av årets absolut största svenska gäddor. Foto: Privat
Trassel för polarna – då fick Em monstergäddan

Em Chaipha trodde inte att håven behövdes, eftersom det troligtvis var en liten fisk som slukat betet. Men oj så fel han hade. Både håven och kameran kom till användning eftersom det var en gädda på makalösa 17,8 kilo som satt i andra änden linan.

Drömfisken är landad!

Det är sannerligen storgäddornas vår i Sverige. Knappt har krutröken skingrats efter Esbjörn Möllerströms 18-kilosgädda innan nästa koloss rapporteras in.

Det var alltså Em Chaipha från Tidaholm som fick sitt livs fiskeminne när han var ute tillsammans med kamraterna Alexanders Lidholm och Joel Andersson.
– Vi åkte till ett ställe där vi har dragit många fina fiskar förut. Alexander och Joel fick trassel i rullen och satte sig ner för att försöka pilla upp knutarna. I samma ögonblick kastar jag ut och säger på skoj ”va gött om vi skulle få en plussare så att vi kan åka hem”.

Em tog några vevtag och gjorde ett långt stopp, och då small det till.
– Tanken slår mig inte att det är en megafisk, så jag säger till polarna att vågen inte behövs utan att jag kan handlanda den i stället. Men det fick jag ångra.

Det blev i stället en ordentlig kamp innan gäddan låg i håven, och vågen drogs alltså ned till imponerande 17,8 kilo. Måttbandet visade 124 centimeter, och fiskekamraterna insåg naturligtvis att de hade en av årets största svenska gäddor i båten.

 

Dragit 14-kilos tidigare
Em hade tidigare ett personligt rekord på 14 kilo, och frågan är vilka mål han har med sitt fiske efter en sådan här fångst?
– Det är väl att utvecklas som sportfiskare, och så har det alltid varit. Helt enkelt att köra vidare och hoppas på ännu fler stora damer, konstaterar en överlycklig fångstman.
Grattis till en fantastisk fisk, säger vi på Fiskejournalen.

 

Du kanske även gillar detta