Annons
Från flopp till hopp – rekord för lax i Jockfall | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

2 månader sedan Sverige Anders Lundin
Robin Landin på Jockfalls fiskecamp är förhoppningsfull inför framtiden. Foto: Privat
Från flopp till hopp – rekord för lax i Jockfall

En av årets mest uppmärksammade händelser inom svenskt laxfiske var när bysamfällighetsföreningen i Jockfall tog beslut att stänga sommarens laxfiske. Nu finns det dock hopp om gyllene år igen.

Det var både fisketurister, ortsbor och anställda på Jockfalls fiskecamp som reagerade hårt på beskedet att bysamfällighetsföreningen stängde fisket, med hänvisning till risk för spridning av coronaviruset. Inledningen på säsongen blev också tuff rent ekonomiskt för campingägarna, men sedan har flopp vänts till hopp genom medvetna satsningar.
– Folk i området har varit patriotiska och det har kommit hit många från kusten på utflykt, så vi är väldigt tacksamma för det, säger Robin Landin på Jockfalls fiskecamp.

Han hyllar även det nedströmsliggande fiskevårdsområdet, Ansvar-polcirkeln FVO, som gjorde tvärtom och i stället satsade på ökad marknadsföring och service kring laxfisket. När säsongen nu går mot sitt slut så har det trots allt varit en bra sommar för fiskecampen, även om det inte gått att fiska just där.

Just denna säsong har det passerat rekordmånga laxar vid Jockfall. Foto: Privat

REKORD FÖR STIGANDE LAX

Dessutom kommer det väldigt lovande rapporter om laxuppgången i Kalix älv. Närmare 17 500 fiskar har nämligen registrerats av fiskräknaren vid Jockfall, vilket med god marginal överträffar det tidigare rekordet från 2013 på 15 039 laxar. 
Det finns med andra ord förutsättningar för starka årskullar de närmaste åren, och frågan är förstås om allmänheten kommer att kunna njuta av fisket efter dem i just Jockfall.
– Ingenting är klart än, men låt mig säga så här: Vi ser goda möjligheter till att fisket även i Jockfall ska vara öppet nästa säsong, säger en förhoppningsfull Robin Landin.

Relaterad nyhet från din region
3 timmar sedan Sverige Anders Lundin
PO Johannesson med sin drömöring, som han fick strax efter havsabborren. Foto: Stefan Svensson
PO fick oväntat silver och guld på Västkusten

Vi på Fiskejournalen är svaga för bonusfiskar, alltså oväntade fångster som kan bli minnen för livet. Vår medarbetare PO Johannesson kan nu själv rapportera om ett synnerligen oväntat men lyckat fiske från Västkusten.

Oväntat silver! Foto Stefan Svensson

Så här berättar PO Johannesson om en minnesvärd fisketur, under en av havsöringsfiskets sista dagar på västkusten.
– Jag blev medlockad av fiskebroder Jimmy Svensson på ett fiske jag sällan kör – havsöring, och jag ångrar mig inte. Först en stor fisk som small på det snabbfiskade draget och sedan borrade djupt. Med min begränsade erfarenhet av västkustens öringar trodde jag det var en havsöring – tills något blankt närmade sig land. Id – var först den sekundsnabba tanken? På västkusten …
Sedan såg PO att den hade en spetsig ryggfena, och då förstod han att det var en havsabborre – den första i hans liv. Vikten uppskattade han till cirka 2 kilo.

STENHÅRT HUGG
En knapp halvtimma senare var det dags för nästa iögonfallande fångst.

– Jag får en ”sälvåg” bakom betet följt av ett stenhårt hugg, som jag bommar lika snabbt. Bakom mig hör jag Jimmys kusin Stefan som var med och guidade oss: ”Jäklar vilken öring”.
Nytt kast två meter bortom den tappade fisken, ett stenhårt hugg i samma sekund som draget landar. Sedan en fight med en storprofilad fisk där jag vrålar rakt ut ”vad är det – en pigghaj?”
Sedan såg PO tydligt den spolformade kroppen komma närmare land och insåg att det var en drömöring.
– Kalabalik och en sprängd håv senare, en öring på 70 centimeter, uppskattad vikt cirka 3,5 kilo. En magisk dubbel, konstaterar en nöjd PO Johannesson.

Tack för storyn säger vi på redaktionen, och uppmuntrar även er andra att rapportera in bonusfångster som tåls att berättas om.

Du kanske även gillar detta