Just nu:
Annons

Nyheter

6 månader sedan Sverige Anders Lundin
Robin Landin på Jockfalls fiskecamp är förhoppningsfull inför framtiden. Foto: Privat
Från flopp till hopp – rekord för lax i Jockfall

En av årets mest uppmärksammade händelser inom svenskt laxfiske var när bysamfällighetsföreningen i Jockfall tog beslut att stänga sommarens laxfiske. Nu finns det dock hopp om gyllene år igen.

Det var både fisketurister, ortsbor och anställda på Jockfalls fiskecamp som reagerade hårt på beskedet att bysamfällighetsföreningen stängde fisket, med hänvisning till risk för spridning av coronaviruset. Inledningen på säsongen blev också tuff rent ekonomiskt för campingägarna, men sedan har flopp vänts till hopp genom medvetna satsningar.
– Folk i området har varit patriotiska och det har kommit hit många från kusten på utflykt, så vi är väldigt tacksamma för det, säger Robin Landin på Jockfalls fiskecamp.

Han hyllar även det nedströmsliggande fiskevårdsområdet, Ansvar-polcirkeln FVO, som gjorde tvärtom och i stället satsade på ökad marknadsföring och service kring laxfisket. När säsongen nu går mot sitt slut så har det trots allt varit en bra sommar för fiskecampen, även om det inte gått att fiska just där.

Just denna säsong har det passerat rekordmånga laxar vid Jockfall. Foto: Privat

REKORD FÖR STIGANDE LAX

Dessutom kommer det väldigt lovande rapporter om laxuppgången i Kalix älv. Närmare 17 500 fiskar har nämligen registrerats av fiskräknaren vid Jockfall, vilket med god marginal överträffar det tidigare rekordet från 2013 på 15 039 laxar. 
Det finns med andra ord förutsättningar för starka årskullar de närmaste åren, och frågan är förstås om allmänheten kommer att kunna njuta av fisket efter dem i just Jockfall.
– Ingenting är klart än, men låt mig säga så här: Vi ser goda möjligheter till att fisket även i Jockfall ska vara öppet nästa säsong, säger en förhoppningsfull Robin Landin.

Relaterad nyhet från din region
19 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Ida-Maria Rigoll lämnar sin tjänst på Mörrums Kronolaxfiske. Nu är frågan vem som ska efterträda henne? Foto: Privat
Toppjobb ledigt när Ida-Maria lämnar sin tjänst

Det händer mycket kring Mörrumsån just nu, med både miljonsatsningar på fiskevård och planer på en ny kastanläggning. Nu kommer beskedet att platschefen på Mörrums Kronolaxfiske, Ida-Maria Rigoll, säger upp sig.

Hon levererade sitt besked till allmänheten på onsdagen, där hon beskriver det svåra beslutet så här.
– Det har varit ett tufft beslut som tagit väldigt långt tid, längre än de flesta kan ana. 4 år ganska exakt har jag varit i Mörrum på Mörrums Kronolaxfiske och Sveaskog, skriver hon på sin blogg.

Anledningen är att hon tackat ja till ett annat uppdrag, som hon tillträder 1 maj. Det innebär också att jakten på hennes efterträdare börjar med detsamma.

– Jag har fått vara med i sammanhang jag aldrig trodde jag skulle få uppleva, jag har varit på middagar med ambassadörer från olika länder, landshövdingar, generaldirektörer, politiker, musiker, kungar, drottningar, prinsar och prinsessor, forskare, ungdomar och helt enkelt fantastiska, skriver Ida-Maria Rigoll på sin blogg.

Du kanske även gillar detta