Möt Olof Engstedt, både gäddforskare, gäddexpert och gäddfreak!
Möt Olof Engstedt, både gäddforskare, gäddexpert och gäddfreak...[/caption]Olof Engstedt från Kalmar har doktorerat på Östersjöns gäddor. Nu jobbar han på Sportfiskarnas rovfiskprojekt och kommer att föreläsa på Fiskekryssningen. " /> Från gäddforskning till gäddfabriker | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

7 år sedan Sverige Mathias Arnham
Från gäddforskning till gäddfabriker

Möt Olof Engstedt, både gäddforskare, gäddexpert och gäddfreak!


Möt Olof Engstedt, både gäddforskare, gäddexpert och gäddfreak…

Olof Engstedt från Kalmar har doktorerat på Östersjöns gäddor. Nu jobbar han på Sportfiskarnas rovfiskprojekt och kommer att föreläsa på Fiskekryssningen.
Olof Engstedt är 33 år gammal och har varit intresserad av fiske i hela sitt liv. Olof fick sin första gädda som femåring och sedan dess har han varit en hängiven gäddfiskare. Det är inte förrän på senare år som han har börjat fiska efter andra arter som gös, abborre, lax, röding, karp och sutare.
Som 30-åring doktorerade han i gäddor. Avhandlingen handlade om hur vanligt det är med sötvattensfödda gäddor i Östersjön. Denna kunskap är en grund för möjligheten till fiskevård genom att återställa lek- och uppväxtmiljöer i sötvatten. Det visade sig att nästan hälften av de vuxna gäddorna i studien som fångades till havs var födda i sötvatten och genom att återskapa en översvämningsvåtmark i en bäck gick antalet kläckta yngel från cirka tretusen till över hundratusen på bara några år. Denna forskning lägger nu grunden för Sportfiskarnas gäddfabriker. På Fiskekryssningens lördag klockan 10.00, inleder Olof, tillsammans med Tobias Fränstam, programmet på båtens stora scen genom att berätta mer om detta.

Rekommenderar statiskt flötmete
Olofs bästa gäddminne kommer från Lödde å där han satt och nötte med statiskt flötmete.

– Efter 1 timme så sticker flötet, och efter en dramatisk fight så sluter jag håvgarnet runt den största gädda jag fått hittills, 13720 gr och 115 cm, säger Olof som gärna rekommenderar denna metoden till andra som vill ha stor gädda.
– Är det något ställe du tror det står stor gädda på, ta inte bara några kast. Sätt ut ett bottenmete och vänta ut dem. Belöningen kan bli stor för den som har tålamod. På vintern kan du tillämpa samma teknik, fast med ismetespön.
Olof kommer också att finnas tillgänglig i Sportfiskarnas monter på kryssningens mässa.
Mer om kryssningen
Se kryssningens schema

Maria Ålander

Relaterad nyhet från din region
23 timmar sedan Sverige Anders Lundin
De som efterlyst strängare regler för yrkesfiske i Östersjön vädrar nu morgonluft. Foto: Krisztian Tabori
Partier överens – hopp om kursändring för yrkesfiske

Tunga förslag inger nu hopp om kursändring för yrkesfisket. Redan för en månad sedan beslutade regeringen om 2021 års regleringsbrev för Havs- och vattenmyndigheten som innehöll flera uppdrag för att förbättra havsmiljön och reglera yrkesfisket. Nu kommer även Miljömålsberedningen med förslag i samma riktning.

Den 22 december beslutade regeringen att ge Havs- och vattenmyndigheten flera uppdrag genom sitt så kallade regleringsbrev.
Det innehöll bland annat kapitel om att skydda kustlekande sillbestånd i norra Egentliga Östersjön, och att myndigheten fick uppdraget att utreda hur fiskeregleringarna kan utvecklas. De ska också göra det enklare att kontrollera att fartygen rapporterar bifångster, exempelvis av tumlare. Myndigheten ska även redovisa hur förvaltningen av ål genomförs så att skyddet av beståndet prioriteras. Hela regleringsbrevet kan du läsa här.

Nu har även Miljömålsberedningen lämnat sitt betänkande som pekar i samma riktning. I dokumentet som lämnats över till regeringen finns det bland annat förslag om en havsmiljölag, 30 procent skyddade marina områden och utredning av det pelagiska fisket och trålgränsen.

Alla partier överens
Fiskejournalen har pratat med Vänsterpartiets representant i Miljömålsberedningen, Elin Segerlind, och hon är hoppfull om att flera förslag ska bli skarpa beslut.

– Jag är nöjd med att vi kom så här långt. Det är egentligen fantastiskt att 8 partier som har grundläggande olika syn på naturen och människans förhållande till den kom överens om det ett så pass omfattande underlag med så många förslag, säger hon.

Hon välkomnar i synnerhet förslaget om en havsmiljölag.
– Regeringen kommer utifrån den behöva lägga fram förslag för förbättringar och åtgärder varje år till riksdagen i en proposition. Personligen tycker jag också att det är bra med ett förslag om att HaV ska bedöma påverkan från det storskaliga pelagiska fisket, som trålning utomskärs, av bland annat sill och strömming. Det är också bra att de ska ta fram ett underlag för beslut om eventuella bevarandeåtgärder som exempelvis utflyttning av trålgränsen, säger Elin Segerlind.

Här kan du läsa mer om alla förslag i Miljömålsberedningens betänkande.

Du kanske även gillar detta