Från gäddforskning till gäddfabriker

Möt Olof Engstedt, både gäddforskare, gäddexpert och gäddfreak!


Möt Olof Engstedt, både gäddforskare, gäddexpert och gäddfreak…

Olof Engstedt från Kalmar har doktorerat på Östersjöns gäddor. Nu jobbar han på Sportfiskarnas rovfiskprojekt och kommer att föreläsa på Fiskekryssningen.
Olof Engstedt är 33 år gammal och har varit intresserad av fiske i hela sitt liv. Olof fick sin första gädda som femåring och sedan dess har han varit en hängiven gäddfiskare. Det är inte förrän på senare år som han har börjat fiska efter andra arter som gös, abborre, lax, röding, karp och sutare.
Som 30-åring doktorerade han i gäddor. Avhandlingen handlade om hur vanligt det är med sötvattensfödda gäddor i Östersjön. Denna kunskap är en grund för möjligheten till fiskevård genom att återställa lek- och uppväxtmiljöer i sötvatten. Det visade sig att nästan hälften av de vuxna gäddorna i studien som fångades till havs var födda i sötvatten och genom att återskapa en översvämningsvåtmark i en bäck gick antalet kläckta yngel från cirka tretusen till över hundratusen på bara några år. Denna forskning lägger nu grunden för Sportfiskarnas gäddfabriker. På Fiskekryssningens lördag klockan 10.00, inleder Olof, tillsammans med Tobias Fränstam, programmet på båtens stora scen genom att berätta mer om detta.

Rekommenderar statiskt flötmete
Olofs bästa gäddminne kommer från Lödde å där han satt och nötte med statiskt flötmete.
– Efter 1 timme så sticker flötet, och efter en dramatisk fight så sluter jag håvgarnet runt den största gädda jag fått hittills, 13720 gr och 115 cm, säger Olof som gärna rekommenderar denna metoden till andra som vill ha stor gädda.
– Är det något ställe du tror det står stor gädda på, ta inte bara några kast. Sätt ut ett bottenmete och vänta ut dem. Belöningen kan bli stor för den som har tålamod. På vintern kan du tillämpa samma teknik, fast med ismetespön.
Olof kommer också att finnas tillgänglig i Sportfiskarnas monter på kryssningens mässa.
Mer om kryssningen
Se kryssningens schema

Maria Ålander

Annons
AKTUELLT

Historiska drömhugg från djupet

Blåkveite, uer och lubb i all ära, men när Team Rolex summerar sin lyckade satsning i Eggakantens brådjup är det en rekordstor långstjärt och en svindlande havskatt som utmärker sig. Den sistnämnda tvingade ner vågen till 25,2 kilo – 8 kilo över gällande världsrekord!

Den moderna ekolodskolan

Alla sportfiskare drömmer om vad som finns under vattenytan. Med Garmins Chirp-teknik kan du se hur grunden verkligen ser ut och var vegetationen växer. Du kan även se fiskarna och bedöma deras storlek. Här berättar vi hur den nya moderna tekniken fungerar!

Gunnar Westrin får Smedmanpriset

Publicisten, flugfiskeprofilen och författaren Gunnar Westrin tilldelas Smedmanpriset 2018. Den ärofyllda utmärkelsen får han bland annat för sitt stora engagemang och personliga författarskap.

BILDSPEL: Sällsynta gäddor

Att även fiskar kan drabbas av pigmentförändringar vet vi sedan tidigare. Åkomman kan ge häpnadsväckande resultat – här har ni några intressanta exempel på hur gäddan kan se ut. För att man som gädda inte ska bli uppäten av artfränder och andra rovfiskar gäller det att på bästa sätt kunna gömma sig i den naturliga

Skellefteå Kraft tappar kund

Vackra ord om hållbarhet räckte inte – när en bostadsrättsförening i Västerhaninge fick se hur laxar dör vid Hednäs kraftverk beslöt de att säga upp sitt elavtal. – Jag känner mig lurad. Vi vill inte göra affärer med Skellefteå Kraft, säger föreningens vice ordförande Annika Markén till Piteå-Tidningen.

Bombardatips till sommaröringen

Har du testat att fiska havsöring med bombarda? Om inte så kanske det är dags nu. Teknikens effektivitet går knappast att ifrågasätta och här kommer några heta tips från ”Bombardakungen” Magnus Pålsson.

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Omfattande tjuvfiske i Storsjön

Över 500 meter nät fyllda av gammal död fisk har i dagarna hittats i Storsjön i Gästrikland. Nätfisket är olagligt och har bland annat skördat mängder av gös, gädda och abborre.

Tidernas 3 bästa beten för insjööringen

Fiskejournalen fortsätter att gräva bland anmälda fiskar till Recordfisken och Storfiskregistret. Hela 40 000 registrerade fiskar ligger till grund för serien om ”Tidernas bästa beten”. Nu har vi kommit fram till vår älskade öring. Vilka tre beten har fångat flest insjööringar sen 1970? Den gigantiska öring som är svenskt rekord sedan 1991 är en mycket

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...