På fiskejournalen.se kommer vi under en tid framöver publicera fiskrecept som vi hoppas kommer inspirera inför helgens matlagning. Recepten kommer givetvis utgå från vår mest älskade råvara nämligen fisken. " /> Fredagsreceptet: Stekt gös med sparris, rom och dillsås | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

5 år sedan Sverige Mathias Arnham
Den här fiskrätten är både god och elegant - en riktig festmåltid.
Fredagsreceptet: Stekt gös med sparris, rom och dillsås

På fiskejournalen.se kommer vi under en tid framöver publicera fiskrecept som vi hoppas kommer inspirera inför helgens matlagning. Recepten kommer givetvis utgå från vår mest älskade råvara nämligen fisken.
Vi börjar med ett recept på en av landets mest populära arter som fått ett rejält uppsving under senare år då vertikalfisket brett ut sig över landet. Gösen är en fantastisk matfisk och här följer ett recept som vi tror du kommer gilla. Om du inte själv fångar fisken, tänk på att välja Krav- eller MSC-märkt fisk i affären. Då vet du att den kommer från livskraftiga bestånd och är fiskad med minsta möjliga miljöpåverkan.

Fisken
2 gösfiléer
600 g mandelpotatis
1 knippe grön sparris
2 salladslökar
ca 1 dl fiskrom, löj- eller laxrom

Dillsås
2 dl grädde
1 dl mjölk
1 dl vitt vin
1 stort knippe dill
salt och peppar

Gör så här:
■ Fjälla gösen och dela filéerna i mindre bitar. Skär snitt i skinnet.
■ Sjud mandelpotatisarna. Blanchera sparrisen. Skär salladslöken fint.
■ Börja med dillsåsen. Koka upp grädde, mjölk och vin. Sjud tills 3 dl återstår. Mixa ner all dill och smaka av med salt och peppar.
■ Stek gösfiléerna på varje sida tills köttet blivit vitt. Håll koll på att de inte översteks.
■ Dela potatisarna. Arrangera gös, potatis, sparris och salladslök på tallrik. Skumma upp såsen med en stavmixer och fördela över fisken tillsammans med rommen.

Lycka till!

Relaterad nyhet från din region
4 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Länsstyrelser och kommuner kan få ett ökat ansvar för vattenförvaltning. Foto: Anders Lundin
Bättre vatten från fjäll till kust med "Blå plan"

Länsstyrelser och kommuner kan få ett större ansvar för landets vattenplanering, från fjäll till kust. Syftet är att genom bättre förvaltning höja kvalitén på våra vatten, och satsningen går under namnet ”Blå plan”.

Konceptet med en ”Blå plan” är att länsstyrelser och kommuner ska ta ett helhetsgrepp på hela avrinningsområdet, även de delar som passerar länets eller kommunens gränser. Bakom förslaget ligger Vattenmyndigheterna, som poängterar att det som pågår uppströms påverkar tillståndet i vattnet nedströms.
– Åtgärdsförslaget innebär att kommuner och länsstyrelser ska göra en förvaltningsövergripande vattenplanering med en helhetssyn utifrån hur hela avrinningsområdet mår, säger Johanna Söderasp, vattenvårdsdirektör i ett pressmeddelande.

Det framgår inte direkt hur sportfiske och annan rekreation ska vägas in i planeringen, men planen är att enklare kunna sätta in rätt åtgärd på rätt plats, vilket i förlängningen sparar pengar.
Fokus ska vara på vattenförekomster där vattnet kräver åtgärder för att få en god kvalitet. I sin planering ska även myndigheterna titta på hur vattnet påverkas av ett förändrat klimat.
Här kan du läsa mer om den ”Blå planen”.

Du kanske även gillar detta