På fiskejournalen.se kommer vi under en tid framöver publicera fiskrecept som vi hoppas kommer inspirera inför helgens matlagning. Recepten kommer givetvis utgå från vår mest älskade råvara nämligen fisken. " /> Fredagsreceptet: Stekt gös med sparris, rom och dillsås | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Mathias Arnham
Den här fiskrätten är både god och elegant - en riktig festmåltid.
Fredagsreceptet: Stekt gös med sparris, rom och dillsås

På fiskejournalen.se kommer vi under en tid framöver publicera fiskrecept som vi hoppas kommer inspirera inför helgens matlagning. Recepten kommer givetvis utgå från vår mest älskade råvara nämligen fisken.
Vi börjar med ett recept på en av landets mest populära arter som fått ett rejält uppsving under senare år då vertikalfisket brett ut sig över landet. Gösen är en fantastisk matfisk och här följer ett recept som vi tror du kommer gilla. Om du inte själv fångar fisken, tänk på att välja Krav- eller MSC-märkt fisk i affären. Då vet du att den kommer från livskraftiga bestånd och är fiskad med minsta möjliga miljöpåverkan.

Fisken
2 gösfiléer
600 g mandelpotatis
1 knippe grön sparris
2 salladslökar
ca 1 dl fiskrom, löj- eller laxrom

Dillsås
2 dl grädde
1 dl mjölk
1 dl vitt vin
1 stort knippe dill
salt och peppar

Gör så här:
■ Fjälla gösen och dela filéerna i mindre bitar. Skär snitt i skinnet.
■ Sjud mandelpotatisarna. Blanchera sparrisen. Skär salladslöken fint.
■ Börja med dillsåsen. Koka upp grädde, mjölk och vin. Sjud tills 3 dl återstår. Mixa ner all dill och smaka av med salt och peppar.
■ Stek gösfiléerna på varje sida tills köttet blivit vitt. Håll koll på att de inte översteks.
■ Dela potatisarna. Arrangera gös, potatis, sparris och salladslök på tallrik. Skumma upp såsen med en stavmixer och fördela över fisken tillsammans med rommen.

Lycka till!

Relaterad nyhet från din region
58 minuter sedan Sverige Anders Lundin
Drönarfiske kan vara helt okej vid vissa vatten, anser några läsare. Foto: Aaron Burden
Drönarfiske: Så tycker läsarna om omstridda metoden

Både ris och ros. Ämnet drönarfiske har skapat ett stort engagemang hos våra läsare, och metoden får dels kritik och beskrivs som onödig, samtidigt som den kanske är helt ok vid vissa förhållanden.

Fiskejournalen lyfte frågan om drönarfiske för en tid sedan, med anledning av att den fått skarp kritik i bland annat Sydafrika, där flera aktörer tycker att det hela har skenat iväg bortom kontroll.

Både sportfiskare och andra tycker att myndigheterna måste skapa ett regelverk kring företeelsen.
Men det är skillnad på vatten och vatten, poängterar våra läsare.

Här nedan kan du läsa vad några av dem anser om drönarfiske. Här hittar du artikeln som vi skrev i ämnet. Gå gärna in på vår Facebook och kommentera.

Fiske Gustav Nörd

”Med tanke på att en hyfsad drönare kostar 10–20 tusen och inte sällan hamnar i vattnet så känns inte eventuellt ökat fisketryck i svenska vatten på grund av drönare som något problem. I förhållande med alla andra miljöproblem verkar detta vara ett ”icke-problem. För de som gillar teknik är det kul”.

 

Roger Lundkvist
”Jag tror ju inte det kommer krylla av drönarfiskare. Men vem vet. Däremot skulle jag bli sjukt irriterad om man står på ett ställe och fiskar och så kommer en drönare och fiskar precis framför, styrd av någon ett par hundra meter därifrån.”

David Sadri
”Det funkar dåligt är min spontana tanke. Ett bättre förslag är att skapa automatiserade drönare och AI för att bevaka vatten, rengöra vatten, neka säl och skarvtillgång till ett vatten och så vidare”.

Fredrik Segerman
”Har varit ner ett par vändor i Sydafrika och guiderna jag anlitat har alla haft drönare. Jag kan förstå att det gör skillnad på hur man kommer åt bestånden nere längs False Bay och egentligen hela den första sträckan av Indiska Oceanen öster om Godahoppsudden och upp mot Mocambiques kust. Här gör ett kast på 100 meter kontra en drönarledd betesplacering 300–400 meter ut all skillnad i världen, då man lyckas ta sig förbi revkanten där vågorna bryter”.

Christopher Saarinen
”Vi behöver inte mer skräp och oljud i naturen”.

Michael Nyström
”Är inget riktigt fiske men det finns många sätt att göra det på som är tvivelaktigt så, varför inte”.

Du kanske även gillar detta