Fredagsreceptet: Stekt gös med sparris, rom och dillsås

Den här fiskrätten är både god och elegant - en riktig festmåltid.

På fiskejournalen.se kommer vi under en tid framöver publicera fiskrecept som vi hoppas kommer inspirera inför helgens matlagning. Recepten kommer givetvis utgå från vår mest älskade råvara nämligen fisken.
Vi börjar med ett recept på en av landets mest populära arter som fått ett rejält uppsving under senare år då vertikalfisket brett ut sig över landet. Gösen är en fantastisk matfisk och här följer ett recept som vi tror du kommer gilla. Om du inte själv fångar fisken, tänk på att välja Krav- eller MSC-märkt fisk i affären. Då vet du att den kommer från livskraftiga bestånd och är fiskad med minsta möjliga miljöpåverkan.

Fisken
2 gösfiléer
600 g mandelpotatis
1 knippe grön sparris
2 salladslökar
ca 1 dl fiskrom, löj- eller laxrom

Dillsås
2 dl grädde
1 dl mjölk
1 dl vitt vin
1 stort knippe dill
salt och peppar

Gör så här:
■ Fjälla gösen och dela filéerna i mindre bitar. Skär snitt i skinnet.
■ Sjud mandelpotatisarna. Blanchera sparrisen. Skär salladslöken fint.
■ Börja med dillsåsen. Koka upp grädde, mjölk och vin. Sjud tills 3 dl återstår. Mixa ner all dill och smaka av med salt och peppar.
■ Stek gösfiléerna på varje sida tills köttet blivit vitt. Håll koll på att de inte översteks.
■ Dela potatisarna. Arrangera gös, potatis, sparris och salladslök på tallrik. Skumma upp såsen med en stavmixer och fördela över fisken tillsammans med rommen.

Lycka till!

Publicerad: 18 September 2015
Av: Mathias Arnham

Intressanta fiskeprylar från vår butik:

Cannon Easi-Troll ST djuprigg
Rek. 5795 kr 5215 kr
Abu Garcia Victis spinnspö
Rek. 1799 kr Fr. 982 kr Du sparar:
Gunki Boogie Craw 9 cm [8.19 g] 8-pack
Rek. 80 kr Fr. 42 kr Du sparar:
Rapala Down Deep Husky Jerk 12 cm [15 g] SP 1-pack
Rek. 169 kr Fr. 129 kr Du sparar:
Rapala Original Floater 18 cm [21 g] 1-pack
Rek. 199 kr Ordinarie pris 159 kr Fr. 143 kr Du sparar: 16 kr