Fria tyglar för Jämtkraft

Det borde det vara självklart att verka för att Långforsen rivs, menar Sportfiskarma. Något Östersund kommun valt att inte göra.

Östersunds kommun fick chansen att agera för utrivning av Långforsens kraftverk. I stället lägger man sig platt och låter kraftbolaget Jämtkraft få avgöra.
– Man borde tänka på turismen och vad en återställd Långfors skulle ge, säger Sportfiskarna.
Långforsen ligger i ett skyddat område. Det kraftverk som finns på plats ägs av kraftbolaget Jämtkraft och är inte i bruk. Kammarkollegiet avser därför att lämna in en ansökan om tillbakadragande av tillstånd (utrivning), men först vill man veta vad Jämtkrafts ägare Östersunds kommun tycker om saken.
Nu har kommunen valt att inte tycka något alls och låter Jämtkraft bestämma om Långforsens framtid. Många miljövänner är nu oroliga över och Bo-Yngve Nilsson, Sportfiskarnas ambassadör i Norrlands inland, förstår inte kommunens icke-agerande.
– Långforsen skulle ge så liten produktion, mindre än ett vindkraftverk, och så ligger den i ett skyddat område. Varför tar inte kommunen chansen att riva Långforsen, säger han till tidningen Öp.
Enligt officiella ägardirektiven från Östersunds kommunen ska Jämtkraft värna om biologisk mångfald.
Läs fler notiser om Långforsen.
Morgan Fihn

Annons
AKTUELLT

Skellefteå Kraft tappar kund

Vackra ord om hållbarhet räckte inte – när en bostadsrättsförening i Västerhaninge fick se hur laxar dör vid Hednäs kraftverk beslöt de att säga upp sitt elavtal. – Jag känner mig lurad. Vi vill inte göra affärer med Skellefteå Kraft, säger föreningens vice ordförande Annika Markén till Piteå-Tidningen.

Bombardatips till sommaröringen

Har du testat att fiska havsöring med bombarda? Om inte så kanske det är dags nu. Teknikens effektivitet går knappast att ifrågasätta och här kommer några heta tips från ”Bombardakungen” Magnus Pålsson.

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Omfattande tjuvfiske i Storsjön

Över 500 meter nät fyllda av gammal död fisk har i dagarna hittats i Storsjön i Gästrikland. Nätfisket är olagligt och har bland annat skördat mängder av gös, gädda och abborre.

Tidernas 3 bästa beten för insjööringen

Fiskejournalen fortsätter att gräva bland anmälda fiskar till Recordfisken och Storfiskregistret. Hela 40 000 registrerade fiskar ligger till grund för serien om ”Tidernas bästa beten”. Nu har vi kommit fram till vår älskade öring. Vilka tre beten har fångat flest insjööringar sen 1970? Den gigantiska öring som är svenskt rekord sedan 1991 är en mycket

Mäktiga hugg i Artjakten

Högtryck råder över Sverige och detsamma gäller för Artjakten – landets roligaste sommartävling för barn och ungdomar. Den senaste veckan har mängder av fiskar anmälts, bland annat Isac Larssons skäggtorsk från ett vrakfiske på västkusten.

Följ björnarnas laxfrossa – live!

Drömmer du om att få se Alaskas beryktade brunbjörnar fånga hoppande laxar? Nu går det att koppla upp sig på live-kameror för att avnjuta det mäktiga skådespelet.

Damm töms för att utrota solabborrar

Länsstyrelsen i Jönköping tömmer Bergadammen för att få bort de solabborrar som har lyckats etablera sig. På så sätt vill man hindra att den främmande arten sprids till närliggande vattendrag.

Så tar du en abborre över kilot

Den 18 maj tog Erik Peterson en storabborrsvit som hette duga. 1300, 1480, 1660 och en på 2210 gram. Hur gör han? Erik Peterson är 20 år gammal och bor i Kalmar. Han kombinerar jobbet i Sportfiskebutiken och båttillbehörsaffären Baltic Skeppsfournering med sitt guidejobb i företaget Fishing in Sweden. Det är med andra ord fiske

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...