vandringsvägar i Kågeälven Thomas Johansson och Lars-Erik Ellonen i färd med att skapa fria vandringsvägar i Kågeälvens biflöden.[/caption] " /> Fria vandringsvägar i Kågeälvens biflöden | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

7 år sedan Sverige Morgan Fihn
Fria vandringsvägar i Kågeälvens biflöden
vandringsvägar i Kågeälven

Thomas Johansson och Lars-Erik Ellonen i färd med att skapa fria vandringsvägar i Kågeälvens biflöden.

Nu ska fisken återigen kunna vandra fritt i Kågeälvens biflöden. Resterna från flottningsepoken är många och har hindrat fisken att fritt kunna vandra i över hundra år.
Thomas Johansson är projektledare för ett flerårigt projekt i Kågeälvens biflöden. Omfattande inventeringar har gjorts där bland annat alla vandringshinder från flottningsepoken har kartlagts. Över 90 objekt har hittats och ska nu åtgärdas för att skapa fria vandringsvägar och tillgängliggöra uppväxtområden som idag är avstängda, i form av stenbrytare eller rester från gamla dammar.
Projektet har även genomfört elfiskeundersökningar för att få en bild av fiskbestånden och dess utbredning. Ytterligare elfisken kommer att görs efter att fria vandingsvägar har skapats.

– Det känns fantastiskt att med några få timmars arbete med spett och kofot kunna tillgängliggöra så stora lek och uppväxtområden. Det är ytterligare några vandringshinder som ska rivas under hösten och under nästa år är tanken att vi ska gå på en del större objekt där det kommer att krävas grävmaskin, säger Thomas.
Samrådsmöten och personlig kontakt med samtliga berörda markägare för godkännande har gjorts samt en avsyning på plats med Länsstyrelsens kulturmiljövårdsavdelning och Skellefteå museum. Stor hänsyn tas till kulturhistoriskt intressanta lämningar.
– Syftet med projektet är att tillgängliggöra samtliga biflöden till Kågeälven så att vi får en god ekologisk status i dessa vattendrag, avslutar Thomas.

Relaterad nyhet från din region
17 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Johan Wernersson utmanade kylan och fick sin efterlängtade fisk. Foto: Privat
Johans kyliga fångst friskade upp Storfiskregistret

Januari kan väl knappast beskrivas som metets högtid, men de som utmanar kylan kan plötsligt hamna i rampljuset. Johan Wernersson fick exempelvis en ljusskygg fisk som friskade upp Storfiskregistret.

Johan och hans vapendragare Alexander Johansson bestämde sig för att inleda året med en fiskesatsning, och redan 1 januari började de med gäddfiske på öppet vatten, vilket resulterade i ett gäng fiskar. Det var dock dagen efter som den stora klev på – och då en helt annan art.
– Vi skulle meta några dagar, och var ute efter färna, id eller lake. Det var blött kallt och lerigt, berättar Johan för Fiskejournalen.

De började meta (bottenmete med glidtackel, hel räka med skal) runt 14-tiden och hade inte ett pet under hela dagen. Så fort mörkret lade sig small det dock till i Johans spö.

– Ett rejält hugg! Jag lyfte spöet och kände att det var en riktigt kraftfull fisk. Det blev en rejäl kamp och fisken gick rakt in i Alex lina och det blev kaos i mörkret, tur vi hade pannlampor.
Först trodde de att fisken hade gått loss, men Alex kände på linan och insåg att den var kvar och tillsammans fick de handdrilla in fisken.
– Till slut handlandade jag den med lera upp till kängskaftet, och när den ligger på mattan så inser jag att det är min största färna nånsin!


Den största i januari
Fisken var hela 59 centimeter lång och vägde 2 630 gram.
– Detta är den största färnan som någonsin regestrerats i januari. Senast inregistrerade färnan i januari var 1992, berättar Johan efter att ha dubbelkollat med Sportfiskarnas storfiskregister.

Vilka tips har han då till dem som vill fånga en kylig färna?
– Mina tre bästa tips för färna är hitta den djupaste hålan där färnorna patrullerar denna tid på året. Bottenmeta med hel räka med skal på, stort bete ger stor fisk – samt använd handvärmare och pannlampa.
Tack för tipsen Johan, och grattis till en präktig fisk, säger vi på Fiskejournalen!

Du kanske även gillar detta