Sommenöringen har åter fria vandringsvägar i Lillån i Boxholm, då båda dammarna nu har åtgärdats. " /> Fria vandringsvägar i Lillån | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Maria Ålander
Det är flera som är glada över att Lillån åter strömmar fritt, flodpärlmusslan och sommenöringen är några. Foto: Mathias Ibbe
Fria vandringsvägar i Lillån

Sommenöringen har åter fria vandringsvägar i Lillån i Boxholm, då båda dammarna nu har åtgärdats.
Den övre dammen öppnades upp för en tid sedan genom en ny fiskväg. Nu har även det nedre vandringshindret, Huru damm vid Strålsnäs, tagits bort enligt tillstånd från mark- och miljödomstolen.
Dammarna har lett till att öringen varit instängd i vattendraget. Vandringhindren har också gjort att Sommens nedströmslekande öring inte kunnat ta sig till området. En ny vattendom för vattendraget säger att cirka 500 liter vatten per sekund eller den givna tillrinningen ska släppas in i vattendraget.

Detta kommer att stärka Sommens unika bestånd av nedströmslekande öring.

Länsstyrelsen har sedan slutet av 1990-talet arbetat med att dokumentera naturvärdena och drivit frågan om ett högre vattenflöde i ån.
– Glädjande att ett långt och enträget arbete för detta fina vattendrag nu gett resultat! Detta kommer att stärka Sommens unika bestånd av nedströmslekande öring och andra hotade arter som finns i ån, till exempel flodpärlmussla och tjockskalig målarmussla. Även strömstaren och forsärlan ser nöjda ut, säger Lars Gezelius vid Länsstyrelsens naturvårdsenhet.

Relaterad nyhet från din region
8 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Savage Gear söker nu en sportfiskare på heltid i Sverige. Foto: Pressbild
Ännu en proffsfiskare får chansen i Sverige

Här kommer ett arbetstillfälle som bör vara många sportfiskares våta dröm. Det är nämligen Savage Gear som söker en svensk sportfiskare på heltid – alltså ett avlönat proffs.

Företeelsen med heltidsanställda sportfiskare är relativt ovanlig i Norden, och nyligen blev varumärket Westin pionjärer när de anställde Daniel Nilsson för att fiska på heltid.
Nu hakar alltså även Savage Gear på tåget. De ska nämligen förstärka sin marknadsavdelning med en ”innovativ och trendskapande sportfiskare”, som de själva beskriver det.

En ”fiskmagnet”
”Du kommer resa runt i Sverige i jakten på de vildaste fiskarna och fisket du kan tänka dig. Du måste vara en riktig fiskmagnet, gäddor, abborrar och gösar måste älska dig. Men du måste också ha färdigheter i fisket efter predatorer längs våra kuster”, står det i pressmeddelandet.

Den som får jobbet kommer att vara ansvarig för att bygga egna sociala mediekanaler för att inspirera sportfiskare runt om i landet, samt att producera bildmaterial.

Här kan du läsa mer om tjänsten!

Du kanske även gillar detta