[/caption] " /> Fritidsbåtar är ett miljöhot | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige nicander
Fritidsbåtar är ett miljöhot

Avgaser från båtmotorn och utfällningar från bottenfärgen hotar miljön i innerskärgården. (Foto: Anders Nicander)

Allt fler har tillgång till vår fantastiska kust med egen fritidsbåt. Men miljökonsekvenserna är märkbara och Bohusläns innerskärgård riskerar att förstöras.
Båtarnas bottenfärger fäller ut tungmetaller och andra giftiga ämnen. Båtmotorer – särskilt äldre – släpper dessutom ut stora mängder kolväten. Dessa miljögifter lagras sedan i de känsliga bottnarna i skärgården.
Det är forskare från Göteborgs Universitet som studerat havsmiljön i Sannäsfjorden norr om Grebbestad. De menar att vi i framtiden kanske måste hitta nya sätt att äga båt som till exempel båtpoler där flera människor samäger en båt. Man talar också om vikten av att ordna sjösättningsmöjligheter längre ut i skärgården så att alla båtägare inte börjar sin båtutflykt med en nedsmutsande resa genom innerskärgården.
För att läsa mer klicka här http://www.science.gu.se/aktuellt/nyheter/Nyheter+Detalj/fritidsbatar-hotar-skargarden.cid1095258

Anders Nicander

 

Relaterad nyhet från din region
7 timmar sedan Sverige Anders Holm
Nu finns nummer 4 av Fiskejournalen i butik.
Nytt nummer ute nu!

Nu när vårkänslorna börjar bubbla ställs ett nytt nummer av Fiskejournalen upp i butikshyllorna, nämligen nummer 4. Här är lite av innehållet.

Det börjar bli läge för att sätta sig mot en södervägg med en kopp kaffe – vad passar då inte bättre än ett nytt nummer av Fiskejournalen? Nummer 4 kryddas med extra mycket läsning för den metesugne, eller den som helt enkelt söker nya utmaningar eller suktar efter inspiration. Det utlovas sköna napp, guide över agn, prylnyheter samt gott om tips och idéer. Bland annat ett strandhugg på västkusten efter abborre.

Filmen Gäddfeber har blivit en klassiker som gjorde jerkbaitfisket stekhett. Nu hänger Niklas Örtengren med en av huvudrollsinnehavarna samt en annan gäddexpert ut på sjön för att se om metoden fortfarande håller måttet.

I gör-det-själv-anda får vi del 1 av en guide som visar hur man gjuter egna jiggar, samt hur man enkelt knyter stinger på egen hand.

Flugfiskenestorn Johan Klingberg berättar om världens bästa nymf – och ja, vilken är det? Havsöringsfisket längs Höga Kusten sätts också under lupp, en region som ofta hamnar i skuggan av andra klassiska områden. Ett långt stenkast därifrån finns Luleälven och Markus Teilus följer med fiskeguiden Robert Westin när han släpar beten efter botten i älven.

De sista isarna i norr bjuder på ett njutbart fiske med vårsol och huggvillig röding. Vi tar tillfället i akt och följer med när fjällen är som lugnast. Utöver detta får du i vanlig ordning de senaste sportfiskenyheterna, spännande fiskevibbar varvat med roliga fiskehistorier. Du hittar tidningen i en butik nära dig. Är du osäker på var du hittar din närmaste återförsäljare som säljer Fiskejournalen kan du söka här.

Du kanske även gillar detta