Fritt fram för abborrlek i Hau träsk

Omlöpet med dammanläggningen uppe till vänster. (Lars Vallin)

Omlöpet med dammanläggningen uppe till vänster. (Lars Vallin)

Sportfiskarna har byggt ett omlöp i gotländska Hauån vilket möjliggör för fisk att passera en gammal dammanläggning och leka i Hau träsk.
I Hauån på norra Gotland, vid utloppet ur Hau träsk, finns sedan 1940-talet en dammanläggning som varit ett definitivt vandringshinder för all uppströmsvandrande fisk och annan vattenlevande fauna.
Region Gotland har en vattendom från 1944, med tillstånd att reglera sjön för att utnyttja Hau träsk som vattentäkt till Fårösunds samhälle.
– Omlöpet ger nu fri lejd för abborrar och andra lekvandrande arter upp till Hau träsk. Det är med spänning vi ser fram emot kommande vår för att följa upp hur den nya fiskvägen fungerar, berättar Sportfiskarnas biolog Lars Vallin.
Under många år har det konstaterats att vårlekande fisk, framförallt abborre, i stora mängder vandrat upp i ån under lektid på vårarna. Antagligen rör det sig om fisk som fötts i Hau träsk och som vandrat ut till kustområdet för uppväxt. När abborrarna senare i livet, genom sitt homingbeteende, återvänder för lek har de inte haft någon möjlighet att ta sig upp till sjön för att bidra till kommande generationer, på grund av det definitiva vandringshindret.
Genom överenskommelser med region Gotland och övriga berörda markägare på platsen har nu Sportfiskarna byggt bort vandringshindret.
Finansiering av åtgärden har skett genom medel från Europeiska Fiskerifonden, via Fiskeområde Gotland.
www.sportfiskarna.se

Annons
AKTUELLT

Mäktiga hugg i Artjakten

Högtryck råder över Sverige och detsamma gäller för Artjakten – landets roligaste sommartävling för barn och ungdomar. Den senaste veckan har mängder av fiskar anmälts, bland annat Isac Larssons skäggtorsk från ett vrakfiske på västkusten.

Följ björnarnas laxfrossa – live!

Drömmer du om att få se Alaskas beryktade brunbjörnar fånga hoppande laxar? Nu går det att koppla upp sig på live-kameror för att avnjuta det mäktiga skådespelet.

Damm töms för att utrota solabborrar

Länsstyrelsen i Jönköping tömmer Bergadammen för att få bort de solabborrar som har lyckats etablera sig. På så sätt vill man hindra att den främmande arten sprids till närliggande vattendrag.

Så tar du en abborre över kilot

Den 18 maj tog Erik Peterson en storabborrsvit som hette duga. 1300, 1480, 1660 och en på 2210 gram. Hur gör han? Erik Peterson är 20 år gammal och bor i Kalmar. Han kombinerar jobbet i Sportfiskebutiken och båttillbehörsaffären Baltic Skeppsfournering med sitt guidejobb i företaget Fishing in Sweden. Det är med andra ord fiske

Abborrtips från fiskare i medvind

Jens Byholm har haft en fantastisk abborrsäsong och radat upp mängder av randiga bjässar. Senaste storfångsten mätte hela 51,5 centimeter och fångades i en värmländsk sjö i högsommarvärme. Här kommer Jens hetaste tips för att få storabborren att gapa!

Tidernas 3 bästa gösbeten

Fiskejournalen har gjort statistik på 40 000 fångster från Sportfiskarnas storfiskregister och vårt eget Recordfiskregister. Här nedan följer de tre beten som fångat flest gösar i våra register. Här följer tidernas tre bästa gösbeten:   Klicka på bildspelet här nedan för att se resultatet:

Fin film om gäddfabriker

Är du nyfiken på hur en gäddfabrik fungerar? Kika i så fall på Linus Gradins kortfilm som förklarar just detta. Sportfiskarnas gäddexperten Olof Engstedt medverkar och berättar om ett lyckat projekt i Blekingevattnet Vambåsa.

Makrillen är här – så tar du den!

En av våra mest älskade fiskar har nu återkommit till vår saltstänkta kust. En makrill på kroken glädjer alla och får man fler på en gång går pulsen lätt i taket. Här kommer en rad tips på hur du fångar det grönsvarta guldet under den tidiga säsongen!

Östersjöflundran – unik art i Östersjön

Östersjöns skrubbskäddor är genetisk isolerade från varandra och tillhör två olika arter. Upptäckten gjordes i fjol och nu har forskarna beslutat att den art som endast lever i Östersjön ska heta Östersjöflundra, Platichthys solemdali.

Tidernas 3 bästa gäddbeten

Genom att gräva bland 40 000 storfångster i Recordfiskregistret och Storfiskregistret har Fiskejournalen tagit fram de tre beten som fångat flest storgäddor, alltså gäddor över 7,5 kilo. Om du vill ha en storgädda, är det vobbler som gäller, enligt statistiken. På tredje plats finner vi en klassiker, nämligen Hi-Lo från ABU. Men det var stor

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...