Omlöpet med dammanläggningen uppe till vänster. (Lars Vallin) Omlöpet med dammanläggningen uppe till vänster. (Lars Vallin)[/caption] " /> Fritt fram för abborrlek i Hau träsk | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Morgan Fihn
Fritt fram för abborrlek i Hau träsk
Omlöpet med dammanläggningen uppe till vänster. (Lars Vallin)

Omlöpet med dammanläggningen uppe till vänster. (Lars Vallin)

Sportfiskarna har byggt ett omlöp i gotländska Hauån vilket möjliggör för fisk att passera en gammal dammanläggning och leka i Hau träsk.
I Hauån på norra Gotland, vid utloppet ur Hau träsk, finns sedan 1940-talet en dammanläggning som varit ett definitivt vandringshinder för all uppströmsvandrande fisk och annan vattenlevande fauna.
Region Gotland har en vattendom från 1944, med tillstånd att reglera sjön för att utnyttja Hau träsk som vattentäkt till Fårösunds samhälle.
– Omlöpet ger nu fri lejd för abborrar och andra lekvandrande arter upp till Hau träsk. Det är med spänning vi ser fram emot kommande vår för att följa upp hur den nya fiskvägen fungerar, berättar Sportfiskarnas biolog Lars Vallin.
Under många år har det konstaterats att vårlekande fisk, framförallt abborre, i stora mängder vandrat upp i ån under lektid på vårarna. Antagligen rör det sig om fisk som fötts i Hau träsk och som vandrat ut till kustområdet för uppväxt. När abborrarna senare i livet, genom sitt homingbeteende, återvänder för lek har de inte haft någon möjlighet att ta sig upp till sjön för att bidra till kommande generationer, på grund av det definitiva vandringshindret.
Genom överenskommelser med region Gotland och övriga berörda markägare på platsen har nu Sportfiskarna byggt bort vandringshindret.
Finansiering av åtgärden har skett genom medel från Europeiska Fiskerifonden, via Fiskeområde Gotland.
www.sportfiskarna.se

Relaterad nyhet från din region
19 timmar sedan Sverige Anders Lundin
SportfiskeSverige Online 2021 ska innehålla både livefiske och digital shopping om den blir av.
Freewater kastar loss mot digital sportfiskemässa

Sportfiskemässan blev som bekant inställd med anledning av pandemin – men nu planeras det i stället en digital variant i annan regi. Det är Freewater Pictures som hoppas ro i land en satsning samma datum 19–21 mars, under namnet SportfiskeSverige Online 2021.

Det är Oskar Stenberg och det övriga gänget i Freewater Pictures som vill samla branschen i digital form, nu när den fysiska mässan inte blir av. Sista spiken är inte inslagen ännu, men förhoppningsvis kan de ge grönt ljus inom kort.
– Vi har arrangerat ett flertal digitala mässor som blivit lyckade, och vi har ett koncept som vi tror kommer fungera i större skala också, berättar Oskar för Fiskejournalen.

De hoppas på ett 50-tal utställare och 30 betesbyggare, och själva basen för sändningen kommer att vara vid en marina där det finns öppet vatten, med livefiske och demonstrationer av både båtar och utrustning. Det kommer att ske under så säkra former som möjligt, och det är därmed inte öppet för allmänheten att komma just dit.
– Vi måste ha höga mål, men vi har testat oss fram med flera olika databaser och system som vi vet fungerar. Det mässor vi haft hittills har gett väldigt bra försäljning för utställarna.

Just nu raggar Freewater Pictures fler utställare och intressenter, och förhoppningen är att även Sportfiskemässan ska haka på så småningom.
–  Jag tror faktiskt att de fysiska mässorna kommer ett ha en parallell digital variant i framtiden. Det är på tiden att sportfisket digitaliseras, och jag hoppas folk känner att vi gör en bra sak för branschen, hälsar Oskar Stenberg.

Du kanske även gillar detta