Den nya faunapassagen vid centrala Turbinbron har blivit en snackis i Västerås. Nu är den äntligen invigd, med hoppet om att öringar och andra fiskar redan denna sommar ska simma upp i Svartån. " /> Fritt fram för fisken – passagen i Västerås har invigts | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

2 år sedan Sverige Anders Lundin
Här kan fiskarna passera på väg upp mot Svartån. Foto: Mälarenergi
Fritt fram för fisken – passagen i Västerås har invigts

Den nya faunapassagen vid centrala Turbinbron har blivit en snackis i Västerås. Nu är den äntligen invigd, med hoppet om att öringar och andra fiskar redan denna sommar ska simma upp i Svartån.

Byggstarten av faunapassagen i Västerås skedde redan förra sommaren, och förhoppningen var att den skulle vara klar till årsskiftet. Det blev dock förseningar och fördyringar längs vägen, och därför var den inte redo att invigas förrän 18 juni. Faunpassagen är cirka 180 meter lång och i samband med bygget har även Svartåns murar, på den sida som vetter mot stadshuset, renoverats. Faunapassagen byggdes inom ramen för EU-projektet LIFE IP Rich Waters, ett EU-finansierat projekt som bland annat genomförs i Västmanlands län.

Målsättningen är nu att många fiskarter ska leta sig upp från Mälaren till Svartån, och bygga upp kraftiga bestånd – samt att skapa förutsättningar för ett bättre fiske i systemet.

Om några år ska ytterligare en faunapassage vara klar vid Falkenbergska kvarnen. Bygget av den passagen innebär att vandringsfisk och andra vattenlevande djur kan ta sig vidare ända upp till Åkesta/Forsby.

Flera medier var på plats under invigningen, och via denna länk kan du se inslaget från SVT.

Läs om ovanliga fångster i Fiskejournalen:

Sensationen: Mytomspunnen fisk fångad med spö

Relaterad nyhet från din region
19 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Så här såg det ut efter att Fortum stängt av vattnet i Väljeån. Foto: Privat
Fortum polisanmäls efter nolltappning i öringvatten

I somras fick människor vid Väljeån i Hälsingland rusa ut för att rädda sprattlande fisk, efter att vattnet plötsligt försvunnit på en sträcka av 2 kilometer. Nu har Länsstyrelsen i Gävleborg polisanmält Fortum för misstanke om brott mot miljöbalken.

Det var i juni 2020 som händelsen i Väljeån utspelade sig, där den lokala fiskevårdsföreningen befarar att flera årskullar av både harr och öring slogs ut. Det har gjorts stora insatser för fiskevården i det aktuella vattnet, och enligt vattendomen från 1950 ska minst en kubikmeter vatten per sekund alltid ska släppas.

Fortum erkände att en dammlucka stängts av misstag, men Länsstyrelsen i Gävleborg väljer ändå att polisanmäla bolaget för brott mot miljöbalken. Torrläggningen ska enligt länsstyrelsens bedömning medfört en påtaglig risk för skador på fisk och andra vattenlevande organismer.

– Bryter man mot en vattendom måste vi anmäla det så får miljöåklagaren göra en utredning på det här, säger Gustav Hartzell, handläggare på länsstyrelsens enhet för vattenverksamhet och fiske, till Hela Hälsingland.

Du kanske även gillar detta