Olstorpsbäcken nedströms vattenkraftverket som ägs av Tranås Energi. Olstorpsbäcken nedströms vattenkraftverket som ägs av Tranås Energi.[/caption] " /> Frivillig omprövning av vattenkraft | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

7 år sedan Sverige Morgan Fihn
Frivillig omprövning av vattenkraft
Olstorpsbäcken nedströms vattenkraftverket som ägs av Tranås Energi.

Olstorpsbäcken nedströms vattenkraftverket som ägs av Tranås Energi.

Debattens vågor har gått höga sedan oktober då Vattenverksamhetsutredningen lämnade sitt delbetänkande till regeringen där de föreslår att alla vattenkraftverk ska prövas mot miljöbalken. Nu har Tranås Energi, på eget initiativ, tagit ett steg i rätt riktning.
Svensk Energi har i olika media förklarat sig mycket kritiska till förslagen om ny prövning. Förutom rena överdrifter om konsekvenserna för elsystemet, menar de också att omprövningssystemet som redan finns kan utvecklas istället.
Omprövning är den sista åtgärden som ska tas till enligt Kammarkollegiet. I de allra flesta fall har det fungerat som ett tvångsinstrument för att få till de miljöförbättrande åtgärder som behövs, till exempel fiskvandringsvägar. Oftast brukar dessa omprövningsmål i mark- och miljödomstolen dra ut på tiden, eftersom kraftverksägarna i 99 fall av 100 sätter sig till motvärn.

Ett bolag som visar vägen

Men nu har Tranås Energi, som själva är medlem i organisationen Svensk Energi, gått i förväg igen! Genom att själva lämna in en omprövningsansökan och i den själva föreslå en högre minimitappning i Bulsjöån har de gjort något som inget annat kraftbolag tidigare gjort!
– Ja, detta är mycket roligt, säger Christer Borg, ordförande i Älvräddarna. Vad de nu gör är att visa vägen, det är bara för Svensk Energis andra medlemmar att använda Tranås Energi som ett gott exempel och lämna in egna ansökningar om omprövning. På så sätt eliminerar de alla de kostnader och annat som de klagar på när det gäller utredningsförlaget från vattenverksamhetsutredningen, menar Christer.
I målet som hölls i Växjö tingsrätt, mark- och miljödomstolen, hade inga myndigheter eller miljöorganisationer något att invända mot förslaget att Tranås Energi ska spilla 300 liter istället för det gamla villkorets 70 liter. Kanske Kjell Jansson på Svensk Energi ska göra nya rekommendationer till sina medlemmar?

Var med och påverka övriga kraftbolag!
I oktober presenterade regeringen en revolutionerande utredning: ”Vattenverksamhetsutredningen”. Utredningen föreslår skärpta miljökrav för vattenkraftsindustrin, med målet att återfå den biologiska mångfalden i våra utbyggda vattendrag. Men det får inte stanna vid en utredning. Det måste till en ny lagstiftning, som möjliggör en mer hänsynsfull elproduktion.
Därför är det viktigt att våra makthavare får veta att vi är många som stödjer en ny lagstiftning. Skicka vårt färdiga brev till de ansvariga ministrarna Anna-Karin Hatt (Energiminister), Annie Lööf (Näringsminister) och Lena Ek (Miljöminister).
Klicka på denna länk för att skicka brevet.

Relaterad nyhet från din region
17 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Savage Gear söker nu en sportfiskare på heltid i Sverige. Foto: Pressbild
Ännu en proffsfiskare får chansen i Sverige

Här kommer ett arbetstillfälle som bör vara många sportfiskares våta dröm. Det är nämligen Savage Gear som söker en svensk sportfiskare på heltid – alltså ett avlönat proffs.

Företeelsen med heltidsanställda sportfiskare är relativt ovanlig i Norden, och nyligen blev varumärket Westin pionjärer när de anställde Daniel Nilsson för att fiska på heltid.
Nu hakar alltså även Savage Gear på tåget. De ska nämligen förstärka sin marknadsavdelning med en ”innovativ och trendskapande sportfiskare”, som de själva beskriver det.

En ”fiskmagnet”
”Du kommer resa runt i Sverige i jakten på de vildaste fiskarna och fisket du kan tänka dig. Du måste vara en riktig fiskmagnet, gäddor, abborrar och gösar måste älska dig. Men du måste också ha färdigheter i fisket efter predatorer längs våra kuster”, står det i pressmeddelandet.

Den som får jobbet kommer att vara ansvarig för att bygga egna sociala mediekanaler för att inspirera sportfiskare runt om i landet, samt att producera bildmaterial.

Här kan du läsa mer om tjänsten!

Du kanske även gillar detta