Frivillig omprövning av vattenkraft

Olstorpsbäcken nedströms vattenkraftverket som ägs av Tranås Energi.

Olstorpsbäcken nedströms vattenkraftverket som ägs av Tranås Energi.

Debattens vågor har gått höga sedan oktober då Vattenverksamhetsutredningen lämnade sitt delbetänkande till regeringen där de föreslår att alla vattenkraftverk ska prövas mot miljöbalken. Nu har Tranås Energi, på eget initiativ, tagit ett steg i rätt riktning.
Svensk Energi har i olika media förklarat sig mycket kritiska till förslagen om ny prövning. Förutom rena överdrifter om konsekvenserna för elsystemet, menar de också att omprövningssystemet som redan finns kan utvecklas istället.
Omprövning är den sista åtgärden som ska tas till enligt Kammarkollegiet. I de allra flesta fall har det fungerat som ett tvångsinstrument för att få till de miljöförbättrande åtgärder som behövs, till exempel fiskvandringsvägar. Oftast brukar dessa omprövningsmål i mark- och miljödomstolen dra ut på tiden, eftersom kraftverksägarna i 99 fall av 100 sätter sig till motvärn.

Ett bolag som visar vägen
Men nu har Tranås Energi, som själva är medlem i organisationen Svensk Energi, gått i förväg igen! Genom att själva lämna in en omprövningsansökan och i den själva föreslå en högre minimitappning i Bulsjöån har de gjort något som inget annat kraftbolag tidigare gjort!
– Ja, detta är mycket roligt, säger Christer Borg, ordförande i Älvräddarna. Vad de nu gör är att visa vägen, det är bara för Svensk Energis andra medlemmar att använda Tranås Energi som ett gott exempel och lämna in egna ansökningar om omprövning. På så sätt eliminerar de alla de kostnader och annat som de klagar på när det gäller utredningsförlaget från vattenverksamhetsutredningen, menar Christer.
I målet som hölls i Växjö tingsrätt, mark- och miljödomstolen, hade inga myndigheter eller miljöorganisationer något att invända mot förslaget att Tranås Energi ska spilla 300 liter istället för det gamla villkorets 70 liter. Kanske Kjell Jansson på Svensk Energi ska göra nya rekommendationer till sina medlemmar?

Var med och påverka övriga kraftbolag!
I oktober presenterade regeringen en revolutionerande utredning: ”Vattenverksamhetsutredningen”. Utredningen föreslår skärpta miljökrav för vattenkraftsindustrin, med målet att återfå den biologiska mångfalden i våra utbyggda vattendrag. Men det får inte stanna vid en utredning. Det måste till en ny lagstiftning, som möjliggör en mer hänsynsfull elproduktion.
Därför är det viktigt att våra makthavare får veta att vi är många som stödjer en ny lagstiftning. Skicka vårt färdiga brev till de ansvariga ministrarna Anna-Karin Hatt (Energiminister), Annie Lööf (Näringsminister) och Lena Ek (Miljöminister).
Klicka på denna länk för att skicka brevet.

Annons
AKTUELLT

Bombardatips till sommaröringen

Har du testat att fiska havsöring med bombarda? Om inte så kanske det är dags nu. Teknikens effektivitet går knappast att ifrågasätta och här kommer några heta tips från ”Bombardakungen” Magnus Pålsson.

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Omfattande tjuvfiske i Storsjön

Över 500 meter nät fyllda av gammal död fisk har i dagarna hittats i Storsjön i Gästrikland. Nätfisket är olagligt och har bland annat skördat mängder av gös, gädda och abborre.

Tidernas 3 bästa beten för insjööringen

Fiskejournalen fortsätter att gräva bland anmälda fiskar till Recordfisken och Storfiskregistret. Hela 40 000 registrerade fiskar ligger till grund för serien om ”Tidernas bästa beten”. Nu har vi kommit fram till vår älskade öring. Vilka tre beten har fångat flest insjööringar sen 1970? Den gigantiska öring som är svenskt rekord sedan 1991 är en mycket

Mäktiga hugg i Artjakten

Högtryck råder över Sverige och detsamma gäller för Artjakten – landets roligaste sommartävling för barn och ungdomar. Den senaste veckan har mängder av fiskar anmälts, bland annat Isac Larssons skäggtorsk från ett vrakfiske på västkusten.

Följ björnarnas laxfrossa – live!

Drömmer du om att få se Alaskas beryktade brunbjörnar fånga hoppande laxar? Nu går det att koppla upp sig på live-kameror för att avnjuta det mäktiga skådespelet.

Damm töms för att utrota solabborrar

Länsstyrelsen i Jönköping tömmer Bergadammen för att få bort de solabborrar som har lyckats etablera sig. På så sätt vill man hindra att den främmande arten sprids till närliggande vattendrag.

Så tar du en abborre över kilot

Den 18 maj tog Erik Peterson en storabborrsvit som hette duga. 1300, 1480, 1660 och en på 2210 gram. Hur gör han? Erik Peterson är 20 år gammal och bor i Kalmar. Han kombinerar jobbet i Sportfiskebutiken och båttillbehörsaffären Baltic Skeppsfournering med sitt guidejobb i företaget Fishing in Sweden. Det är med andra ord fiske

Abborrtips från fiskare i medvind

Jens Byholm har haft en fantastisk abborrsäsong och radat upp mängder av randiga bjässar. Senaste storfångsten mätte hela 51,5 centimeter och fångades i en värmländsk sjö i högsommarvärme. Här kommer Jens hetaste tips för att få storabborren att gapa!

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...