Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Morgan Fihn
Frödin besöker laxparadis

I Fiskejournalen nummer 12 åker Mikael Frödin till ryska vildmarken. Där möts han av sina drömmars är, ett laxparadis.
Tänk dig en laxälv så vacker och ståtlig att ögonen tåras, där laxarna är så många och stora att även den mest bortskämde fiskeglobetrottern blir knäsvag vid blotta tanken att få fiska där. I senaste Fiskejournalen får du följa med Mikael Frödin på drömfiskeäventyr i den ryska vildmarken.
Senaste numret av Fiskejournalen hittar du där tidningar säljs.
Vill du ha tidningen direkt i brevlådan? Klicka här.

Missa inte Mikael Frödins artikel i senaste Fiskejournalen.

Missa inte Mikael Frödins artikel i senaste Fiskejournalen.

Relaterad nyhet från din region
3 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Så här såg det ut efter att Fortum stängt av vattnet i Väljeån. Foto: Privat
Fortum polisanmäls efter nolltappning i öringvatten

I somras fick människor vid Väljeån i Hälsingland rusa ut för att rädda sprattlande fisk, efter att vattnet plötsligt försvunnit på en sträcka av 2 kilometer. Nu har Länsstyrelsen i Gävleborg polisanmält Fortum för misstanke om brott mot miljöbalken.

Det var i juni 2020 som händelsen i Väljeån utspelade sig, där den lokala fiskevårdsföreningen befarar att flera årskullar av både harr och öring slogs ut. Det har gjorts stora insatser för fiskevården i det aktuella vattnet, och enligt vattendomen från 1950 ska minst en kubikmeter vatten per sekund alltid ska släppas.

Fortum erkände att en dammlucka stängts av misstag, men Länsstyrelsen i Gävleborg väljer ändå att polisanmäla bolaget för brott mot miljöbalken. Torrläggningen ska enligt länsstyrelsens bedömning medfört en påtaglig risk för skador på fisk och andra vattenlevande organismer.

– Bryter man mot en vattendom måste vi anmäla det så får miljöåklagaren göra en utredning på det här, säger Gustav Hartzell, handläggare på länsstyrelsens enhet för vattenverksamhet och fiske, till Hela Hälsingland.

Du kanske även gillar detta