Flugfiskaren och laxkämpen Mikael Frödin är högaktuell med filmen Artifishal, som precis släppts fritt för allmänheten. Nu släpper han en ny film – och den här gången handlar det om kunglig inspiration från en av landets mest populära fiskesträckor. " />
Annons
Frödin visar hur du fångar kungarna i Dalälven | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

11 månader sedan Sverige Anders Lundin
En majestätisk fisk från Kungsådran. Foto: Frodinflies.com
Frödin visar hur du fångar kungarna i Dalälven

Flugfiskaren och laxkämpen Mikael Frödin är högaktuell med filmen Artifishal, som precis släppts fritt för allmänheten. Nu släpper han en ny film – och den här gången handlar det om kunglig inspiration från en av landets mest populära fiskesträckor.

Det handlar om en kortfilm från klassiska Kungsådran i Dalälven, som fortfarande är en pålitlig leverantör av både stor lax och havsöring. Mikael Frödin och andra sportfiskare kämpar dock för att älven återigen ska bli ett eldorado för vild lax, som det var innan älven dämdes upp. I kortfilmen, som ligger ute på frodinflies.com, så får vi följa med till några av de hetaste sträckorna, och kameran fångar både hoppande fisk och sköna drillningar av de samma. Det bjuds på tips om fisketekniker, information om var de största individerna står i strömmen och vilka flugor de föredrar. Kungsådran i komprimerat format helt enkelt. Här hittar du filmen!

– Det kommer dessutom fler filmer framöver, både från Kungsådran, Island, Ryssland och andra ställen, hälsar ständigt produktive Mikael Frödin till Fiskejournalens läsare.

Läs om fler kortfilmer om flugfiske:

Landfors kortfilm om flugfiske visas på filmfestival

Relaterad nyhet från din region
14 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Forskare och myndighet är oense kring vad som orsakar fiskdöd i exempelvis Ljungan.
Stor oenighet: Vad orsakar egentligen fiskdöden?

Tiaminbrist, sjukdomar som återkommer med jämna mellanrum eller högre temperaturer? Det råder oenighet kring vad som orsakar fiskdöd i de svenska Östersjöälvarna. Även myndigheter och forskare är oense.

Återigen går larmen om döda och sjuka fiskar i svenska älvar, även om det faktiskt rapporteras om låg dödlighet i vissa vatten, till exempel Råneälven.
Mest i fokus har Ljungan hamnat, där Fiskejournalen redan rapporterat om döda havsöringar och oroliga sportfiskare.
Frågan är då vad som orsakar fiskdöden? Statens veterinärmedicinska anstalt menar att en av orsakerna är högre vattentemperaturer.
– Det handlar om ett samspel mellan individen, miljön och det som framkallar sjukdomen, i det här fallet svamp, säger tillförordnade statsveterinären Charlotte Axén på Statens veterinärmedicinska anstalt till SVT.

Men den förklaringen möts av hård kritik.
– Jag tycker att det finns ganska goda belägg för att det beror på brist på ämnet tiamin. Om fiskdöden skulle bero på vattentemperaturen borde laxar söderut drabbas hårdare än de i norr, men så är det inte.
Det säger Stellan Hamrin, som är fiskforskare, tidigare chef på Sötvattenslaboratoriet och före detta fiskexpert på miljödepartementet, till SVT. Här ser du inlägget om oenigheten.
På Fiskejournalen kan du också läsa en färsk debattartikel i ämnet!

Du kanske även gillar detta