Flugfiskaren och laxkämpen Mikael Frödin är högaktuell med filmen Artifishal, som precis släppts fritt för allmänheten. Nu släpper han en ny film – och den här gången handlar det om kunglig inspiration från en av landets mest populära fiskesträckor. " /> Frödin visar hur du fångar kungarna i Dalälven | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

1 år sedan Sverige Anders Lundin
En majestätisk fisk från Kungsådran. Foto: Frodinflies.com
Frödin visar hur du fångar kungarna i Dalälven

Flugfiskaren och laxkämpen Mikael Frödin är högaktuell med filmen Artifishal, som precis släppts fritt för allmänheten. Nu släpper han en ny film – och den här gången handlar det om kunglig inspiration från en av landets mest populära fiskesträckor.

Det handlar om en kortfilm från klassiska Kungsådran i Dalälven, som fortfarande är en pålitlig leverantör av både stor lax och havsöring. Mikael Frödin och andra sportfiskare kämpar dock för att älven återigen ska bli ett eldorado för vild lax, som det var innan älven dämdes upp. I kortfilmen, som ligger ute på frodinflies.com, så får vi följa med till några av de hetaste sträckorna, och kameran fångar både hoppande fisk och sköna drillningar av de samma. Det bjuds på tips om fisketekniker, information om var de största individerna står i strömmen och vilka flugor de föredrar. Kungsådran i komprimerat format helt enkelt. Här hittar du filmen!

– Det kommer dessutom fler filmer framöver, både från Kungsådran, Island, Ryssland och andra ställen, hälsar ständigt produktive Mikael Frödin till Fiskejournalens läsare.

Läs om fler kortfilmer om flugfiske:

Landfors kortfilm om flugfiske visas på filmfestival

Relaterad nyhet från din region
16 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Skarvbeståndet i Västra Götaland får reduceras genom skyddsjakt. Foto: Gettyimages
Fördubbling av antalet skarvbon – nu blir det jakt

Både Sportfiskarna och andra aktörer har slagit larm om skarvens tilltagande utbredning längs Västra Götalands kust. Nu kan det hela formuleras i siffror, där inventeringar visar att det skett en fördubbling av antalet skarvbon mellan 2012 och 2020.

Det är Sportfiskarna som basunerar ut resultaten från inventeringen, som SLU gjort tillsammans med erfarna ornitologer och ett flygföretag. Resultatet visar att antalet kolonier vuxit från 14 till 21, och att antalet bon vuxit från 3 000 till 6 000.
– Det kanske mest oroväckande är den stora spridningen av mellanskarv till vattendrag och inlandsvatten. Som ett av många exempel har Kungsbacka Sportfiskeklubb noterat upp till 20 jagande skarvar i Kungsbackaån och även mindre skarvgrupper som nu jagar i deras klubbsjöar flera mil inåt landet. Det är områden där vi aldrig dokumenterat skarv innan, säger Sportfiskarnas regionchef Markus Lundgren på deras hemsida.

De välkomnar också ett färskt beslut om att det nu ska tillåtas skyddsjakt på 3 000 skarvar i Västra Götalands kustvatten och kustmynnande vattendrag.
Det är Sportfiskarna själva som tillsammans med Svenska Jägareförbundet och Sveriges Fiskares Producentorganisation beviljats tillstånd för skyddsjakt på skarv.

Jakten i vattendrag motiveras i beslutet med att utvandrande laxfisksmolt behöver skyddas. Tillståndet gäller till och med den 15 februari 2024 och innebär att maximalt 3 000 skarvar får fällas.
Här kan du läsa mer.

Du kanske även gillar detta