Den ger inget snabbt intryck, men den glupar i sig ett byte på mindre än 6 millisekunder.  Foto: Steve Childs/CC Den ger inget snabbt intryck, men den glupar i sig ett byte på mindre än 6 millisekunder.
Foto: Steve Childs/CC[/caption] " /> Frogfish fulaste fisken? | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Maria Ålander
Frogfish fulaste fisken?
Den ger inget snabbt intryck, men den glupar i sig ett byte på mindre än 6 millisekunder.  Foto: Steve Childs/CC

Den ger inget snabbt intryck, men den glupar i sig ett byte på mindre än 6 millisekunder.
Foto: Steve Childs/CC

Den har inga tänder, den kan inte simma och den är en av de fulaste fiskarna på jorden. Men ändå är den en skicklig jägare. Se National Geographics korta film om ”The frogfish”.
Det är svårt att veta om man ska skratta eller gråta när man ser denna groteska varelse hasa sig över havsbotten. Men de bytesdjur som sugs in i dess gap kan hålla sig för skratt.
Alla frogfish (det finns många arter) är mästare på kamouflage. De är skrovliga och korallika i sin struktur, de kan byta färg och på toppen av det så klär de sig i alger och växtdelar. Dessutom har de ett fiskespö på näsan, en förlängd fenstråle som de vippar med för att locka till sig byten. Dessa fiskar finns i de flesta tropiska och subtropiska hav.
Se den roliga och intressanta filmen här.

Maria Ålander

Relaterad nyhet från din region
14 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Ta hand om fisken – sök LOVA-bidrag! Foto: Anders Lundin
Dags att vårda fisken – så här söker du pengar!

Intresset för sportfiske växer – och därmed också intresset för fiskbestånden. Vi påminner nu om LOVA-bidraget, som alla föreningar och kommuner kan söka för att skapa bättre förutsättningar för sportfiske.

LOVA är Havs- och vattenmyndighetens satsning som ska gå till lokal vattenvård över hela landet. Har du ett projekt på gång så är det dags att söka pengar nu, eftersom ansökningstiden går ut i slutet av januari.

I flera län finns det många vattenmiljöer som i dag inte uppnår miljökvalitetsnormerna om god ekologisk status, och länsstyrelsen vill nu ha hjälp att sprida budskapet om LOVA.

Det är du som jobbar på kommun eller är medlem i en ideell förening som kan söka bidrag för lokala vattenvårdsprojekt som bidrar till att uppnå god status. Till exempel kan projektet syfta till att åtgärda vandringshinder, återställa flottledsrensade vattendrag eller anlägga lekbottnar för fisk.

Från och med 2018 finns det en ny LOVA-förordning som innebär en förstärkning av arbetet med övergödning. Du kan söka i vissa fall upp till 90 procent i statliga bidrag för åtgärder som minskar övergödningen.

Läs mer om LOVA här!

Du kanske även gillar detta