Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Maria Ålander
Thailand exporterar mycket tonfisk till EU. Foto: Takashi Hososhima/CC
Fukoshimas utsläpp spårar tonfisk

De radioaktiva utsläppen från kärnkraftsolyckan i Fukoshima har bidragit med kunskap om den blåfenade tonfisken och andra djur.
Efter tsunamin och kärnkraftsolyckan 2011, fick tonfiskarna utanför Japans kust i sig Cesium-137 och Cesium-134. Den senare radioaktiva isotopen har en halveringstid på 2,1 år och är specifik för just Fukoshimaolyckan. Detta gör att man kan spåra fiskar som uppehöll sig i detta område just vid denna tidpunkt. Med hjälp av denna ofrivilliga radioaktiva märkning, har forskare kunna följa tonfiskarnas vandring från Japan. Bland annat har de kunnat se att snabbaste tonfisken korsade Stilla havet på 30 dagar.
Även valar, sköldapddor, hajar och fåglar har analyserats enligt samma metod.

Maria Ålander

Relaterad nyhet från din region
10 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Vill du kämpa om medaljerna i SM nästa år? Då är det dags att spana efter distriktsmästerskap redan nu. Foto: Anders Lundin
Här ska svenska mästarna i gäddfiske koras

Team Sportfiskeprylar.se är svenska mästare i gäddfiske – åtminstone ett tag till. Till hösten sätter de vandringspriset på spel under SM-finalen på Övre Åsunden, och nu står det även klart vilka som får arrangera SM-finalen 2022.

SM i gädda 2022 kommer att avgöras 1 oktober på sjön Mjörn söder om Alingsås, och det är Mölndals Sportfiskeförening som får äran att arrangera. Konceptet är en lagtävling, med 2–3 medlemmar i varje ekipage. Med andra ord så är det bara att börja spana efter lokala distriktsmästerskap framöver, om du vill försöka kvalificera dig till finalen.

SM-finalen 2021 kommer som sagt att avgöras på Övre Åsunden, med Ulricehamns Fritidsfiskare som arrangörer. Datumet är sedan tidigare fastställt till 2 oktober, och mer information hittar du på Sportfiskarnas hemsida.

Du kanske även gillar detta