Fulaste fisken trålas till döds

Forskare varnar för att Psychrolutes marcidus, ”blobfish” på engelska, är på väg att bli utfiskad.

Blobfish – världens fulaste fisk – blir allt sällsyntare. Den hotas av bottentrålning. Arten lever utanför Australiens sydöstkust och runt Tasmanien på samma djup som krabbor och humrar.
Den fula fisken Psychrolutes marcidus har all anledning att låta mungiporna hänga. Den, liksom många andra arter, hotas av de bottentrålar som skrapar sönder allt i sin väg i jakt på ätliga skaldjur.
– Den australiska och new zeeländska flottan med bottentrålare är en av de mest aktiva i världen – så om du är en blobfish är det här inget bra ställe att vara på, säger marinexperten Callum Roberts, som är mycket kritisk till bottentrålning överhuvudtaget.

Fisken är väldigt utsatt för att fastna i trålar och såvitt vi vet finns fisken bara i de här områdena.

– Fisken är väldigt utsatt för att fångas i de här trålarna och såvitt vi vet finns fisken bara i de här områdena, säger Callum Roberts.
Trålning är en mycket destruktiv metod att fånga fisk på. Man skrapar sönder bottnar och därmed förutsättningarna för att fisk och andra varelser ska kunna fortsätta leva och föröka sig. Trålen är urskiljningslös och man skulle kunna jämföra metoden med att skörda äpplen med bulldozer. Ändå fortsätter det trålas över hela världen, trots att vi vet att otrålade områden ger en mycket högre produktion av fisk.

 

Publicerad: 28 February 2016
Av: Fiskejournalen