Full fart framåt vid Kyrksjön

Hela dalen kommer att vattenfyllas när våtmarken blir klar. (Foto: Tobias Fränstam)

Hela dalen kommer att vattenfyllas när våtmarken blir klar. (Foto: Tobias Fränstam)

Sportfiskarna: Det stora restaureringsprojektet vid Kyrksjön i Botkyrka är nu inne i en intensiv fas. Landets hittills största gäddfabriken börjar ta form.
Under våren har över 600 meter dammvall byggts och nästan två hektar vattenspegel grävts. När projektet är klart ska området kunna dämmas till en nästan 30 hektar stor våtmark där över 10 hektar utgör perfekta lekområden för gädda. Våtmarken kommer även att få många andra positiva effekter där framförallt fågellivet förväntas öka när vadare och änder kan återta de öppna strandängar och grunda vattenspeglar som fanns i området fram till för ungefär hundra år sedan då Kyrksjön dikades ur.
Inom projektet kommer även över tio hektar skog att avverkas och på sikt är målet att hela området ska kunna skötas som årligt översvämmad strandäng.
Restaureringen av Kyrksjön är ett andra steg i det arbete som Sportfiskarna bedriver i Snäckstavikåns avrinningsområde. 2010 restaurerades Snäckstaviks våtmark med gott resultat strax nedströms Kyrksjön. Mer om projektet går att läsa på sidan 104 i Sportfiskarnas rapport Åtgärder för mer rovfisk.
Projektet är ett samarbete mellan Sportfiskarna, markägarna och  Botkyrka kommun. Arbetet finansieras genom medel från Havs- och vattenmiljöanslaget, LOVA och EU,s landsbygdsprogram.
Läs om mer fiskevård på: www.sportfiskarna.se/rovfisk

Annons
AKTUELLT

Skellefteå Kraft tappar kund

Vackra ord om hållbarhet räckte inte – när en bostadsrättsförening i Västerhaninge fick se hur laxar dör vid Hednäs kraftverk beslöt de att säga upp sitt elavtal. – Jag känner mig lurad. Vi vill inte göra affärer med Skellefteå Kraft, säger föreningens vice ordförande Annika Markén till Piteå-Tidningen.

Bombardatips till sommaröringen

Har du testat att fiska havsöring med bombarda? Om inte så kanske det är dags nu. Teknikens effektivitet går knappast att ifrågasätta och här kommer några heta tips från ”Bombardakungen” Magnus Pålsson.

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Omfattande tjuvfiske i Storsjön

Över 500 meter nät fyllda av gammal död fisk har i dagarna hittats i Storsjön i Gästrikland. Nätfisket är olagligt och har bland annat skördat mängder av gös, gädda och abborre.

Tidernas 3 bästa beten för insjööringen

Fiskejournalen fortsätter att gräva bland anmälda fiskar till Recordfisken och Storfiskregistret. Hela 40 000 registrerade fiskar ligger till grund för serien om ”Tidernas bästa beten”. Nu har vi kommit fram till vår älskade öring. Vilka tre beten har fångat flest insjööringar sen 1970? Den gigantiska öring som är svenskt rekord sedan 1991 är en mycket

Mäktiga hugg i Artjakten

Högtryck råder över Sverige och detsamma gäller för Artjakten – landets roligaste sommartävling för barn och ungdomar. Den senaste veckan har mängder av fiskar anmälts, bland annat Isac Larssons skäggtorsk från ett vrakfiske på västkusten.

Följ björnarnas laxfrossa – live!

Drömmer du om att få se Alaskas beryktade brunbjörnar fånga hoppande laxar? Nu går det att koppla upp sig på live-kameror för att avnjuta det mäktiga skådespelet.

Damm töms för att utrota solabborrar

Länsstyrelsen i Jönköping tömmer Bergadammen för att få bort de solabborrar som har lyckats etablera sig. På så sätt vill man hindra att den främmande arten sprids till närliggande vattendrag.

Så tar du en abborre över kilot

Den 18 maj tog Erik Peterson en storabborrsvit som hette duga. 1300, 1480, 1660 och en på 2210 gram. Hur gör han? Erik Peterson är 20 år gammal och bor i Kalmar. Han kombinerar jobbet i Sportfiskebutiken och båttillbehörsaffären Baltic Skeppsfournering med sitt guidejobb i företaget Fishing in Sweden. Det är med andra ord fiske

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...