Hela dalen kommer att vattenfyllas när våtmarken blir klar. (Foto: Tobias Fränstam) Hela dalen kommer att vattenfyllas när våtmarken blir klar. (Foto: Tobias Fränstam)[/caption] " /> Full fart framåt vid Kyrksjön | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

7 år sedan Sverige Morgan Fihn
Full fart framåt vid Kyrksjön
Hela dalen kommer att vattenfyllas när våtmarken blir klar. (Foto: Tobias Fränstam)

Hela dalen kommer att vattenfyllas när våtmarken blir klar. (Foto: Tobias Fränstam)

Sportfiskarna: Det stora restaureringsprojektet vid Kyrksjön i Botkyrka är nu inne i en intensiv fas. Landets hittills största gäddfabriken börjar ta form.
Under våren har över 600 meter dammvall byggts och nästan två hektar vattenspegel grävts. När projektet är klart ska området kunna dämmas till en nästan 30 hektar stor våtmark där över 10 hektar utgör perfekta lekområden för gädda. Våtmarken kommer även att få många andra positiva effekter där framförallt fågellivet förväntas öka när vadare och änder kan återta de öppna strandängar och grunda vattenspeglar som fanns i området fram till för ungefär hundra år sedan då Kyrksjön dikades ur.
Inom projektet kommer även över tio hektar skog att avverkas och på sikt är målet att hela området ska kunna skötas som årligt översvämmad strandäng.
Restaureringen av Kyrksjön är ett andra steg i det arbete som Sportfiskarna bedriver i Snäckstavikåns avrinningsområde. 2010 restaurerades Snäckstaviks våtmark med gott resultat strax nedströms Kyrksjön. Mer om projektet går att läsa på sidan 104 i Sportfiskarnas rapport Åtgärder för mer rovfisk.
Projektet är ett samarbete mellan Sportfiskarna, markägarna och  Botkyrka kommun. Arbetet finansieras genom medel från Havs- och vattenmiljöanslaget, LOVA och EU,s landsbygdsprogram.
Läs om mer fiskevård på: www.sportfiskarna.se/rovfisk

Relaterad nyhet från din region
24 timmar sedan Sverige Anders Lundin
SportfiskeSverige Online 2021 ska innehålla både livefiske och digital shopping om den blir av.
Freewater kastar loss mot digital sportfiskemässa

Sportfiskemässan blev som bekant inställd med anledning av pandemin – men nu planeras det i stället en digital variant i annan regi. Det är Freewater Pictures som hoppas ro i land en satsning samma datum 19–21 mars, under namnet SportfiskeSverige Online 2021.

Det är Oskar Stenberg och det övriga gänget i Freewater Pictures som vill samla branschen i digital form, nu när den fysiska mässan inte blir av. Sista spiken är inte inslagen ännu, men förhoppningsvis kan de ge grönt ljus inom kort.
– Vi har arrangerat ett flertal digitala mässor som blivit lyckade, och vi har ett koncept som vi tror kommer fungera i större skala också, berättar Oskar för Fiskejournalen.

De hoppas på ett 50-tal utställare och 30 betesbyggare, och själva basen för sändningen kommer att vara vid en marina där det finns öppet vatten, med livefiske och demonstrationer av både båtar och utrustning. Det kommer att ske under så säkra former som möjligt, och det är därmed inte öppet för allmänheten att komma just dit.
– Vi måste ha höga mål, men vi har testat oss fram med flera olika databaser och system som vi vet fungerar. Det mässor vi haft hittills har gett väldigt bra försäljning för utställarna.

Just nu raggar Freewater Pictures fler utställare och intressenter, och förhoppningen är att även Sportfiskemässan ska haka på så småningom.
–  Jag tror faktiskt att de fysiska mässorna kommer ett ha en parallell digital variant i framtiden. Det är på tiden att sportfisket digitaliseras, och jag hoppas folk känner att vi gör en bra sak för branschen, hälsar Oskar Stenberg.

Du kanske även gillar detta