gäddlek på Gotland[/caption] " /> Full fart på gäddleken | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

8 år sedan Sverige Morgan Fihn
Full fart på gäddleken
gäddlek på Gotland

Österby myr är en ypperlig lekplats för gädda och andra fiskar. (Foto: Micael Söderman)

Sportfiskarna:
Vi har tidigare rapporterat om den lyckade gäddfabriken Österby myr på Gotland. Totalt i fjol steg det 45 lekgäddor som producerade drygt 10 000 välväxta gäddyngel.

En rolig överraskning var att det också hade lekt lake i myren och slutligen hade vi räknat in ungefär 1 000 utvandrande lakyngel.
Även i år följer vi upp fisken på myren och hittills har det stigit ett trettiotal gäddor och flera lekar har redan observerats.
Uppföljningen sköts av Rickard Gustavsson från Högskolan på Gotland som gör sitt examensarbete om gäddorna. Bland annat ska han tillsammans med Linnéuniversitetet analysera informationen från ett antal sändare som sattes på ett antal gäddor förra året. Dessa har under året loggat temperatur och vattentryck där gäddorna uppehållit sig. Genom detta ska det sedan gå att utläsa lite mer om gäddornas vanor på kusten. Hittills har fem av de 25 gäddorna som märktes återkommit, vilket är en bra siffra.
www.sportfiskarna.se

Relaterad nyhet från din region
20 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Plötsligt dyker det upp en utter istället för en gädda i hålet. Foto: Privat
Chocken i hålet – plötsligt dyker en utter upp

Han hoppades på storgäddan – men fick i stället drilla en livs levande utter. Anton Molin kommer aldrig att glömma det som utspelade sig under den senaste fisketuren.

Händelsen utspelade sig på ett fiskevatten i Gävle kommun, dit uppenbarligen både fyrfota och tvåbenta fiskare sökt sig. Anton och hans sällskap fick några gäddor på ismete, innan händelsen med uttern utspelade sig.
I tron om att det var en större gädda som slukat mörten så började Anton drilla den mot hålet, där han dock fick en rejäl överraskning.
– Fisket var ju riktat på gädda, så man blev ganska paff, berättar Anton för Fiskejournalen.

Väl uppe i hålet så visade uttern tänderna, och mycket mer hann inte hända innan den lossnade och försvann ned mot djupet igen. Nu håller Anton tummarna för att den ändå klarade sig oskadd och att en eventuell krok rostar bort och lossnar av sig själv.
– Den såg väldigt pigg ut, vittnar Anton om som dessutom fångade ögonblicket på film.

Vi på Fiskejournalen gör som Anton – vi håller tummarna för att den fridlysta uttern klarade sig utan skador.
Här nedan hittar du filmklippet:

Foto: Anton Molin

Du kanske även gillar detta