Just nu:
Annons

Nyheter

11 år sedan Sverige Fiskejournalen
Full fart på trollingen

I onsdags drog Trolling Master Bornholm igång – i dag var det dags för Kinnekulleträffen. Säkra vårtecken där fiskelyckan brukar le i kapp med vårsolen.
Kinnekullträffen i Vänern är traditionellt en av de stora begivenheterna i Trollingsverige. De senaste åren har dock fångsterna sviktat och för att hjälpa upp den saken kommer arrangerande Götene SFK att bidra med 150 000 kronor till fiskevård efter tävlingen. Halva summan går till biotopvård i Mariedalsån och andra hälften till att sätta ut friska laxsmolt i Vänern.
Sedan flera år har de ambitiösa arrangörerna av Kinnekulleträffen sett till att tävlingen kan följas online. Det kan du göra på den här länken.
Även Trolling Master Bornholm kan följas på internet. Då klickar du på den här länken.
Svenne Andersson

Startskottet smäller och ivriga trollare dånar ut på Vänern för att försöka hitta laxen. Kinnekulleträffen är igång.

Startskottet smäller och ivriga trollare dånar ut på Vänern för att försöka hitta laxen. Kinnekulleträffen är igång.

Relaterad nyhet från din region
11 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Länsstyrelser och kommuner kan få ett ökat ansvar för vattenförvaltning. Foto: Anders Lundin
Bättre vatten från fjäll till kust med "Blå plan"

Länsstyrelser och kommuner kan få ett större ansvar för landets vattenplanering, från fjäll till kust. Syftet är att genom bättre förvaltning höja kvalitén på våra vatten, och satsningen går under namnet ”Blå plan”.

Konceptet med en ”Blå plan” är att länsstyrelser och kommuner ska ta ett helhetsgrepp på hela avrinningsområdet, även de delar som passerar länets eller kommunens gränser. Bakom förslaget ligger Vattenmyndigheterna, som poängterar att det som pågår uppströms påverkar tillståndet i vattnet nedströms.
– Åtgärdsförslaget innebär att kommuner och länsstyrelser ska göra en förvaltningsövergripande vattenplanering med en helhetssyn utifrån hur hela avrinningsområdet mår, säger Johanna Söderasp, vattenvårdsdirektör i ett pressmeddelande.

Det framgår inte direkt hur sportfiske och annan rekreation ska vägas in i planeringen, men planen är att enklare kunna sätta in rätt åtgärd på rätt plats, vilket i förlängningen sparar pengar.
Fokus ska vara på vattenförekomster där vattnet kräver åtgärder för att få en god kvalitet. I sin planering ska även myndigheterna titta på hur vattnet påverkas av ett förändrat klimat.
Här kan du läsa mer om den ”Blå planen”.

Du kanske även gillar detta