Just nu:
Annons

Nyheter

4 månader sedan Sverige Anders Lundin
Jonas Forsvall med en av årets största gösar. Foto: Privat
Fullträffen – två gösar över 10 kilo på samma pass

Två av Sveriges största gösar 2020 på samma fiskepass. Det blev en närmast osannolik måndag för ett sällskap som guidades av rutinerade Berra Mårdh.

Berra Mårdh och Thomas Fors med 10-kilosgös.

Att det simmar omkring stora gösar i den aktuella sjön i Sörmland visste fiskeguiden Berra Mårdh sedan tidigare, men att gänget skulle lyckas lura två superfiskar till hugg vågade de knappt drömma om.
– Gösarna i denna sjö väger mer än gösar i andra sjöar med samma längd. Det är väldigt grumligt vatten och extremt mycket vit fisk, berättar Berra Mård för Fiskejournalen.

Jonas Forsvall inledde glädjeyran med en makalös fisk på 11 000 gram och 97 centimeter. En stund senare är det Thomas Fors tur att bända upp en storgös, nämligen på 10 050 gram och 95 centimeter.

– Det var en grym guidning. Vi fick ett gäng gösar till, samt några gäddor, varav den största på 7,9 kilo. Det borde finnas stor chans till svenskt rekord på gös här till våren under lekperioden, konstaterar en mycket nöjd Berra Mårdh.

 

Relaterad nyhet från din region
8 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Skarvbeståndet i Västra Götaland får reduceras genom skyddsjakt. Foto: Gettyimages
Fördubbling av antalet skarvbon – nu blir det jakt

Både Sportfiskarna och andra aktörer har slagit larm om skarvens tilltagande utbredning längs Västra Götalands kust. Nu kan det hela formuleras i siffror, där inventeringar visar att det skett en fördubbling av antalet skarvbon mellan 2012 och 2020.

Det är Sportfiskarna som basunerar ut resultaten från inventeringen, som SLU gjort tillsammans med erfarna ornitologer och ett flygföretag. Resultatet visar att antalet kolonier vuxit från 14 till 21, och att antalet bon vuxit från 3 000 till 6 000.
– Det kanske mest oroväckande är den stora spridningen av mellanskarv till vattendrag och inlandsvatten. Som ett av många exempel har Kungsbacka Sportfiskeklubb noterat upp till 20 jagande skarvar i Kungsbackaån och även mindre skarvgrupper som nu jagar i deras klubbsjöar flera mil inåt landet. Det är områden där vi aldrig dokumenterat skarv innan, säger Sportfiskarnas regionchef Markus Lundgren på deras hemsida.

De välkomnar också ett färskt beslut om att det nu ska tillåtas skyddsjakt på 3 000 skarvar i Västra Götalands kustvatten och kustmynnande vattendrag.
Det är Sportfiskarna själva som tillsammans med Svenska Jägareförbundet och Sveriges Fiskares Producentorganisation beviljats tillstånd för skyddsjakt på skarv.

Jakten i vattendrag motiveras i beslutet med att utvandrande laxfisksmolt behöver skyddas. Tillståndet gäller till och med den 15 februari 2024 och innebär att maximalt 3 000 skarvar får fällas.
Här kan du läsa mer.

Du kanske även gillar detta