Den svala sommaren har inneburit många feta och fina havsöringar – och därmed följande stoltserande med höga Fultonfaktorer. Men vad är egentligen Fultonfaktorn för något? " /> Fultonfaktor och feta fiskar | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Fiskejournalen
Så ska dom se ut. Mats Lindboms vackra havsöring med Fultonfaktorn 1,52.
Fultonfaktor och feta fiskar

Den svala sommaren har inneburit många feta och fina havsöringar – och därmed följande stoltserande med höga Fultonfaktorer. Men vad är egentligen Fultonfaktorn för något?

Med ökande kunskap om havsöringens liv och leverne har även följt ett ökande intresse att fånga ”fina” fiskar – inte bara stora och långa. Fultonfaktorn har blivit ett allt vanligare begrepp bland havsöringsfiskare och i Facebook-grupper som till exempel Havsöring längs Skånekusten ser man ofta detta begrepp användas. En hög Fultonfaktor är något att skryta med…
Som illustration till den här lilla notisen har vi valt en bild på en inte särskilt stor, men mycket välformat och snygg havsöring. Den fångades i närheten av Löderup av Mats Lindbom i början av augusti. Det blev en härlig kamp med UL-spö, berättar Mats som nöjd kunde konstatera en Fultonfaktor på 1,52.
Fultonfaktorn får man fram genom formeln viktx100/längd3, alltså vikten i gram gånger 100, dividerad med längden i centimeter, upphöjd till tre. Om man nu inte gitter att sitta och knåpa med miniräknaren finns det flera formelsidor på nätet där man bara fyller i siffrorna för att få fram faktorn.

Generellt brukar man säga att en havsöring med Fultonfaktor över 1 är OK, godkänd. Vill man gå in lite mera på finliret så får man väga in andra faktorer också, som hur lätt fjällen lossnar, färger på fenorna, fastheten och så vidare.

Svenne Andersson

Relaterad nyhet från din region
Du kanske även gillar detta