Fusk i fiskdisken

Vet vi inte var fisken är fångad, kan vi heller inte göra ett miljömedvetet val vid fiskdisken. (Copyright Derek Keats/Creative Commons Attribution ShareAlike 3.0 License)
Vet vi inte var fisken är fångad, kan vi heller inte göra ett miljömedvetet val vid fiskdisken. (Copyright Derek Keats/Creative Commons Attribution ShareAlike 3.0 License)

DNA-test av saluförd torsk i Köpenhamnsområdet visar att 18 procent av proverna tagna från fiskdisken är de billigare arterna kolja och sej.
Havsmiljöorganisationen Oceana har tillsammans med det Danska nyhetsmagasinet Söndagsavisen och TV programmet “Go’Aften Danmark” genomfört en DNA-studie som visar att 18 procent av den torsk som saluförs av Danska fiskhandlare, inte är torsk utan kolja och sej.
Totalt 120 prover togs från fiskhandlare, stormarknader och restauranger i Köpenhamnsregionen.
Tidigare studier i andra länder har visat liknande resultat, vilket tyder på att det pågår fusk någonstans mellan det att fisken fångas tills dess att kunden har den på sin tallrik
– Fusk i handeln med fisk och skaldjur är en utbredd företeelse over hela Europa på grund av svagheter i spårbarhetssystemet för fisk och otillräcklig kontroll. Detta leder både till att konsumenter blir lurade och att globala ansträngningar att återuppbygga fiskbestånd undermineras genom att en marknad för illegal fisk skapas”, säger Hanna Paulomäki, chef för Oceanas Östersjökontor.

Svårt att välja rätt
Även om kolja och sej är närbesläktade med torsk är det helt felaktigt att saluföra dem som torsk. Kolja och sej tenderar till att ligga lägre i pris än torsk och på så vis blåser man konsumenten på pengar. Bristen i språrbarhet och detaljerad märkning av fisk är ett stort problem ur konsumentsynpunkt, då det ofta är omöjligt för konsumenten att veta var fisken är fångad och på vilket sätt. Detta gör det svårt för konsumenten att göra ett miljömedvetet val.
– Det är tråkigt att Danska konsumenter blir lurade att tro att de köper torsk när de i flertalet fall betalar överpris för kolja och sej. Konsumenten har inte bara rätt att veta vilken art den köper, men borde också ha rätt att veta hur och var fisken är fångad för att kunna göra ett miljömedvetet val”, säger Magnus Eckeskog, sakkunnig inom fiske och havsmiljöfrågor på Oceana.
Om organisationen tänker genomföra liknande test i Sverige avslöjar man inte.

Publicerad: 27 September 2014
Av: Morgan Fihn

Intressanta fiskeprylar från vår butik:

Abu Garcia Alphamar LC 20 Syncro multirulle
Rek. 1529 kr 899 kr
Okuma Classic Pro XPD Line Counter trollingrulle
Rek. 1159 kr Fr. 769 kr Du sparar:
Wiggler Original 300 g 1-pack
Rek. 189 kr Fr. 143 kr Du sparar: