Fyra fina rekordfiskar i sommarvärmen

3 011 gram – så lyder gällande rekord för ruda. Fångades den 13 juni av Jonas Nylén från Umeå, som begett sig till Västmanländska Ursjön en välkänd sjö i rudasammanhang.

3 011 gram – så lyder gällande rekord för ruda. Fångades den 13 juni av Jonas Nylén från Umeå, som begett sig till Västmanländska Ursjön en välkänd sjö i rudasammanhang.

Under sommaren är det många semesterfirare som är ute med sitt fiskespö och försöker lura en och annan fisk. Men även många av landets mest skickliga och hårdsatsande sportfiskare är ute och jagar fiskar av olika slag. För vissa artjakter är det högtidsstunder inte minst när det gäller djuphavsfisket. Där är stabilt sommarväder ett måste, för att storfiskjägarna ska kunna ta sig ut till de avlägset belägna platserna på Skagerak.  Men vi börjar i sötvattnet med en riktig sommarfavorit.

Nytt rekord på metefavoriten ruda

Varmt sommarväder är ofta lika med bra fiske efter ruda. Rudan (Carassius carassius) är en stundtals lurig och svårtrugad fisk och också en mycket tung trofé bland metare riket runt. Det nya rekordet är nu över tre kilo. Den nya rekordrudan fångades den 13 juni av Jonas Nylén från Umeå, som begett sig till Västmanländska Ursjön en välkänd sjö i rudasammanhang.
Jonas flötmetade med rudaklassikern majskorn, fick ett fint napp strax efter 18 på kvällen och kunde snart leda in en trind och magnifik ruda i håvnätet. Fisken visade sig vara 48 centimeter lång och hela 50 i omkrets. Den vägdes och mättes noggrant innan den släpptes tillbaka. Efter laboratoriekontroll av Jonas våg kunde den slutgiltiga vikten fastställas till 3 011 gram – ny svensk rekordvikt.
– Det gamla rekordet lydde 2 880 gram, vilket för övrigt slagits tre gånger i år, men Jonas var först och har den största, berättar Nicka Hellenberg, Sportfiskarnas storfiskregistrerare och rudafantast.

Blåkäft: rekorden avlöser varandra!

Sedan allt fler tagit sig ut på djuphavsfiske, långt ut på Skagerak har nya arter upptäckts och tidigare sällsynta fiskarter fångats allt oftare. En av dessa är fisken blåkäft (Helicolenus dactylopterus). Rekorden har avlöst varandra under de senaste två åren. Nu har vi ännu ett rekord för denna havsfisk.
Välkände fiskaren Mattias Jonsson, från Åsa, var till havs den 11 juli och fiskade med makrill 265 meter ner, när den 39,5 centimeter långa fisken högg. Den kontrollvägdes på krönt butiksvåg till 1 090 gram, vilket övertrumfade den nuvarande rekordvikten med 76 gram.
– Positionen för fångsten var återigen den så kallade ”10-gradarn” långt ut på Skagerak, informerar Nicka Hellenberg från Sportfiskarna.
Fisken godkändes som nytt svenskt rekord och Mattias Jonsson kan nu titulera sig svensk rekordhållare.

En riktig raritet gav nytt rekord för storfiskande Leif

Den som hänger med i storfiskekretsar känner givetvis till Leif Krause från Tenhult. Han är en av två personer i Sverige som fångat mer än 60 (!) arter över storfiskgräns. Han har också vid flera tillfällen fångat fiskar som är, eller har varit, svenska rekord. Nu har han varit ute på äventyr igen. Den här gången ute på Skagerak och den omtalade ”10-gradarn”. Nere i mörkret, på 290 meters djup nappade en riktig raritet åt sig hans makrillagnade krok.
Uppe på båten kunde Leif och båtsällskap häpet se en fisk av arten fjällbrosme (Phycis blennoides) komma ombord. Fisken var 53,5 centimeter lång och vägde 1 382 gram på en krönt våg inne på land. Fjällbrosmen är den första och hittills enda i Storfiskregistrets digra arkiv.
En rolig och överraskande fångst, som än en gång visar att det finns många hemligheter i de stora havsdjupen, kommenterar Nicka Hellenberg

Liten, men likväl ett rekord
Den lilla gynnaren brunsnultra (Acantholabrus palloni) kallas ibland också kallas brungylta. Redan 1 juni godkändes Storfiskregistrets första exemplar av den lilla arten, som är rätt vanlig på Västkusten.

-Det är dock inte så väldigt vanligt med exemplar som överstiger tre hekto. Nu har vi sänkt minimivikten för registrering till 250 gram och några idoga fiskare har lyckats hitta några tillräckligt stora, konstaterar Nicka Hellenberg.
Det nu gällande rekordet är en 26 centimeter lång och 275 gram tung brunsnultra som Jörgen Karlberg, Falkenberg, fångade under en fisketur väster om Måseskär, den 1 juni.

Grattis till samtliga fångstmän till deras remarkabla fångster som gjort att de nu kan titulera sig svenska rekordhållare!
Aktuell rekordlista för både söt- och saltvatten hittas på www.sportfiskarna.se under Storfiskregistret.
Storfiskregistret fylls ständigt på med nya kontrollerade storfångster och innehåller nästan 30 000 olika fiskar av alla tänkbara arter från Sverige.

Annons
AKTUELLT

Snart dags för Västerhavsveckan

Fiska, åka båt, paddla kajak och samla in spännande djur från havet är bara några av de aktiviteter som erbjuds under årets Västerhavsvecka. I år firas 10-årsjubileum och fler orter är någonsin medverkar med roliga, spännande och havsnära aktiviteter.

Tonfiskar siktade i Öresund

Igår bjöds färjepassagerare och personal på en mäktig syn under den korta överfarten mellan Helsingborg och Ven. Ytan bröts av ett stim blåfenade tonfiskar som alla var i tungviktsklassen!

Squirmy: flugan som är både älskad och hatad

Den liknar mest en bit skräp och lär aldrig pryda någon tavla ihop med klassiska laxstreamers. Men fisk fångar den! Squirmy tar flugvärlden med storm och trots många skeptiska blickar har den nog kommit för att stanna.

Historiska drömhugg från djupet

Blåkveite, uer och lubb i all ära, men när Team Rolex summerar sin lyckade satsning i Eggakantens brådjup är det en rekordstor långstjärt och en svindlande havskatt som utmärker sig. Den sistnämnda tvingade ner vågen till 25,2 kilo – 8 kilo över gällande världsrekord!

Den moderna ekolodskolan

Alla sportfiskare drömmer om vad som finns under vattenytan. Med Garmins Chirp-teknik kan du se hur grunden verkligen ser ut och var vegetationen växer. Du kan även se fiskarna och bedöma deras storlek. Här berättar vi hur den nya moderna tekniken fungerar!

Gunnar Westrin får Smedmanpriset

Publicisten, flugfiskeprofilen och författaren Gunnar Westrin tilldelas Smedmanpriset 2018. Den ärofyllda utmärkelsen får han bland annat för sitt stora engagemang och personliga författarskap.

BILDSPEL: Sällsynta gäddor

Att även fiskar kan drabbas av pigmentförändringar vet vi sedan tidigare. Åkomman kan ge häpnadsväckande resultat – här har ni några intressanta exempel på hur gäddan kan se ut. För att man som gädda inte ska bli uppäten av artfränder och andra rovfiskar gäller det att på bästa sätt kunna gömma sig i den naturliga

Skellefteå Kraft tappar kund

Vackra ord om hållbarhet räckte inte – när en bostadsrättsförening i Västerhaninge fick se hur laxar dör vid Hednäs kraftverk beslöt de att säga upp sitt elavtal. – Jag känner mig lurad. Vi vill inte göra affärer med Skellefteå Kraft, säger föreningens vice ordförande Annika Markén till Piteå-Tidningen.

Bombardatips till sommaröringen

Har du testat att fiska havsöring med bombarda? Om inte så kanske det är dags nu. Teknikens effektivitet går knappast att ifrågasätta och här kommer några heta tips från ”Bombardakungen” Magnus Pålsson.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...