[/caption] " /> Gå på öringspan | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

8 år sedan Sverige Mathias Arnham
Gå på öringspan

En havsöring leker där vattnet knappt täcker den över ryggen. (Foto: Anders Nicander)

Nu är öringleken i full gång i små och stora vattendrag i södra Sverige. Här i södra Bohuslän står havsöringarna tätt över lekbottnarna och minsta dike tycks duga som lekvatten.
Öringlek är ett skådespel som allt fler fått upp ögonen för. Studieförbud och fiskeklubbar ordnar guidade turer och entusiasterna tillbringar många timmar vid öringbäckarna. Fisken är ofta så upptagna med sina lekbestyr att man kan smyga mycket nära.
Kampen om livet är hård och hanarnas strider om vem som ska få lägga sin mjölke över honornas rom. Samtidigt passar små könsmogna öringhanar, så kallade sneakers, på sin chans att rusa fram och släppa sin mjölke i ett obevakat ögonblick.

Tillståndet för havsöringen ser olika ut längs olika kustavsnitt. I södra Bohuslän har förnuftet fått råda och på de flesta platser råder förbud mot nätfiske samtidigt som kommuner och ideella krafter restaurerat mängder av vattendrag. I Halland skövlar man fortfarande öringbeståndet med nät längs grunda strandavsnitt precis som man gör längs Gotlands stränder.
Har du möjlighet så ge dig ut och möt skådespelet. Men skräm inte fisken mer än nödvändigt! Och gå aldrig över en lekplats om du tvingas vada över vattendraget.
Anders Nicander

 

 

 

 

Relaterad nyhet från din region
3 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nu kan öringar leta sig upp till nya lekplatser i Hargsån. Foto: Jon Sailer
Det är vår – släpp fiskarna och bäckarna loss!

Fiskevården är på frammarsch i Sverige. Såklart måste vi berätta om detta glädjeämne från Uppland, där Hargsån släpps fri efter 350 år i bojor.

Rubriken är en association till den svenska filmklassikern ”Släpp fångarne loss – det är vår!”.  Och nog förtjänade Hargsån att släppas loss efter så många århundranden. Ån har varit torrlagd i 350 år, ända sedan bruket vid Nerhammaren anlades.
Det 182 meter långa omlöp som nu öppnats kommer att ge lekvandrande fisk tillgänglighet till ett helt åsystem, med över 40 hektar våtmark och flera kilometrar med skogsbäckar.

Det är Upplandsstiftelsen som tillsammans med Sportfiskarna och Hargs bruk lyckats ro projektet i hamn.
Direkt efter färdigt arbete sågs havsöring gå upp och leka på de nyanlagda lekbottnarna. Dessutom noterades den rödlistade arten nejonöga som nu får bättre chans att klara sig, rapporterar Upplandsstiftelsen på sin hemsida. Här kan du även se ett filmklipp från SVT om händelsen!

Du kanske även gillar detta