[/caption] " /> Gå på öringspan | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

8 år sedan Sverige Mathias Arnham
Gå på öringspan

En havsöring leker där vattnet knappt täcker den över ryggen. (Foto: Anders Nicander)

Nu är öringleken i full gång i små och stora vattendrag i södra Sverige. Här i södra Bohuslän står havsöringarna tätt över lekbottnarna och minsta dike tycks duga som lekvatten.
Öringlek är ett skådespel som allt fler fått upp ögonen för. Studieförbud och fiskeklubbar ordnar guidade turer och entusiasterna tillbringar många timmar vid öringbäckarna. Fisken är ofta så upptagna med sina lekbestyr att man kan smyga mycket nära.
Kampen om livet är hård och hanarnas strider om vem som ska få lägga sin mjölke över honornas rom. Samtidigt passar små könsmogna öringhanar, så kallade sneakers, på sin chans att rusa fram och släppa sin mjölke i ett obevakat ögonblick.

Tillståndet för havsöringen ser olika ut längs olika kustavsnitt. I södra Bohuslän har förnuftet fått råda och på de flesta platser råder förbud mot nätfiske samtidigt som kommuner och ideella krafter restaurerat mängder av vattendrag. I Halland skövlar man fortfarande öringbeståndet med nät längs grunda strandavsnitt precis som man gör längs Gotlands stränder.
Har du möjlighet så ge dig ut och möt skådespelet. Men skräm inte fisken mer än nödvändigt! Och gå aldrig över en lekplats om du tvingas vada över vattendraget.
Anders Nicander

 

 

 

 

Relaterad nyhet från din region
6 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Länsstyrelser och kommuner kan få ett ökat ansvar för vattenförvaltning. Foto: Anders Lundin
Bättre vatten från fjäll till kust med "Blå plan"

Länsstyrelser och kommuner kan få ett större ansvar för landets vattenplanering, från fjäll till kust. Syftet är att genom bättre förvaltning höja kvalitén på våra vatten, och satsningen går under namnet ”Blå plan”.

Konceptet med en ”Blå plan” är att länsstyrelser och kommuner ska ta ett helhetsgrepp på hela avrinningsområdet, även de delar som passerar länets eller kommunens gränser. Bakom förslaget ligger Vattenmyndigheterna, som poängterar att det som pågår uppströms påverkar tillståndet i vattnet nedströms.
– Åtgärdsförslaget innebär att kommuner och länsstyrelser ska göra en förvaltningsövergripande vattenplanering med en helhetssyn utifrån hur hela avrinningsområdet mår, säger Johanna Söderasp, vattenvårdsdirektör i ett pressmeddelande.

Det framgår inte direkt hur sportfiske och annan rekreation ska vägas in i planeringen, men planen är att enklare kunna sätta in rätt åtgärd på rätt plats, vilket i förlängningen sparar pengar.
Fokus ska vara på vattenförekomster där vattnet kräver åtgärder för att få en god kvalitet. I sin planering ska även myndigheterna titta på hur vattnet påverkas av ett förändrat klimat.
Här kan du läsa mer om den ”Blå planen”.

Du kanske även gillar detta