Just nu:
Annons

Nyheter

11 år sedan Sverige Fiskejournalen
Gädd-SM i Trosa

Den 1 maj är en dag som gäddfiskaren bör pricka för i almanackan. Då är det nämligen dags för SM i gäddfiske – arrrangerat i Trosa av Svenska Gäddklubben och Sportfiskarna.
Trosa skärgård har, sedan gammalt, ett gott rykte för sina fina gäddor. Något som arrangörerna hoppas ska ge rejält avtryck i resultatlistan. Tävlingen sker som en C&R-tävling varför alla fångade gäddor förhoppningsvis ska simma vidare efter tävlingen. Minimimått för att gäddan ska räknas är 75 centimeter och fångade gäddor ska fotas mot mätbräda med egen digitalkamera.
SM kommer att genomföras i två klasser, individuellt och i lag. Laget ska bestå av två-tre fiskare och får räkna sina fem bästa gäddor. I den individuella tävlingen är det de tre bästa som räknas. Allt fiske ska ske från båt med spinn eller fluga. Naturliga beten är förbjudna, liksom mäskning. Man måste vara medlem i Sportfiskarna för att få delta.
Starten sker från hamnen i Trosa, där det finns sjösättningsramper, och tävlingstiden är kl.9-17.
Mer info på Svenska gäddklubbens hemsida.
Svenne Andersson

Det är gäddor av den här typen man ska ha tag i. Enbart gäddor över 75 centimeter räknas.

Det är gäddor av den här typen man ska ha tag i. Enbart gäddor över 75 centimeter räknas.

Relaterad nyhet från din region
19 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Skarvbeståndet i Västra Götaland får reduceras genom skyddsjakt. Foto: Gettyimages
Fördubbling av antalet skarvbon – nu blir det jakt

Både Sportfiskarna och andra aktörer har slagit larm om skarvens tilltagande utbredning längs Västra Götalands kust. Nu kan det hela formuleras i siffror, där inventeringar visar att det skett en fördubbling av antalet skarvbon mellan 2012 och 2020.

Det är Sportfiskarna som basunerar ut resultaten från inventeringen, som SLU gjort tillsammans med erfarna ornitologer och ett flygföretag. Resultatet visar att antalet kolonier vuxit från 14 till 21, och att antalet bon vuxit från 3 000 till 6 000.
– Det kanske mest oroväckande är den stora spridningen av mellanskarv till vattendrag och inlandsvatten. Som ett av många exempel har Kungsbacka Sportfiskeklubb noterat upp till 20 jagande skarvar i Kungsbackaån och även mindre skarvgrupper som nu jagar i deras klubbsjöar flera mil inåt landet. Det är områden där vi aldrig dokumenterat skarv innan, säger Sportfiskarnas regionchef Markus Lundgren på deras hemsida.

De välkomnar också ett färskt beslut om att det nu ska tillåtas skyddsjakt på 3 000 skarvar i Västra Götalands kustvatten och kustmynnande vattendrag.
Det är Sportfiskarna själva som tillsammans med Svenska Jägareförbundet och Sveriges Fiskares Producentorganisation beviljats tillstånd för skyddsjakt på skarv.

Jakten i vattendrag motiveras i beslutet med att utvandrande laxfisksmolt behöver skyddas. Tillståndet gäller till och med den 15 februari 2024 och innebär att maximalt 3 000 skarvar får fällas.
Här kan du läsa mer.

Du kanske även gillar detta