" /> Gädda bet badande flicka | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

3 år sedan Sverige Hans Hällman
Gäddbett efter sommardopp. Foto: Privat
Gädda bet badande flicka

När 13-åriga Malin Samulesson tog ett svalkande sommardopp i bohuslänska Strömsvattnet fick hon ett kraftigt bett i benet. Allt tyder på att det kom från en gädda.

Vi skrev nyligen om att en muskie bet en badande flicka i USA. Men onsdagens incident i Strömsvattnet visar att även svenska bad kan bjuda på stor dramatik. Bettet kom när Malin Samuelsson från Strömstad badade med sina kompisar vid Arken. Hon tog sig snabbt upp ur vattnet och såg då tandmärken i benet från en större fisk.
Malins mamma Camilla Granholt Samuelsson tror bestämt att den skyldige är en gädda.

”Vattnet var fullt av småfisk. Jag tänker att gäddan lurade under bryggan och träffade benet när den skulle ta en fisk”

– Vattnet var fullt av småfisk. Jag tänker att gäddan lurade under bryggan och träffade benet när den skulle ta en fisk, säger hon till Fiskejournalen.

Om såret inte blir infekterat bör Malin snart vara återställd.

Läs mer här.

Hans Hällman

Relaterad nyhet från din region
2 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Skarvbeståndet i Västra Götaland får reduceras genom skyddsjakt. Foto: Gettyimages
Fördubbling av antalet skarvbon – nu blir det jakt

Både Sportfiskarna och andra aktörer har slagit larm om skarvens tilltagande utbredning längs Västra Götalands kust. Nu kan det hela formuleras i siffror, där inventeringar visar att det skett en fördubbling av antalet skarvbon mellan 2012 och 2020.

Det är Sportfiskarna som basunerar ut resultaten från inventeringen, som SLU gjort tillsammans med erfarna ornitologer och ett flygföretag. Resultatet visar att antalet kolonier vuxit från 14 till 21, och att antalet bon vuxit från 3 000 till 6 000.
– Det kanske mest oroväckande är den stora spridningen av mellanskarv till vattendrag och inlandsvatten. Som ett av många exempel har Kungsbacka Sportfiskeklubb noterat upp till 20 jagande skarvar i Kungsbackaån och även mindre skarvgrupper som nu jagar i deras klubbsjöar flera mil inåt landet. Det är områden där vi aldrig dokumenterat skarv innan, säger Sportfiskarnas regionchef Markus Lundgren på deras hemsida.

De välkomnar också ett färskt beslut om att det nu ska tillåtas skyddsjakt på 3 000 skarvar i Västra Götalands kustvatten och kustmynnande vattendrag.
Det är Sportfiskarna själva som tillsammans med Svenska Jägareförbundet och Sveriges Fiskares Producentorganisation beviljats tillstånd för skyddsjakt på skarv.

Jakten i vattendrag motiveras i beslutet med att utvandrande laxfisksmolt behöver skyddas. Tillståndet gäller till och med den 15 februari 2024 och innebär att maximalt 3 000 skarvar får fällas.
Här kan du läsa mer.

Du kanske även gillar detta