Kolla in senaste numret av Fiskejournalen! Kolla in senaste numret av Fiskejournalen![/caption] " /> Gädda på storjigg | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Morgan Fihn
Gädda på storjigg
Kolla in senaste numret av Fiskejournalen!

Kolla in senaste numret av Fiskejournalen!

Storsvansade gummibeten blir allt mer populära bland landets gäddfiskare. I Fiskejournalen nummer 10-11 tar vi rygg på experterna.
I PO Johannessons artikel låter vi ett riktigt expertteam reda ut hur du ska fiska med stora gummibeten – för bästa framgång. Experterna heter Jarmo Kuisma och Tero Paakki, välkända bland gäddfiskare och ökända bland storgäddor.
Läs senaste numret av Fiskejournalen och väsa krokarna. Det är nu som de stora gäddorna fångas!

Relaterad nyhet från din region
20 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Snart kanske denna art återfinns i svenska vatten. Foto: Karolina Wikander/SLU
Sensationella svenska fyndet – långt från stallet

SLU:s personal på fartyget R/V Svea fick ett oväntat men uppskattat besök i sina nät när de genomförde en expedition på Nordsjön. Det handlar om en sjöhäst – som rörde sig långt ifrån sitt hemmastall.

SLU berättar i ett pressmeddelande att de aldrig har fångat någon sjöhäst tidigare. Den aktuella arten, kortnosad sjöhäst, lever vanligtvis i varmare vatten, och detta fynd gjordes i området där Nordsjön möter Skagerak, på danskt vatten.

Snart i svenska vatten?
Enligt SLU hittades den första sjöhästen i danskt vatten på 50 år 2017, men sedan dess har det rapporteras enstaka fynd av sjöhästar då och då. Senast i veckan hittades ett levande exemplar av arten allmän sjöhäst (hippocampus guttulatus) på en strand i Vejers på danska västkusten.

– Det verkar som om sjöhästar blir vanligare här och det lär inte dröja länge innan någon dyker upp också i svenska vatten, säger Peter Rask Møller, docent vid Statens Naturhistoriske Museum vid universitetet i Köpenhamn.

Söhästen som fångades på Svea levde tack och lov, och släpptes tillbaka efter fotografering. Bilderna skickades till en brittisk expert för artbestämning, vilka bekräftat att det rör sig om en honfisk av arten kortnosad sjöhäst (hippocampus hippocampus).

Här kan du läsa mer om fyndet.

Du kanske även gillar detta