Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Fiskejournalen
Gädda på UL-grejor

Tanken var att fånga några fina abborrar att anmäla till  Grand Slam, men resultatet blev en nervpirrande fajt med en bamsegädda på den lätta utrustningen.
Jens Hedström är en flitig fiskare från Norrköping som brukar anmäla både till 100-klubben och Grand Slam Cup. Det var den senare han hade i tankarna när han gav sig ut på Glan för att spinna abborre. Det började också med abborrar, men sedan blev det dramatiskt:
”Sen plötsligt, från ingenstans så får jag ett redigt hugg på min lätta urustning och säger till kompisen att nu sitter den stora borren på kroken”, skriver Jens i anmälan till 100-klubben.
Men, men… Det var alls ingen abborre, utan en gädda – och en gädda som blev allt större. Första gången han såg den tippade Jens på 6-7 kilo, men när den till slut låg i håven visade den sig vara nästan dubbelt så stor. Gäddan var 117 centimeter lång och vägde hela 12,7 kilo, vilket var ett nytt personligt rekord för Jens.
Svenne Andersson

Jens Hedström med den granna gäddan som överraskade när han fiskade abborre med lätta grejor.

Relaterad nyhet från din region
2 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Så här såg det ut efter att Fortum stängt av vattnet i Väljeån. Foto: Privat
Fortum polisanmäls efter nolltappning i öringvatten

I somras fick människor vid Väljeån i Hälsingland rusa ut för att rädda sprattlande fisk, efter att vattnet plötsligt försvunnit på en sträcka av 2 kilometer. Nu har Länsstyrelsen i Gävleborg polisanmält Fortum för misstanke om brott mot miljöbalken.

Det var i juni 2020 som händelsen i Väljeån utspelade sig, där den lokala fiskevårdsföreningen befarar att flera årskullar av både harr och öring slogs ut. Det har gjorts stora insatser för fiskevården i det aktuella vattnet, och enligt vattendomen från 1950 ska minst en kubikmeter vatten per sekund alltid ska släppas.

Fortum erkände att en dammlucka stängts av misstag, men Länsstyrelsen i Gävleborg väljer ändå att polisanmäla bolaget för brott mot miljöbalken. Torrläggningen ska enligt länsstyrelsens bedömning medfört en påtaglig risk för skador på fisk och andra vattenlevande organismer.

– Bryter man mot en vattendom måste vi anmäla det så får miljöåklagaren göra en utredning på det här, säger Gustav Hartzell, handläggare på länsstyrelsens enhet för vattenverksamhet och fiske, till Hela Hälsingland.

Du kanske även gillar detta