Just nu:
Annons

Nyheter

11 år sedan Sverige Fiskejournalen
Gädda tog på gädda

Att stora gäddor tar små gäddor är ju ett välkänt faktum. Därför var det kanske inte så konstigt att den här biffen klippte till när Anders Thomasson presenterade en gäddfärgad jerk.
Anders, som bor i Malmö, fiskade i grunda och näringsrika Krankesjön. Där finns det en hel del välfödda gäddor. Vi turens andra kast fick Anders en liten gädda som var rejält sargad, med stora bett tvärs över ryggen.
”En stund senare, när jag skulle välja bete, fick jag syn på en hemmagjord gäddimitation i lådan. Hade min förra gädda fått så mycket stryk borde det finnas en revirhävdande storgädda i närheten. Sagt och gjort, några minuter senare satt mitt nya personbästa på kroken”, berättar Anders i anmälan till 100-klubben.
Gäddan mättes till imponerande 113 centimeter innan den fick simma hem igen, för att fortsätta sin jakt på smågäddor.
Svenne Andersson

Anders Thomasson med storgäddan som gärna klipper en liten gädda när tillfälle ges.

Anders Thomasson med storgäddan som gärna klipper en liten gädda när tillfälle ges.

Relaterad nyhet från din region
7 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nors – bra föda för rovfiskar. Foto: Länsstyrelsen
Se där – plötsligt påträffades nors i Försjön

Försjön i Eksjö kommun är ett populärt sportfiskevatten, där det genom årens lopp satts ut flera olika arter med syftet att stärka bestånden. Nu har det för första gången i modern tid påträffats nors i sjön.

Redan på 1800-talet sattes det ut röding och gös i Försjön, och senare skedde även stödutsättning av gädda och sik. En nyligen publicerad undersökning om fiskbeståndet i Försjön visar att det domineras av abborre, men för första gången i modern tid konstateras det finnas nors i sjön. Arten sattes ut redan 1905, men har alltså inte påträffats där på senare tid.

Förutom fisk fångades även signalkräftor. I bottensatta nät fångades mycket få individer medan fångstvikten var normal jämfört med sjöar av liknande storlek och djup på höglandet, rapporterar länsstyrelsen i Jönköping. Resultatet från provfisket visar att sjöns ekologiska status med avseende på fisk är god.

– Att det fångades få fiskar var väntat och är en följd av Försjöns karga och näringsfattiga karaktär. Däremot medför den rika förekomsten av nors och signalkräftor bra förutsättningar för sjöns fina bestånd av abborre, säger Rasmus Linderfalk, fiskerikonsulent vid Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Du kanske även gillar detta