Just nu:
Annons

Nyheter

7 år sedan Sverige Mathias Arnham
Gäddan bästa underhållningen

På höstens Fiskekryssning blir Gäddshowen en av de absoluta höjdpunkterna. Det tror i alla fall Emma Bäcker-Håkonsen, som är en av paneldeltagarna i showen.
Tillsammans med Niklaus Bauer, Stefan ”Trumman” Trumstedt, Joel Abrahamsson och Tobias Fränstam utgör hon den panel som på scenen ska tycka och tro om gäddor och gäddfiske. Under ledning av Per-Ola Johansson, skribent på Fiskejournalen, kommer panelen att ställas inför fakta, rykten och missuppfattningar om vår mest älskade rovfisk, gäddan.
– Inte för att jag känner mig som en gäddexpert i den här församlingen, men i egenskap av predatorfiskare har jag många åsikter och idéer om just gäddan, säger Emma Bäcker-Håkonsen, som numera bor i Norge där hon jobbar för företaget Skittfiske.

Publiken delaktig
Även publiken kommer att få vara med att tycka och tänka. Genom handuppräckning kommer de som väljer att besöka gäddshowen att få delge sina åsikter och i slutet sammanställs det vad som kommit fram.

Om det är någon som redan nu har ett spännande ämne som ni vill ska avhandlas under gäddshowen, så är det bara att maila in den till fiskekryssningen@fiskejournalen.se
Det kan vara allt ifrån om det är sant att gäddans ryggrad tar stryk om man håller den lodrätt till om månfasen spelar in på gäddfisket.
– Gäddshowen kommer att bli riktigt kul. Det blir en helt ny typ av fiskeunderhållning, lite mer som en talkshow, säger Emma Bäcker-Håkonsen.

 Läs mer om Fiskekryssningen
Boka nu!26_emma_gädda

Maria Ålander

Relaterad nyhet från din region
19 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Skarvbeståndet i Västra Götaland får reduceras genom skyddsjakt. Foto: Gettyimages
Fördubbling av antalet skarvbon – nu blir det jakt

Både Sportfiskarna och andra aktörer har slagit larm om skarvens tilltagande utbredning längs Västra Götalands kust. Nu kan det hela formuleras i siffror, där inventeringar visar att det skett en fördubbling av antalet skarvbon mellan 2012 och 2020.

Det är Sportfiskarna som basunerar ut resultaten från inventeringen, som SLU gjort tillsammans med erfarna ornitologer och ett flygföretag. Resultatet visar att antalet kolonier vuxit från 14 till 21, och att antalet bon vuxit från 3 000 till 6 000.
– Det kanske mest oroväckande är den stora spridningen av mellanskarv till vattendrag och inlandsvatten. Som ett av många exempel har Kungsbacka Sportfiskeklubb noterat upp till 20 jagande skarvar i Kungsbackaån och även mindre skarvgrupper som nu jagar i deras klubbsjöar flera mil inåt landet. Det är områden där vi aldrig dokumenterat skarv innan, säger Sportfiskarnas regionchef Markus Lundgren på deras hemsida.

De välkomnar också ett färskt beslut om att det nu ska tillåtas skyddsjakt på 3 000 skarvar i Västra Götalands kustvatten och kustmynnande vattendrag.
Det är Sportfiskarna själva som tillsammans med Svenska Jägareförbundet och Sveriges Fiskares Producentorganisation beviljats tillstånd för skyddsjakt på skarv.

Jakten i vattendrag motiveras i beslutet med att utvandrande laxfisksmolt behöver skyddas. Tillståndet gäller till och med den 15 februari 2024 och innebär att maximalt 3 000 skarvar får fällas.
Här kan du läsa mer.

Du kanske även gillar detta