Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige Fiskejournalen
Gäddan som är van vid spö

Den här gäddan är van vid spö – just det spöt som Per Johansson precis har drillat henne trött med. Hon är nämligen fångad en gång förut, med samma spö!
Per Johansson bor i Norrköping och är en flitig gäddfiskare, med Glan som hemmavatten. Det var på den sjön han bestämde sig för ett spinnfiskepass i mitten av oktober.
Men dagen började inte så bra.
”Efter en dålig start på dagen med två av mina spön avbrutna fick jag åka och låna kompisens spö”, berättar Per i anmälan till 100-klubben.
Men det var tydligen ett riktigt turspö för ganska snart fick det visa vad det gick för mot en fet och stark 110-centimetare. När Per fick upp gäddan kunde han konstatera att det var samma 9,5-kilos som kompisen fått upp en vecka tidigare!
Turgäddan betydde att Per avancerade i Meterligan och nu börjar närma sig tio-i-topp.
Svenne Andersson

Per Johansson med gäddan som fångats två gånger – av olika personer, men med samma spö.

Relaterad nyhet från din region
8 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nors – bra föda för rovfiskar. Foto: Länsstyrelsen
Se där – plötsligt påträffades nors i Försjön

Försjön i Eksjö kommun är ett populärt sportfiskevatten, där det genom årens lopp satts ut flera olika arter med syftet att stärka bestånden. Nu har det för första gången i modern tid påträffats nors i sjön.

Redan på 1800-talet sattes det ut röding och gös i Försjön, och senare skedde även stödutsättning av gädda och sik. En nyligen publicerad undersökning om fiskbeståndet i Försjön visar att det domineras av abborre, men för första gången i modern tid konstateras det finnas nors i sjön. Arten sattes ut redan 1905, men har alltså inte påträffats där på senare tid.

Förutom fisk fångades även signalkräftor. I bottensatta nät fångades mycket få individer medan fångstvikten var normal jämfört med sjöar av liknande storlek och djup på höglandet, rapporterar länsstyrelsen i Jönköping. Resultatet från provfisket visar att sjöns ekologiska status med avseende på fisk är god.

– Att det fångades få fiskar var väntat och är en följd av Försjöns karga och näringsfattiga karaktär. Däremot medför den rika förekomsten av nors och signalkräftor bra förutsättningar för sjöns fina bestånd av abborre, säger Rasmus Linderfalk, fiskerikonsulent vid Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Du kanske även gillar detta