Att gäddan är en kannibal, förstår man inte minst när man tittar på utbudet av gäddvobbler. Många vobbler efterliknar den egna arten - och de funkar ofta mycket bra. Emil Nilsson fångade fenomenet på bild. " /> Gäddan som kannibal | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

4 år sedan Sverige Maria Ålander
Glupsk gädda vägrar att släppa gädda. Emil Nilsson tog bilden, som ni kan se i sin helhet längre ner.
Gäddan som kannibal

Att gäddan är en kannibal, förstår man inte minst när man tittar på utbudet av gäddvobbler. Många vobbler efterliknar den egna arten – och de funkar ofta mycket bra. Emil Nilsson fångade fenomenet på bild.
Emil och hans kompis var ute på en fisktur i en norrländsk sjö. Fisket var toppen och de hade landat 27 gäddor. När den 28:nde var på väg upp, en mindre gädda, började det gå trögt.
En större gädda hade bestämt sig för gädda till middag och den tänkte inte släppa. De drillade den stora och lilla gäddan som ett ekipage och storgäddan följde med hela vägen in i håven och upp i båten.
Den glupska gäddan återfick friheten, men den mindre gäddan var rejält sargad av gäddtänder.
– Vi såg också att den stora gäddan hade bitmärken från en annan fisk. Vad finns det för monster i denna sjö egentligen? säger Emil.
gadda_pa_gadda

Relaterad nyhet från din region
8 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Isarna smälter väldigt fort när det blir plusgrader dygnet runt. Foto: David Born
Varning för livsfarliga isar – flera drunkningstillbud

Många pimpelfiskare gladdes över kylans ankomst till södra landsdelarna – men isarna försvann på vissa håll lika snabbt som de kom. Nu varnas det för livsfarliga förhållanden, och det har inträffat flera drunkningstillbud de senaste dagarna.

Under torsdagen kom exempelvis beskedet att fyra män har drunknat i en isvak i en sjö utanför Sävsjö i Småland. Det var en privatperson som slog larm om att denne upptäckt en livboj på isen, men utan att se några människor i närheten. Räddningstjänsten kunde senare lokalisera fyra avlidna personer och dra upp dem ur vaken. Närmare omständigheter runt olyckan har inte framkommit.

Det varnas också från andra håll i landet om förrädiska isar, och sportfiskare uppmanas till extra försiktighet innan de ge sig ut.
I norra delarna av landet är det fortfarande stabila isar på flera håll, även om mildvädret de senaste dagarna stä
– Generellt så har vi fina isar i år, men det har uppstått en del ölvakar, alltså hål som uppstår spontant. Däremot är det väldigt blött på sjöarna nu, efter regnet som kommit, rapporterar Marika Hopponen Westberg på Jormvattnets Fiskecamp i norra Jämtland.

Här på issäkerhet.se kan ni följa isläget i landet.

Du kanske även gillar detta