Gäddfabrik i Hudiksvall

Sportfiskarnas rovfiskprojekt startades för några år sedan och har blivit ett av Sveriges viktigaste fiske- och naturvårdsprojekt.

Sportfiskarnas rovfiskprojekt startades för några år sedan och har blivit ett av Sveriges viktigaste fiske- och naturvårdsprojekt.

Under 2013 har flera åtgärder inom Sportfiskarnas Rovfiskprojekt genomförts i Gävleborgs län.
Rovfiskprojektet har expanderat norrut. Flera åtgärder har genomförts i både Gävle och Hudiksvalls kommuner.
– Efter några års förberedelsearbete med inventeringar och planering drog åtgärderna igång på allvar under 2013, säger Lars Ljunggren från Gävle som är regional projektledare.
Bland åtgärderna som genomförts finns landets nordligaste gäddfabriker. Längst norrut ligger ”Tjuvkistan” i Hudiksvalls kommun. Tjuvkistan är en 0,4 ha stor glosjö som mynnar väl skyddat längst in i en havsvik som kallas Gäddviken.
– Tjuvkistan är en tidigare känd rekryteringslokal för främst mört men även gädda och abborre har nyttjat glosjön för lek. Lekvandringen har dock hindrats en längre tid av en underdimensionerad vägtrumma, berättar Johan Andreasson från Hudiksvalls kommun som driver projektet tillsammans med Sportfiskarna.
För att gynna rekryteringen av gädda i Tjuvkistan har vägtrumman ersatts med en valvbåge som möjliggör fiskvandring. Dessutom har rekryteringsytans areal utökats till 2,5 hektar genom att ett dämme anlagts vid glosjöns tidigare rensade utlopp så att vattennivån höjts.
Du kan läsa mer om alla åtgärder som genomförs i rovfiskprojektet på www.sportfiskarna.se/rovfisk. Klicka på ”pågående åtgärder” för att få upp en karta med alla fiskevårdsinsatser.

Annons
AKTUELLT

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Omfattande tjuvfiske i Storsjön

Över 500 meter nät fyllda av gammal död fisk har i dagarna hittats i Storsjön i Gästrikland. Nätfisket är olagligt och har bland annat skördat mängder av gös, gädda och abborre.

Tidernas 3 bästa beten för insjööringen

Fiskejournalen fortsätter att gräva bland anmälda fiskar till Recordfisken och Storfiskregistret. Hela 40 000 registrerade fiskar ligger till grund för serien om ”Tidernas bästa beten”. Nu har vi kommit fram till vår älskade öring. Vilka tre beten har fångat flest insjööringar sen 1970? Den gigantiska öring som är svenskt rekord sedan 1991 är en mycket

Mäktiga hugg i Artjakten

Högtryck råder över Sverige och detsamma gäller för Artjakten – landets roligaste sommartävling för barn och ungdomar. Den senaste veckan har mängder av fiskar anmälts, bland annat Isac Larssons skäggtorsk från ett vrakfiske på västkusten.

Följ björnarnas laxfrossa – live!

Drömmer du om att få se Alaskas beryktade brunbjörnar fånga hoppande laxar? Nu går det att koppla upp sig på live-kameror för att avnjuta det mäktiga skådespelet.

Damm töms för att utrota solabborrar

Länsstyrelsen i Jönköping tömmer Bergadammen för att få bort de solabborrar som har lyckats etablera sig. På så sätt vill man hindra att den främmande arten sprids till närliggande vattendrag.

Så tar du en abborre över kilot

Den 18 maj tog Erik Peterson en storabborrsvit som hette duga. 1300, 1480, 1660 och en på 2210 gram. Hur gör han? Erik Peterson är 20 år gammal och bor i Kalmar. Han kombinerar jobbet i Sportfiskebutiken och båttillbehörsaffären Baltic Skeppsfournering med sitt guidejobb i företaget Fishing in Sweden. Det är med andra ord fiske

Abborrtips från fiskare i medvind

Jens Byholm har haft en fantastisk abborrsäsong och radat upp mängder av randiga bjässar. Senaste storfångsten mätte hela 51,5 centimeter och fångades i en värmländsk sjö i högsommarvärme. Här kommer Jens hetaste tips för att få storabborren att gapa!

Tidernas 3 bästa gösbeten

Fiskejournalen har gjort statistik på 40 000 fångster från Sportfiskarnas storfiskregister och vårt eget Recordfiskregister. Här nedan följer de tre beten som fångat flest gösar i våra register. Här följer tidernas tre bästa gösbeten:   Klicka på bildspelet här nedan för att se resultatet:

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...