Sportfiskarnas rovfiskprojekt startades för några år sedan och har blivit ett av Sveriges viktigaste fiske- och naturvårdsprojekt. Sportfiskarnas rovfiskprojekt startades för några år sedan och har blivit ett av Sveriges viktigaste fiske- och naturvårdsprojekt.[/caption] " /> Gäddfabrik i Hudiksvall | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

7 år sedan Sverige Morgan Fihn
Gäddfabrik i Hudiksvall
Sportfiskarnas rovfiskprojekt startades för några år sedan och har blivit ett av Sveriges viktigaste fiske- och naturvårdsprojekt.

Sportfiskarnas rovfiskprojekt startades för några år sedan och har blivit ett av Sveriges viktigaste fiske- och naturvårdsprojekt.

Under 2013 har flera åtgärder inom Sportfiskarnas Rovfiskprojekt genomförts i Gävleborgs län.
Rovfiskprojektet har expanderat norrut. Flera åtgärder har genomförts i både Gävle och Hudiksvalls kommuner.
– Efter några års förberedelsearbete med inventeringar och planering drog åtgärderna igång på allvar under 2013, säger Lars Ljunggren från Gävle som är regional projektledare.
Bland åtgärderna som genomförts finns landets nordligaste gäddfabriker. Längst norrut ligger ”Tjuvkistan” i Hudiksvalls kommun. Tjuvkistan är en 0,4 ha stor glosjö som mynnar väl skyddat längst in i en havsvik som kallas Gäddviken.
– Tjuvkistan är en tidigare känd rekryteringslokal för främst mört men även gädda och abborre har nyttjat glosjön för lek. Lekvandringen har dock hindrats en längre tid av en underdimensionerad vägtrumma, berättar Johan Andreasson från Hudiksvalls kommun som driver projektet tillsammans med Sportfiskarna.
För att gynna rekryteringen av gädda i Tjuvkistan har vägtrumman ersatts med en valvbåge som möjliggör fiskvandring. Dessutom har rekryteringsytans areal utökats till 2,5 hektar genom att ett dämme anlagts vid glosjöns tidigare rensade utlopp så att vattennivån höjts.

Du kan läsa mer om alla åtgärder som genomförs i rovfiskprojektet på www.sportfiskarna.se/rovfisk. Klicka på ”pågående åtgärder” för att få upp en karta med alla fiskevårdsinsatser.

Relaterad nyhet från din region
16 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Sportfisket och det övriga friluftslivet blomstrar.
Ökat anslag till Sportfiskarna – så många miljoner får de

Sportfiskarna har anledning att fira i dag. När fördelningen av statens medel till friluftsorganisationerna presenteras så får nämligen Sportfiskarna ett ökat anslag.

Det totala statsanslaget till friluftsorganisationerna är 47,8 miljoner kronor, och dessa fördelas mellan 23 aktörer.
– Det känns särskilt viktigt i år att fördela de statliga medlen så att många ges möjlighet att kunna aktivera sig och utöva friluftsliv. Många bra projekt kommer under året bidra till mer välmående hos befolkningen, säger Ulf Silvander generalsekreterare för Svenskt Friluftsliv i ett pressmeddelande.

Sportfiskarna får ett organisationsbidrag på 5 370 000 kronor, vilket är en liten ökning från 2020 då summan var 5 250 000 kronor. De får även ett verksamhetsstöd på 4 700 000, vilket är samma som föregående år.
Det bör även noteras att 2021 utnämnts till Friluftslivets år.
Hela listan på anslagen hittar ni här!

Du kanske även gillar detta