Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige Morgan Fihn
Gäddfabrik ökar bestånden

Kan gäddfabriker ge bestånden en välkommen knuff i rätt riktning?

I en ny avhandling visar forskare att ”gäddfabriker” längs kusten är det bästa sättet att förbättra gäddbeståndet i havet.
Marinbiologen Olof Engstedt presenterade nyligen sin avhandling Anadromous Pike in the Baltic Sea. Där konstaterar han att gäddfabriker längs kusten är den mest ekonomiskt försvarbara metoden och effektivaste sättet att förbättra gäddbestånden i Östersjön.
Under lekperioden söker vissa gäddor grunda havsvikar medan andra vandrar upp i vattendrag och leker i sötvatten. Förutsättningarna för en bra reproduktion har dock försämrats för båda alternativen. Enligt Olof Engstedt är restaureringsåtgärder både svåra och kostsamma. Han menar att det mest effektiva sättet är att återskapa tidigare i vattendrag som mynnar ut i havet – dessa skulle i så fall bli gäddfabriker.
– Dock finns en stor kunskapslucka om gäddor som vandrar upp i sötvatten för att leka. Därför har jag i denna avhandling haft som mål att öka kunskapen om denna vandring, säger Olof.
Enligt avhandlingen har 45 procent av de gäddor som vistas i havet sitt ursprung i sötvattenmiljö.

Ett led i forskningen bestod i att rekonstruera tre våtmarker i anslutning till kustmynnande bäckar. Den mest produktiva av de tre ökade yngelproduktionen från 3000 till 100 000 under första året.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
9 timmar sedan Sverige Anders Holm
Hur får man havsöringen att hugga? Den frågan svarade experterna på. Foto: Nicka Hellenberg
Havsöringsfiske för unga blev en fullträff

Havsöringsfiske för unga blev en riktig hit, när det arrangerades fiskeaktivitet på Gotland under flaggen ”Luften är fri”.

Under en grå aprilhimmel samlades förväntansfulla och fiskefebriga ungdomar på en gotländska kusten för att få testa på spinn- och flugfiske efter de silvriga raketerna – havsöringarna.
Ett antal unga sportfiskare fick testa på kustfiske med vadarbyxor under några spännande timmar. Hela aktiviteten skedde i regi av Sportfiskarna på Gotland, i samarbete med Jaktia Visby, Vision Fly Fishing och Abu Garcia.

Det här populära eventet kunde ske med stöd av medel från Svenskt Friluftsliv och Naturvårdsverket. Allt under flaggan ”Luften är fri” – ett projekt som syftar till att få fler människor att prova friluftsliv. På sikt vill man att ett stort antal aktiviteter av det här slaget långsiktigt ska öka medvetenheten om friluftslivets värden och ge mer kunskap om allemansrätten.

Tillbaka till Gotlandskusten. Joakim Lyander från Sportfiskarna höll i verksamheten och berättade om grunderna i havsöringsfisket, innan det var dags för mer skarpt läge.

De ungdomar som ville testa på flugfiske fick först en snabbkurs på torra land av Niklaus Bauer från Vision, medan Thomas Sjöblom från ABU Garcia tog med sig spinnfiskegänget till vattenbrynet. Förutom dessa tre herrar fanns även Andreas Johannesson och Ola Thomsson från Jaktia Visby med och hjälpte till med såväl handfasta råd som utrustning.

Och visst lyckades ungdomarna också få fisk. Alla som fiskat havsöring på kusten vet hur knivigt det kan vara och hur mycket tid man kan behöva lägga ner innan den första fisken biter, men med professionell ledsagning blir vägen avsevärt kortare.
Ett par riktigt fina havsöringar bet över dragen och kunde efter ett par snabba bilder återbördas till sitt bräckta och rätta element.

Projektledare Joakim Lyander sammanfattar:
– Jag tyckte att satsningen blev lyckad och jag upplevde att alla deltagare var väldigt nöjda med dagen. Att två av juniorerna dessutom lyckades fånga sin allra första havsöring, helt på egen hand, var en fantastisk upplevelse att få bevittna. Jag är helt säker på att detta tillfälle gav flera av deltagarna mersmak och att några tog med sig minnen för livet!
Nedan ett bildsvep från dagen.
Nicka Hellenberg

Foto: Nicka Hellenberg och Joakim Lyander

Du kanske även gillar detta