Just nu:
Annons

Nyheter

11 år sedan Sverige Fiskejournalen
Gäddfajt från kanot

Visst kan man fånga storgädda från kanot – men Victor Sundin tyckte det var rätt besvärligt när 100-klubbare bogserade iväg flytetyget.
Att det går utmärkt att fånga stora gäddor från kanot bevisades ju med eftertryck av Meterligavinnaren Ronnie Isacsson häromåret. Men i anmälan till 100-klubben skriver Victor:
”En kanot är inte att föredra vid gäddfiske. Kanoten och jag släpades en bra bit innan gäddan till slut kunde landas.”
Det var i hemmavattnet Harmångersån som Victor lurade den stora gäddan att bita över en Blue Fox Buzzer. Gäddan mättes till hela 118 centimeter innan den fick simma tillbaka.
Svenne Andersson

Victor med den långa gäddan som bärgades efter en hård fajt.

Victor med den långa gäddan som bärgades efter en hård fajt.

Relaterad nyhet från din region
7 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nors – bra föda för rovfiskar. Foto: Länsstyrelsen
Se där – plötsligt påträffades nors i Försjön

Försjön i Eksjö kommun är ett populärt sportfiskevatten, där det genom årens lopp satts ut flera olika arter med syftet att stärka bestånden. Nu har det för första gången i modern tid påträffats nors i sjön.

Redan på 1800-talet sattes det ut röding och gös i Försjön, och senare skedde även stödutsättning av gädda och sik. En nyligen publicerad undersökning om fiskbeståndet i Försjön visar att det domineras av abborre, men för första gången i modern tid konstateras det finnas nors i sjön. Arten sattes ut redan 1905, men har alltså inte påträffats där på senare tid.

Förutom fisk fångades även signalkräftor. I bottensatta nät fångades mycket få individer medan fångstvikten var normal jämfört med sjöar av liknande storlek och djup på höglandet, rapporterar länsstyrelsen i Jönköping. Resultatet från provfisket visar att sjöns ekologiska status med avseende på fisk är god.

– Att det fångades få fiskar var väntat och är en följd av Försjöns karga och näringsfattiga karaktär. Däremot medför den rika förekomsten av nors och signalkräftor bra förutsättningar för sjöns fina bestånd av abborre, säger Rasmus Linderfalk, fiskerikonsulent vid Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Du kanske även gillar detta