Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
Gäddfestival i Blekinge

En festival i gäddans tecken.

Den 8-9 oktober arrangeras det gäddfestival i Blekinge. Spinn, mete, jerkbait och flugfiskare tävlar i samma klass. Längsta gäddan för varje person och fiskedag räknas. Längst vinner!
Gäddfestivalen bjuder på mångfald i gäddfiske. Alla metoder tävlar i samma klass och det är med andra ord upplagt för prestigekamp. För att fångad gädda skall räknas, så bör den vara minst 75 centimeter. Start och mål sker på fyra olika platser, så förberedelser och taktik kan vara avgörande faktorer.
Anmälningsavgiften kostar 200 kronor (under 18 år betalar 100kr). Sista anmälningsdag är 30/9 och antalet tävlande är begränsat till 500 personer.
För mer information. blekingegaddfestival.se
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
9 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Så här såg det ut efter att Fortum stängt av vattnet i Väljeån. Foto: Privat
Fortum polisanmäls efter nolltappning i öringvatten

I somras fick människor vid Väljeån i Hälsingland rusa ut för att rädda sprattlande fisk, efter att vattnet plötsligt försvunnit på en sträcka av 2 kilometer. Nu har Länsstyrelsen i Gävleborg polisanmält Fortum för misstanke om brott mot miljöbalken.

Det var i juni 2020 som händelsen i Väljeån utspelade sig, där den lokala fiskevårdsföreningen befarar att flera årskullar av både harr och öring slogs ut. Det har gjorts stora insatser för fiskevården i det aktuella vattnet, och enligt vattendomen från 1950 ska minst en kubikmeter vatten per sekund alltid ska släppas.

Fortum erkände att en dammlucka stängts av misstag, men Länsstyrelsen i Gävleborg väljer ändå att polisanmäla bolaget för brott mot miljöbalken. Torrläggningen ska enligt länsstyrelsens bedömning medfört en påtaglig risk för skador på fisk och andra vattenlevande organismer.

– Bryter man mot en vattendom måste vi anmäla det så får miljöåklagaren göra en utredning på det här, säger Gustav Hartzell, handläggare på länsstyrelsens enhet för vattenverksamhet och fiske, till Hela Hälsingland.

Du kanske även gillar detta