Gäddfiske i Dalarna[/caption] " /> Gäddfisketävling i Dalarna | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

8 år sedan Sverige Morgan Fihn
Gäddfisketävling i Dalarna
Gäddfiske i Dalarna

Förra årets upplaga av gäddtävlingen King of Hovran blev en succé.

Den 4 maj arrangerar fiskeguiderna Andres Jax och Jens Eriksson gäddfisketävlingen King of Hovran. Det är femte året i rad som tävlingen arrangeras och den blir allt mer populär. I år är antalet deltagare begränsat till 50 båtar.
Tävlingen äger rum den 4 maj och startplats är Grådöhamn. Man får använda maximalt fyra spön/beten samtidigt per båt och de fem längsta fiskarna räknas samman. Alla fångade gäddor ska släppas tillbaks efter mätning och fotografering.
Arrangören Andreas Jax ser fram emot tävlingen och tror att maxtaket på 50 båtar kommer att uppnås.
– Det kommer att bli en riktig gäddfiskefest, sjön Hovran är riktigt bra som tävlingssjö.
I anmälningsavgiften ingår korv och kaffe vid start och målgång. Det kostar 350 kronor att delat om man är 1-2 tävlande i båten och 400 kronor om man är 3-4 personer.
Mer information om tävlingen hittar du här.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
11 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nors – bra föda för rovfiskar. Foto: Länsstyrelsen
Se där – plötsligt påträffades nors i Försjön

Försjön i Eksjö kommun är ett populärt sportfiskevatten, där det genom årens lopp satts ut flera olika arter med syftet att stärka bestånden. Nu har det för första gången i modern tid påträffats nors i sjön.

Redan på 1800-talet sattes det ut röding och gös i Försjön, och senare skedde även stödutsättning av gädda och sik. En nyligen publicerad undersökning om fiskbeståndet i Försjön visar att det domineras av abborre, men för första gången i modern tid konstateras det finnas nors i sjön. Arten sattes ut redan 1905, men har alltså inte påträffats där på senare tid.

Förutom fisk fångades även signalkräftor. I bottensatta nät fångades mycket få individer medan fångstvikten var normal jämfört med sjöar av liknande storlek och djup på höglandet, rapporterar länsstyrelsen i Jönköping. Resultatet från provfisket visar att sjöns ekologiska status med avseende på fisk är god.

– Att det fångades få fiskar var väntat och är en följd av Försjöns karga och näringsfattiga karaktär. Däremot medför den rika förekomsten av nors och signalkräftor bra förutsättningar för sjöns fina bestånd av abborre, säger Rasmus Linderfalk, fiskerikonsulent vid Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Du kanske även gillar detta