[/caption] " /> Gäddfisketävling i Dalarna | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
Gäddfisketävling i Dalarna

Andreas Jax hälsar tävlingssugna gäddfiskare välkomna till Dalarna i början av oktober. (Foto: jaxafiskeguide.se)

Den 6 oktober arrangerar fiskeguiderna Andres Jax och Jens Eriksson gäddfisketävlingen King of Hovran. Det är fjärde året i rad som tävlingen arrangeras och den blir allt mer populär. I år är antalet deltagare begränsat till 50 båtar.
Redan nu är tio båtar anmälda till gäddfisketävlingen King of Hovran i Dalarna. Arrangören Andreas Jax ser fram emot tävlingen och tror att maxtaket på 50 båtar kommer att uppnås.
– Sjön Hovran är ett riktigt bra gäddvatten och en perfekt sjö att ha den här typen av tävling, säger han till Fiskejournalen.
Tävlingen äger rum den 6 oktober och startplats är Grådöhamn. Man får använda maximalt fyra spön/beten samtidigt per båt och de fem längsta fiskarna räknas samman. Alla fångade gäddor ska släppas tillbaks efter mätning och fotografering.

I anmälningsavgiften ingår korv och kaffe vid start och målgång. Det kostar 350 kronor att delat om man är 1-2 tävlande i båten och 400 kronor om man är 3-4 personer.
Mer information om tävlingen hittar du här.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
17 timmar sedan Sverige Anders Lundin
En rad faktorer ligger bakom nedgången av gäddor i Göta älv och Nordre älv. Foto: Anders Lundin
Kris för populära gäddvatten – knappt någon föryngring

Göta älv i Ale kommun och Nordre älv inom Göteborgs stad har varit två populära gäddvatten för sportfiskare. Men frågan är hur länge till? En yngelinventering som Sportfiskarna genomfört visar på mycket låga tätheter av gäddyngel.

Det var på uppdrag av Göteborgs stad och Alefiskarna som Sportfiskarna inventerat gäddyngel i de båda älvarna. Bakgrunden var att gäddfisket har försämrats kraftigt under de senaste åren, och en teori är att föryngringen av gäddor inte fungerar tillfredsställande.

Inventeringen bekräftar just detta. I Nordre älv fångades endast två gäddyngel, båda strax nedströms Nordreälvsbron.
Här pekas flera faktorer ut som bidragande, exempelvis brist på bra lekområden, onaturlig vattenreglering, predation av spigg på gäddyngel samt predation av säl på vuxen gädda.

I Göta älv fångades 10 gäddyngel i det undersökta området.

De största hoten mot gäddbeståndet där anses, enligt Sportfiskarna, vara den onaturliga vattenregleringen, den tunga båttrafiken i älven samt predation från säl på vuxna och lekmogna gäddor.
Läs mer här!

Du kanske även gillar detta