Gäddhjälpen rycker ut

När gäddorna inte kan ta sig till sina lekområden rycker sportfiskarna i Team Perax ut med stora håven. Under våren har de håvat och lyft ett stort antal gäddor över hindret.
Att gäddorna behöver hjälp för att ta sig till sina leklokaler i Limsjön i Dalarna beror på att sjön omskapats till ett fågelparadis. För att höja vattenståndet i sjön byggdes en damm – men ingen tänkte på att den hindrade gäddorna från att nå deras lekplatser. Den gäddtrappa som byggdes fungerade inte, men ortsbor håvade och lyfte över gäddorna.
– Men dom senaste fem åren har man inte fått hjälpt gäddorna över på grund av någon vattendom som jag inte riktigt vet hur den fungerar, berättar Jon Persson i Team Perax.
När Jon i april besökte sjön såg han att buren där gäddorna räknades in, efter att ha bestigit gäddtrappan, inte hade satts ut.
– Jag ringde direkt till Leksands/Insjöns fiskevårdsområde, som sa att vattendomen upphört. Vi i Team Perax fick specialtillstånd för att hjälpa så många gäddor som möjligt.
– Tyvärr var vi lite för sent ute för att få upp alla lekvandrande gäddor, men det blev ändå ett 30-tal, varav 13 stycken vägde mer än åtta kilo, berättar Jon.
Svenne Andersson

Jon Persson och Johan Axelsson med två att de gäddor som hjälptes över vandringshindret vid Limsjön.

Jon Persson och Johan Axelsson med två att de gäddor som hjälptes över vandringshindret vid Limsjön.

Här är det stopp för gäddorna och gäddtrappan (inringad) fungerar inte. (Foto: Jon Persson)

Vallen som stoppar gäddorna syns till vänster om den inringade dammluckan. (Foto: Jon Persson)

Annons
AKTUELLT

Bombardatips till sommaröringen

Har du testat att fiska havsöring med bombarda? Om inte så kanske det är dags nu. Teknikens effektivitet går knappast att ifrågasätta och här kommer några heta tips från ”Bombardakungen” Magnus Pålsson.

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Omfattande tjuvfiske i Storsjön

Över 500 meter nät fyllda av gammal död fisk har i dagarna hittats i Storsjön i Gästrikland. Nätfisket är olagligt och har bland annat skördat mängder av gös, gädda och abborre.

Tidernas 3 bästa beten för insjööringen

Fiskejournalen fortsätter att gräva bland anmälda fiskar till Recordfisken och Storfiskregistret. Hela 40 000 registrerade fiskar ligger till grund för serien om ”Tidernas bästa beten”. Nu har vi kommit fram till vår älskade öring. Vilka tre beten har fångat flest insjööringar sen 1970? Den gigantiska öring som är svenskt rekord sedan 1991 är en mycket

Mäktiga hugg i Artjakten

Högtryck råder över Sverige och detsamma gäller för Artjakten – landets roligaste sommartävling för barn och ungdomar. Den senaste veckan har mängder av fiskar anmälts, bland annat Isac Larssons skäggtorsk från ett vrakfiske på västkusten.

Följ björnarnas laxfrossa – live!

Drömmer du om att få se Alaskas beryktade brunbjörnar fånga hoppande laxar? Nu går det att koppla upp sig på live-kameror för att avnjuta det mäktiga skådespelet.

Damm töms för att utrota solabborrar

Länsstyrelsen i Jönköping tömmer Bergadammen för att få bort de solabborrar som har lyckats etablera sig. På så sätt vill man hindra att den främmande arten sprids till närliggande vattendrag.

Så tar du en abborre över kilot

Den 18 maj tog Erik Peterson en storabborrsvit som hette duga. 1300, 1480, 1660 och en på 2210 gram. Hur gör han? Erik Peterson är 20 år gammal och bor i Kalmar. Han kombinerar jobbet i Sportfiskebutiken och båttillbehörsaffären Baltic Skeppsfournering med sitt guidejobb i företaget Fishing in Sweden. Det är med andra ord fiske

Abborrtips från fiskare i medvind

Jens Byholm har haft en fantastisk abborrsäsong och radat upp mängder av randiga bjässar. Senaste storfångsten mätte hela 51,5 centimeter och fångades i en värmländsk sjö i högsommarvärme. Här kommer Jens hetaste tips för att få storabborren att gapa!

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...