Just nu:
Annons

Nyheter

11 år sedan Sverige Fiskejournalen
Gäddhjälpen rycker ut

När gäddorna inte kan ta sig till sina lekområden rycker sportfiskarna i Team Perax ut med stora håven. Under våren har de håvat och lyft ett stort antal gäddor över hindret.
Att gäddorna behöver hjälp för att ta sig till sina leklokaler i Limsjön i Dalarna beror på att sjön omskapats till ett fågelparadis. För att höja vattenståndet i sjön byggdes en damm – men ingen tänkte på att den hindrade gäddorna från att nå deras lekplatser. Den gäddtrappa som byggdes fungerade inte, men ortsbor håvade och lyfte över gäddorna.
– Men dom senaste fem åren har man inte fått hjälpt gäddorna över på grund av någon vattendom som jag inte riktigt vet hur den fungerar, berättar Jon Persson i Team Perax.
När Jon i april besökte sjön såg han att buren där gäddorna räknades in, efter att ha bestigit gäddtrappan, inte hade satts ut.

– Jag ringde direkt till Leksands/Insjöns fiskevårdsområde, som sa att vattendomen upphört. Vi i Team Perax fick specialtillstånd för att hjälpa så många gäddor som möjligt.
– Tyvärr var vi lite för sent ute för att få upp alla lekvandrande gäddor, men det blev ändå ett 30-tal, varav 13 stycken vägde mer än åtta kilo, berättar Jon.
Svenne Andersson

Jon Persson och Johan Axelsson med två att de gäddor som hjälptes över vandringshindret vid Limsjön.

Jon Persson och Johan Axelsson med två att de gäddor som hjälptes över vandringshindret vid Limsjön.

Här är det stopp för gäddorna och gäddtrappan (inringad) fungerar inte. (Foto: Jon Persson)

Vallen som stoppar gäddorna syns till vänster om den inringade dammluckan. (Foto: Jon Persson)

Relaterad nyhet från din region
14 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Jodå – flera sportfiskare har hjälpt till att städa upp längs Malmö kanal. Frågan om ett fiskeförbud kommer ändå att tas upp av Malmö stad. Foto: Privat
Malmö kanal: Så många röstade emot fiskeförbud

Ska fisket i Malmö kanal förbjudas? Nej, tycker över 450 människor som röstat emot förslaget. Men frågan kommer ändå att tas upp av Malmö kommun, trots att betydligt färre vill se ett förbud.

Fiskejournalen har tidigare skrivit om konflikterna kring fisket i Malmö kanal, där det vittnats om nedskräpning och allmän misskötsel. Det gick så långt att det skickades in ett medborgarförslag till kommunen, om att fisket skulle förbjudas i kanalen. Nu står det klart att förslaget kommer att tas upp i tekniska nämnden i Malmö stad, eftersom över 100 personer röstat ja till förslaget. De över 450 rösterna som tyckte annorlunda lyckades alltså inte stoppa förslaget från att gå vidare i processen. Beslut väntas under juni månad.

Det ska dock tilläggas att det tagits initiativ bland sportfiskare för att städa upp vid kanalen, vilket vi skrivit om i tidigare artiklar.
Här kan du se ett inslag i SVT om konflikten vid Malmö kanal.

Du kanske även gillar detta