[/caption] " /> Gäddlek i Naturmorgon | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

8 år sedan Sverige Morgan Fihn
Gäddlek i Naturmorgon

Nu är rätt tid att skåda gäddlek i södra delen av landet! (Foto: Micael Söderman)

Sportfiskarna:
Gäddlek i gäddfabriken har nu även kunnat avnjutas på radio då SR P1:s Naturmorgon intervjuat Sportfiskarnas Olof Engstedt om gäddvåtmarken i Kronobäck.
Gäddan har precis som andra rovfiskar i Östersjön minskat och den verkar ha svårt att komma tillbaka. Men i Kronobäck strax söder om Mönsterås restaurerades för fem år sen en våtmark. Bäcken tillåts under några veckor svämma över sina breddar och precis när isen släpper simmar gäddorna in i kohagens fjolårsgräs för att leka. Gäddorna simmar tätt tillsammans när honan släpper sina ägg och hanen sin mjölke.
Olof Engstedt har i sin forskning sett att nära hälften av gäddorna vid kusten leker i sötvatten. De vandrar tillbaka till det vatten där de själva kläcktes.
Sen början av 1800-talet har vi i Sverige torrlagt ungefär 3 miljoner hektar våtmark. Och i bäckar och åar finns ofta vandringshinder – eller så är botten inte vad en gädda behöver.

Olof Engstedt är projektledare för Sportfiskarnas rovfiskprojek och han berättar att på ett 30-tal platser längs östersjökusten restaureras nu våtmarker. För detta fick Sportfiskarnas rovfiskprojekt i veckan Kalmars internationella miljöpris 2013. I juryns motivering står bland annat att:”De konkreta initiativen att skapa skräddarsydda våtmarker som gynnar lek och uppväxt av framförallt gädda och abborre är förtjänstfulla. Att dessa våtmarker dessutom bidrar till minskning av mängden näringsämnen som tillförs Östersjön är en bonus.”
Lyssna på programmet här.

Relaterad nyhet från din region
6 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Jodå – flera sportfiskare har hjälpt till att städa upp längs Malmö kanal. Frågan om ett fiskeförbud kommer ändå att tas upp av Malmö stad. Foto: Privat
Malmö kanal: Så många röstade emot fiskeförbud

Ska fisket i Malmö kanal förbjudas? Nej, tycker över 450 människor som röstat emot förslaget. Men frågan kommer ändå att tas upp av Malmö kommun, trots att betydligt färre vill se ett förbud.

Fiskejournalen har tidigare skrivit om konflikterna kring fisket i Malmö kanal, där det vittnats om nedskräpning och allmän misskötsel. Det gick så långt att det skickades in ett medborgarförslag till kommunen, om att fisket skulle förbjudas i kanalen. Nu står det klart att förslaget kommer att tas upp i tekniska nämnden i Malmö stad, eftersom över 100 personer röstat ja till förslaget. De över 450 rösterna som tyckte annorlunda lyckades alltså inte stoppa förslaget från att gå vidare i processen. Beslut väntas under juni månad.

Det ska dock tilläggas att det tagits initiativ bland sportfiskare för att städa upp vid kanalen, vilket vi skrivit om i tidigare artiklar.
Här kan du se ett inslag i SVT om konflikten vid Malmö kanal.

Du kanske även gillar detta