[/caption] " /> Gäddlek i Naturmorgon | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

8 år sedan Sverige Morgan Fihn
Gäddlek i Naturmorgon

Nu är rätt tid att skåda gäddlek i södra delen av landet! (Foto: Micael Söderman)

Sportfiskarna:
Gäddlek i gäddfabriken har nu även kunnat avnjutas på radio då SR P1:s Naturmorgon intervjuat Sportfiskarnas Olof Engstedt om gäddvåtmarken i Kronobäck.
Gäddan har precis som andra rovfiskar i Östersjön minskat och den verkar ha svårt att komma tillbaka. Men i Kronobäck strax söder om Mönsterås restaurerades för fem år sen en våtmark. Bäcken tillåts under några veckor svämma över sina breddar och precis när isen släpper simmar gäddorna in i kohagens fjolårsgräs för att leka. Gäddorna simmar tätt tillsammans när honan släpper sina ägg och hanen sin mjölke.
Olof Engstedt har i sin forskning sett att nära hälften av gäddorna vid kusten leker i sötvatten. De vandrar tillbaka till det vatten där de själva kläcktes.
Sen början av 1800-talet har vi i Sverige torrlagt ungefär 3 miljoner hektar våtmark. Och i bäckar och åar finns ofta vandringshinder – eller så är botten inte vad en gädda behöver.

Olof Engstedt är projektledare för Sportfiskarnas rovfiskprojek och han berättar att på ett 30-tal platser längs östersjökusten restaureras nu våtmarker. För detta fick Sportfiskarnas rovfiskprojekt i veckan Kalmars internationella miljöpris 2013. I juryns motivering står bland annat att:”De konkreta initiativen att skapa skräddarsydda våtmarker som gynnar lek och uppväxt av framförallt gädda och abborre är förtjänstfulla. Att dessa våtmarker dessutom bidrar till minskning av mängden näringsämnen som tillförs Östersjön är en bonus.”
Lyssna på programmet här.

Relaterad nyhet från din region
7 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Plötsligt dyker det upp en utter istället för en gädda i hålet. Foto: Privat
Chocken i hålet – plötsligt dyker en utter upp

Han hoppades på storgäddan – men fick i stället drilla en livs levande utter. Anton Molin kommer aldrig att glömma det som utspelade sig under den senaste fisketuren.

Händelsen utspelade sig på ett fiskevatten i Gävle kommun, dit uppenbarligen både fyrfota och tvåbenta fiskare sökt sig. Anton och hans sällskap fick några gäddor på ismete, innan händelsen med uttern utspelade sig.
I tron om att det var en större gädda som slukat mörten så började Anton drilla den mot hålet, där han dock fick en rejäl överraskning.
– Fisket var ju riktat på gädda, så man blev ganska paff, berättar Anton för Fiskejournalen.

Väl uppe i hålet så visade uttern tänderna, och mycket mer hann inte hända innan den lossnade och försvann ned mot djupet igen. Nu håller Anton tummarna för att den ändå klarade sig oskadd och att en eventuell krok rostar bort och lossnar av sig själv.
– Den såg väldigt pigg ut, vittnar Anton om som dessutom fångade ögonblicket på film.

Vi på Fiskejournalen gör som Anton – vi håller tummarna för att den fridlysta uttern klarade sig utan skador.
Här nedan hittar du filmklippet:

Foto: Anton Molin

Du kanske även gillar detta