[/caption] " /> Gäddor samlas in för provtagning | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

8 år sedan Sverige Morgan Fihn
Gäddor samlas in för provtagning

Tobias Fränstam med en av de gäddor som SVA ska provta. (Foto: Pär Lindberg)

Sportfiskarna fortsätter att bidra till provtagning och kartläggning av parasiter hos gäddor i Mälaren. Efter provtagning 2012 upptäckte Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA), en ny parasit hos gäddor i Mälaren. Nyligen fångade Sportfiskarna Region Mälardalen in fyra gäddor som lämnades in till SVA för nya provtagningar av parasitförekomst.
De två senaste somrarna har ett stort antal gäddor med hudsår upptäckts i Mälaren. Med hjälp av insamling från Sportfiskarna kunde Länsstyrelsen låta SVA analysera såren på tre fiskar under 2012. I samtliga tre fiskar upptäcktes förändringar och skador i den underliggande muskelvävnaden. Sporbildande parasiter hade bildat cystor som innehöll sporer av släktet Henneguya sp. Parasiten tillhör det flercelliga släktet Myxozoa, som bara kan infektera vattenlevande djur.
Denna typ av parasit som upptäckts kan röra sig om en ny art och har tidigare inte påträffats hos gädda och inte heller i Mälaren.
– Många sportfiskare i Mälaren har rapporterat att upp till hälften av de gäddor som fångas runt östra Mälaren i slutet av augusti har skador med sår och blödningar. Detta kan vara kopplat till denna parasit. Vi har nu fått finansiering från Länsstyrelsen i Södermanland och  i Stockholm och från fiskeföreningen Svenska gäddklubben för att undersöka sjuka gäddor i Mälaren även i år, berättar Tobias Fränstam, fiskevårdsansvarig på Sportfiskarna Region Mälardalen.

Parasiter förekommer normalt i måttlig mängd på alla vilda djur, även fiskar. Normalt orsakar de inga större skador. Vid större angrepp kan dock blodbrist och avmagring uppstå, liksom förändrat beteende och försämrad motståndskraft mot andra sjukdomar. Den aktuella infektionen är inte smittsam för till exempel människor. Den här typen av undersökningar på vild fisk är ovanlig men mycket betydelsefull för att öka kunskaperna om vilda fiskars levnadsbetingelser.

Relaterad nyhet från din region
13 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Lucas Lövgren åkte tillbaka till platsen där han tidigare förlorat en stor fisk, och det lönade sig. Foto: Privat
Rödingbjässe från norr – Lucas fick sin revansch

Snacka om att sätta ned foten. Knappt har pimpelsäsongen börjat innan en av årets häftigaste fiskar har fångats, vågar vi påstå. Det var Lucas Lövgren i Kiruna som fick sitt livs fjällröding under den senaste turen – på samma plats där han tidigare tappat en bjässe.

Drömfisken fick simma tillbaka efter vägning.

Det har varit rejält kallt i landets nordligaste delar den senaste veckan, men Lucas Lövgrens fina röding hjälper månne till att höja temperaturen hos dem som tvekar inför att ge sig ut på fiskevattnen.
Måtten på bjässen var imponerande 5 996 gram och 82 centimeter. En sån där fisk som de flesta bara får se på bild i fisketidningar eller i sina drömmar.

Vi ber Lucas berätta om det lyckade fiskafänget:

– Att få inleda året med en sådan drömfisk känns magiskt. Ofta brukar jag se mina jullov som en tid då jag kan fara ut och fiska på vatten som jag tror kan hålla grov fisk. Det blir även en hel del mil på skotern i samband med det, berättar Lucas för Fiskejournalen.

Han fortsätter:
– Ändå sedan förra året då jag tappat en stor röding har jag velat åka tillbaka till den platsen och lägga timmarna. Jag väntade in snön 2021 och gjorde då den första fjällresan – som alltså gick rätt bra. Fisken bjöd på en 35 minuters kamp, därefter några bilder innan den fick gå hem igen.

Frågan är då hur han ska kunna toppa denna fisk i framtiden?
– Målet att få en större röding känns just nu svårt att överträffa. Ett av mina nästa mål inför sommarfisket blir att försöka slå mitt personbästa på öring, hälsar en nöjd fångstman.
Fiskejournalen tackar för storyn och gratulerar Lucas till en magisk fisk.

Du kanske även gillar detta