Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige Morgan Fihn
Gäddpass med stor abborre

Ett välkommet ombyte mellan gäddhuggen. Ola Dahl med sin abborre på 1,6 kilo.

Ola Dahl var ute på ett kvällspass med fokus på gädda. Mellan två gäddor hade en abborre på 1,6 kilo vänligheten att hugga. Givetvis anmälde fångstmannen fisken till Grand Slam Cup efter att ha fotograferat, vägt och släppt tillbaks fisken.
Anmälningarna till abborre-klassen i Grand Slam Cup har ökat i takt med att vattnet blivit varmare. Ola Dahl var visserligen inte ute efter abborre, men vi tror inte att fångstmannen har alltför stora invändningar.
– Mellan gäddorna kom ett ovanligt påslag. Det var en grov abborre som tagit vobblern. Efter en bra fajt kunde jag landa en grymt fin abborre på 1,6 kilo, berättar Ola.
Förgyll sommarmånaderna med Grand Slam Cup. En tävling där alla kan vara med. Du hittar all information du behöver här.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
6 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Snart kanske denna art återfinns i svenska vatten. Foto: Karolina Wikander/SLU
Sensationella svenska fyndet – långt från stallet

SLU:s personal på fartyget R/V Svea fick ett oväntat men uppskattat besök i sina nät när de genomförde en expedition på Nordsjön. Det handlar om en sjöhäst – som rörde sig långt ifrån sitt hemmastall.

SLU berättar i ett pressmeddelande att de aldrig har fångat någon sjöhäst tidigare. Den aktuella arten, kortnosad sjöhäst, lever vanligtvis i varmare vatten, och detta fynd gjordes i området där Nordsjön möter Skagerak, på danskt vatten.

Snart i svenska vatten?
Enligt SLU hittades den första sjöhästen i danskt vatten på 50 år 2017, men sedan dess har det rapporteras enstaka fynd av sjöhästar då och då. Senast i veckan hittades ett levande exemplar av arten allmän sjöhäst (hippocampus guttulatus) på en strand i Vejers på danska västkusten.

– Det verkar som om sjöhästar blir vanligare här och det lär inte dröja länge innan någon dyker upp också i svenska vatten, säger Peter Rask Møller, docent vid Statens Naturhistoriske Museum vid universitetet i Köpenhamn.

Söhästen som fångades på Svea levde tack och lov, och släpptes tillbaka efter fotografering. Bilderna skickades till en brittisk expert för artbestämning, vilka bekräftat att det rör sig om en honfisk av arten kortnosad sjöhäst (hippocampus hippocampus).

Här kan du läsa mer om fyndet.

Du kanske även gillar detta