Gäddproffset: Ismeta gäddan direkt under isen

Premiärturens längsta och tyngsta gädda. Trots en längd på 113 centimeter vägde den "bara" 10380 gram. - Vi kallar dem luftgäddor eftersom de bör väga ett par kilo mer än de gör. Men kraft saknar de inte, berättar Tomasz med eftertryck. Foto: Anders Josefsson

Ismete efter gädda är glödhett just nu. En som inlett säsongen i imponerande stil är Tomasz Andersson. Eller vad sägs om en säsongsöppning med fyra gäddor över metern? Kolla in de schyssta gäddorna i bildspelet här nedan.

För Tomasz och vännerna i team Armagäddon är det gäddfiske som gäller. Året runt anpassas teknikerna efter säsong och resultaten har inte låtit vänta på sig. Flera års tävlingsframgångar och en massa storfiskar genom åren har gett dem ett topprenommé i gäddfiskekretsar.
Årets första ismete förlades till en sjö i Småland. Det tog inte lång stund innan en mörtagnad krok hade slukats och den första fajten var ett faktum. Fisket var fantastiskt och innan dagen var slut hade fem stora gäddor vägts, mätts och återfått friheten.

[allergallery id=”39313″]

Man blir förstås nyfiken på hur de bär sig åt, och Tomaz ger gärna lite tips på hur också andra kan lyckas.
– Först och främst gäller det att hitta fisken. Det spelar ingen roll om du sätter ut tio spön om fisken är någon annanstans. Vi brukar alltid försöka scanna av sjöarna när vattnet ligger öppet och göra noteringar som kan bli guld värda när isen lagt sig.  Om sjöarna är grunda så är rik växtlighet av nate och näckros alltid intressanta platser att lägga på minnet.

Om sjöarna är grunda så är rik växtlighet av nate och näckros alltid intressanta platser att lägga på minnet

Även vassruggar kan ge mycket fisk, men dessa ser man ju ofta även från isen. Om sjöarna är djupa är det istället djupbranter som gäller. Där står ofta både betes- och rovfisk under vintern, berättar Tomasz.
När det kommer till betesfisk är Tomasz uppfattning tydlig.
– Mört är bäst och den ska vara stor! Vi kör alltid med betesfisk som är minst femton centimeter långa, konstaterar han. Hur och var betet ska presenteras varierar från sjö till sjö, men teamet har haft störst framgång när fisket bedrivs pelagiskt.
– Jag fiskar nästan alltid från iskanten och en meter ner. Det gäller även i djupa sjöar. Om dessutom solen lyser är detta fiske helt oslagbart. Ljuset bryts genom hålet som en ficklampa och får fisken att blänka till. Det får gäddorna att bli helt galna! Den enda gången jag sänker betet mot djupet är om sikten är dålig. Då kan det fungera bättre att fiska lite närmare botten, berättar Tomasz.

Ljuset bryts genom hålet som en ficklampa och får fisken att blänka till. Det får gäddorna att bli helt galna!

Man får snabbt känslan av att isfiske är Team Armagäddons favoritteknik. Det visar sig vara fel.
– Nä, isfiske är kul, men mest ett sätt att stilla abstinensen. Allra bäst är spinnfiske från båt. Det kan man aldrig tröttna på. Jag ska faktiskt ner till Rügen om ett par veckor för att fiska efter deras stora predatorer. Lyckas jag med det kanske abstinensen kan dämpas ända fram till vårfisket, skrattar Tomasz.

Hans Hällman

 

Publicerad: 26 January 2017
Av: Hans Hällman

Intressanta fiskeprylar från vår butik:

Wiggler Hurricane ismetespö soft
Rek. 299 kr 209 kr
Savage Gear 4Play V2 Swim & Jerk 16.5 cm
Rek. 229 kr Fr. 149 kr Du sparar:
Savage Gear 4Play V2 Liplure 16.5 cm
Rek. 229 kr Fr. 151 kr Du sparar:
Okuma Inspira Blue frambromsad haspelrulle
Rek. 1399 kr Fr. 729 kr Du sparar: